AlmostNoRuby - dzięki za okazanie zainteresowania i pokładane nadzieje w moim projekcie ;)
Cytat:
Cytat:- niektóre efekty wyglądają... WOW (co z tego że wygląda jak RTP, 95% gier z RPG Makerów ma animacje z RTP)
- widać, że ktoś się przesiadał z RPGXP (ten sam styl tworzenia lochów i ewidentne pełzaki z RTP tejże (nie no dodaje to, hm, uroku))
Owszem, dużo z tego to RTP, jednak mój zestaw animacji został wzbogacony o wszystkie dzieła animatora z Bubble Blog oraz Toasty's Dazzling Effects (który zrobił remake animacji z Final Fantasy). Widać ich użycie na screenie w lodowej jaskini, gdzie bohater rzuca kulę ognia (animacja Firaga).
Może Cię to zdziwić, ale tylko raz miałem do czynienia z RPG Maker XP i stwierdziłem, że to nie moga bajka. Zaczynałem od VXa, teraz siedzę z VX Ace.
Może Cię to zmartwić, ale owe pełzaki znikną zgodnie z tym co pisałem w pierwszym poście, czyli:
"Uwagi: Wszelkie cukierkowe i niepasujące do stylu graficznego cyferki, napisy oraz ikonki, czy grafiki niektórych potworów są w trakcie obróbki/podmiany i na pewno ulegną stosownym zmianom. "
Jeśli liczyłeś na RTP z RMXP, to niestety muszę Cię rozczarować. Grafiki potworów będą pochodzić z High Fantasy Graphics Resource oraz z Diablo I & II. Diablo jest dla mnie również inspiracją, jeśli chodzi o tworzenie map. Jeśli brakuje mi pomysłów, to oglądam mapy wygenerowane na potrzeby papierowych sesji RPG.
Cytat:
Cytat:18750... masz jakiś skrypt na więcej niż 999 map, czy zrobisz WIELKIE mapy + antilag? I tak przy najmniejszych założeniach wychodzi około 10000...
Jakby mi ktoś dał w łeb łopatą... nie wiedziałem, że na liczbę map też jest nałożony ten przeklęty limit 999. Niestety skryptu na powiększenie maksymalnej liczby możliwych map nie posiadam :( Czyli znów będę musiał okroić grę. Dziękuję za cenną informację. Bez niej pewnie skończyło by się na 1,5 kontynentu z 5 planowanych... Na chwilę obecną mam 4 wnioski:
- gra będzie (dużo) mniejsza niż pierwotnie zakładałem (mam na myśli rozmiar świata oczywiście)
- trzeba będzie pokombinować ze zmyślnym połączeniem świata podziemiami oraz odgałęzieniami (coś na wzór struktury świata Dark Souls)
- w ramach rekompensaty, główny filar przesunąć w stronę fabuły i bogactwa treści na mapie (większa ilość wątków pobocznych i różnych historii)
- zwiększyć rozmiar map kosztem mniejszej ilości zdarzeń (czyli wraz z posuwaniem fabuły do przodu, pokrętło z napisem "Potwory" będzie powoli przesuwać się z pozycji "Ilość" do pozycji "Jakość", czyli mniej potworów, lecz te będą znacznie silniejsze)
Niestety antylag już jest dodany do gry, a i tak mapy powyżej rozmiarów 30x30, z kilkunastoma raptem eventami (teleporty do innych lokacji, potwory, zioła do zbierania, kapliczki, krzaki do wycięcia), zaczynają się ciąć. Lagów w miastach niestety nie da się uniknąć, ale nie będzie się tam rozgrywać żadna akcja, która wymagała by płynnego działania systemu. Może to być też kwestia mojego laptopa, który ma już prawie 7 lat na karku.
Cytat:
Pytanie - dlaczego ten opis przypomniał mi, żeby nadrobić Wiedźmina 3? Podobne uczucie miałem też przy Krukach (tam, z drobną mieszanką deja vu).
Sama gra trochę z Wiedźmina 3 czerpie jeśli chodzi o samą strukturę zakonu. Nie grałem niestety, ale widziałem sporo recenzji i nie raz zdarzyło mi się widzieć inne osoby grające w to arcydzieło... i właśnie dzięki Wiedźminowi zrozumiałem, że dobrze zrobione i rozbudowane sidequesty uczynią grę znacznie lepszą.
Cytat:
OK - czyli dobrą ocenę masz (na 99,999%) jak w banku.
Pod względem gameplay'u Wiedźmin 3 wersja RPG VX Ace.
WOW!! Dzięki wielkie za ciepłe słowa i pokładane nadzieje w moim projekcie!! Tym bardziej się postaram!! ^^ A co do systemu walki, to bardziej się tu inspirowałem moją ukochaną serią Devil May Cry, niż czymś z gatunku action RPG, ale to bez znaczenia.
Co do prologu, to owszem, myślę nad intrem, a bardziej nad jego formą. Póki co, najbardziej prawdopodobna jest forma dziennika jednego z członków zakonu, który brał udział w bitwie (grafika otwartej, pożółkłej książki, na lewej stronie tekst, na prawej grafika... i tak kilka obrazków). Natomiast wstęp do właściwej fabuły będzie już w pełni interaktywną sekwencją.
Jeśli chodzi o hosting, to nie ma problemu, będzie wdzięczny. Sam też planuję udostępnić grę na hostingu mediafire, ale innymi też nie pogardzę, a strona internetowa to już ho ho ho!! Zdecydowanie jestem zainteresowany. ;)
To tyle ode jak na razie. O większych postępach będę informować na bieżąco ;)