Cytat:Jakby mi ktoś dał w łeb łopatą... nie wiedziałem, że na liczbę map też jest nałożony ten przeklęty limit 999. Niestety skryptu na powiększenie maksymalnej liczby możliwych map nie posiadam
Czyli znów będę musiał okroić grę. Dziękuję za cenną informację. Bez niej pewnie skończyło by się na 1,5 kontynentu z 5 planowanych...
Są 2 taktyki na ominięcie problemu:
- Taktyka na Final Fantasy VII
- Skrypt na "Map Folders"
Taktyka pierwsza: na Final Fantasy VII:
Final Fantasy VII była wydawana na 3 płytach CD.

Można "pokroić" projekt. Tylko nie wiem, czy się da ze względów... fabularnych.
Widziałem gry w 4 projektach w RMVX.
Taktyka skryptem na foldery map:
Zajrzyj tutaj. [english].
Cytat:Niestety antylag już jest dodany do gry, a i tak mapy powyżej rozmiarów 30x30, z kilkunastoma raptem eventami (teleporty do innych lokacji, potwory, zioła do zbierania, kapliczki, krzaki do wycięcia), zaczynają się ciąć. Lagów w miastach niestety nie da się uniknąć, ale nie będzie się tam rozgrywać żadna akcja, która wymagała by płynnego działania systemu. Może to być też kwestia mojego laptopa, który ma już prawie 7 lat na karku.
Laptop... na pewno. Mój stary miał 5 lat i się straaasznie na nim wszystko wieszało, musiałem więc uzbierać na nowy. Kupiłem Asus R510JX, Inter Core i5 i karta graficzna Nvidia GTX 950. (Pozdro dla kumatych

). Też dlatego mówiłem o Wiedźminie.
Ja nie raz, nie dwa robiłem
porządne mapiska!. W jednym z moich (anulowanych, z powodów, hm...) projektów fragment lasu miał 80x80. Trzeba doliczyć zdarzeniowy ABS i ciemnienie ekranu. Zobaczę, jak u mnie pójdzie Twoja gra. Przynajmniej, jak mam swój kontroler, to mogę zagrać w grę z Ace, a nie, w Rise of The Tomb Raider albo Wiedźminie "kontroler do Xbox One".
Cytat:Jeśli liczyłeś na RTP z RMXP, to niestety muszę Cię rozczarować.
Nie, nie. Tylko jestem czasem, zbyt szczegółowy i jednocześnie nie doczytuję wszystkiego?
Cytat:(czyli wraz z posuwaniem fabuły do przodu, pokrętło z napisem "Potwory" będzie powoli przesuwać się z pozycji "Ilość" do pozycji "Jakość", czyli mniej potworów, lecz te będą znacznie silniejsze)
Równa się więcej rozwiązanych zadań pobocznych

.
Żeby nie było, że
nagle jakiś przeciwnik jest 3 razy silniejszy od tego sprzed 5 minut! (nie licząc bossów, rzecz jasna)
Cytat: trzeba będzie pokombinować ze zmyślnym połączeniem świata podziemiami oraz odgałęzieniami
Kierunek -> metroidvania.
Cytat:Zaczynałem od VXa
Ja też
Cytat:Może Cię to zdziwić, ale tylko raz miałem do czynienia z RPG Maker XP i stwierdziłem, że to nie moga bajka.
Te lochy wyglądają jak typowe lochy z RPGXP.
Nigdy mi z takich tilesetów nie wychodziły ładne lochy, takie "pozawijane".