(04-12-15 03:57)Amelanduil napisał(a): Tak mnie teraz naszło... rozwój postaci przez umiejętności wiary: Ateizm, Politeizm, Monoteizm... z tym jest tyle rzeczy nie tak, że nawet nie wiem, od czego zacząć xD
Na dobrą sprawę nie ma tu podanego żadnego boga, a jedynie ogólnikowo podane systemy religijne, ograniczające się jedynie do tego, ile w danej religii jest bóstw. Poza tym - żadnych doktryn, niczego. Koncept niedokończony jak gry Ubisoftu na premierę :v wyczuwam cytat na gońca
A biorąc pod uwagę to, jak w rpg'ach działają bogowie... co będzie dawać ateizm? Nic? xD Takie to wszystko poprawne politycznie się wydaje, że jak coś się nie podoba to można wyłączyć, albo nie ustawiać...
Tu nie chodzi o poprawność, a swobodę. Każdy gracz sam może sobie wymyślić w co wierzy dokładnie nasza postać, trochę kreatywności ;). Ateizm odnosi sie tu do olewackiego stosunku do jakiejkolwiek wiary. Ateiści punkty wiary ładują w inny sposób. Jak wierzący robią to w świątyni (w mojej grze również), tak ateista ma dwie opcje do wyboru (Uprawianie seksu z prostytutką, lub obraza / przekonanie do swojej racji kapłana w świątyni i tu dochodzi statystyka szyderstwa, która im wyższa, tym szybciej nabijemy punkty obrażając / przekonując go do swoich racji )
Ateizm akurat ma zdolności, które nie mają nic wspólnego z bogami. Np regeneracja HP w tle, regeneracja MP w tle, zdolność, która pozwala nam upuścić sobie trochę krwi w zamian za większe obrażenia, tego tym podobne rzeczy ;). Czy też można usypiać wrogów i ich po prostu dobić.
Politeizm i Monoteizm w zależności od wyboru dają potężne magiczne zdolności. Spokojnie, cała gra jest przemyślana. :)
Trochę to pogmatwane, ale ma to swój sens. I tak wiem, że ateista nie obraża raczej religii, ale większość obgaduje religie i sam mam kilka przykładów w swoim otoczeniu, gdzie ateista, który normalnie ma wywalone, obgaduje kościół. Więc tutaj obraza w grze ma swoje uzasadnienie. Bóstwa są w świecie gry wymieniane, ale to gracz sam sobie mówi w co wierzy jego postać. Ta gra to jedna wielka swoboda.