Walki 1 vs 1 ze zmianą bohatera w danej chwili walczącego
Aktualny czas: 28-04-26, 18:17 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[XP] Walki 1 vs 1 ze zmianą bohatera w danej chwili walczącego
Shadi Offline
*

Liczba postów: 21

RE: Walki 1 vs 1 ze zmianą bohatera w danej chwili walczącego

Próbowałem samemu jakoś sobie z tym problemem poradzić. Stworzyłem w tym celu system typowych zdarzeń który najpierw na przełącznikach zapisywałby przed użyciem skryptu Party Switchera Leona_Westbroke jakich bohaterów/pokemony mamy w drużynie - typu przełączniki o nazwie "pokemon a jest w drużynie" , a potem dodawał te pokemony do drużyny po walce. Przy czym najpierw byłby dodany starter, aby był pierwszy w drużynie, potem byłby usunięty z drużyny i przesunięty do rezerwy każdy pokemon który pozostał w drużynie po selekcji dokonanej przez Party Changer (polega ona na wybraniu tylko jednego bohatera do walki), a potem z powrotem dodany do drużyny. Ma to służyć temu, żeby starter zajął jego miejsce, pierwsze miejsce w drużynie. Tylko zamiast polecenia "zmień drużynę"/"change party" w rpg makerze dla kompatybilności z skryptem użyłem komend w nim polecanych do tego celu, to znaczy:
$game_party.remove_actor_to_party(006)
$game_party.add_actor_to_party(006)
Najprawdopodobniej z tego powodu, być może także dlatego, że chciałem aktywować skrypt w walce, nie jestem tutaj pewien, wyskoczył mi błąd:
Party Switcher line 287: NoMethodError occurred
W linijce 287 jest coś takiego napisane w tymże skrypcie: if $game_party.locked.include?(@actor.id)
Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić, czy da się to jakoś przezwyciężyć? Szkoda by było aby taki dobry party changer na nic się nie zdał. Z góry dziękuję za odpowiedź.
30-08-19 20:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Walki 1 vs 1 ze zmianą bohatera w danej chwili walczącego - Shadi - 30-08-19 20:39

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS