Pytania związane z zakupem RMa
Aktualny czas: 28-04-26, 16:41 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Pytania związane z zakupem RMa
Filomaster Offline
*

Liczba postów: 21

RE: Pytania związane z zakupem RMa

Cóż. Ja wypowiem się tylko na temat różnic. A takowe sąsmiles. Najstarszym RPG makerem jest RPG Maker 95. Ma 8-bitową grafikę i jest dość prosty w funkcjonalności (choć osobiście jest mi ciężej go ogarnąć XD). Kolejnym jest RPG Maker 2000. Ma więcej funkcji, walka jest widziana z boku, bardziej złożona grafika i porządna możliwość tworzenia skryptów zderzaniowych. RPG Maker 2003 jest chyba tylko trochę usprawnioną wersją 2000. Kolejny jest XP właśnie. Umożliwia on korzystanie ze skryptów RGSS kosztem uboższych zdarzeniówek. Ma zupełnie inną grafikę ( Chyba najlepszą że wszystkichsmiles) jednak najbardziej muli. Ma też (jak następcy) system walki widziany z przodu. Kolejny jest VX. Grafika z RTP jest cukierkowa, postacie są mniejsze i wyglądają dość śmiesznie. Wprowadzono szybszą wersję języka, RGSS2. Ma ograniczoną ilość titlesetów ( a-e). RPG Maker Vx Ace jest podobny jednak znacznie poprawiony. Ma nieograniczoną ilość titlesetów, generator facesetów, nową wersję RGSS(3) i raczej nie muli. Grafika RTP jest identyczna jak w poprzedniku. Tak samo jak on ma dziką rozdzielczość ekranu ( 540x480). Najnowszym jest RPG Maker MV. Ma pełny generator postaci, ludzką rozdzielczość, większe titlesety, boczny lub frontalny system walki, obsługę skryptów w JavaScript, obsługę myszki oraz eksport na strony internetowe, urządzenia mobilne i normalnie na komputer. Mam nadzieję że pomogłem :)

Darklost: Krolestwo ojców
Zaczynam od początku :)
04-03-16 16:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): Rolx
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Pytania związane z zakupem RMa - Filomaster - 04-03-16 16:04

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS