Który system amunicji wybrać?
Aktualny czas: 29-04-26, 00:16 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Który system amunicji wybrać?
Angius Offline
*

Liczba postów: 48

pytajnik Który system amunicji wybrać?

Szybkie pytanie:
Mam ci ja projekt. Chcę w nim użyć broni palnej. Nie wiem, na jaki system amunicji doń się zdecydować.
Ankieta (nie forumowa tylko przez Strawpoll, bo to samo pytanie zadałem w kilku miejscach): http://strawpoll.me/2175183

Uściślenie: broń palna to raczej będą garłacze, pistolety skałkowe, muszkiety, tego typu broń, niż kałąchy i Uzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-14 14:40 przez Angius.)
23-07-14 14:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Który system amunicji wybrać?

Zależy od gry :roll: ale jak dla mnie system kupowania/craftowania jest najbardziej wymagający i może być z tego sporo frajdy.
Np. gdy pierwszy raz grałem w System, co chwilę ginąłem przez trucizny itp. dlatego gdy znalazłem jakąkolwiek miksturkę(czy czego tam się używało do leczenia), cieszyłem się jak dziecko. :lol2:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
23-07-14 14:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Angius Offline
*

Dzięki, też właśnie skłaniam się bardziej ku tej opcji. Najbardziej realistyczna IMO.
23-07-14 14:40
"Pomógł" przyznał(a):
Matikun Offline
*

Liczba postów: 16

Angius, ja jestem za 1-szą opcją. Zakładając, że broń palna będzie bardzo mocna, najlepiej niech amunicja nie będzie tania/łatwa do craftingu. Druga opcja odpada, takie rzeczy nie do broni palnej :P. Natomiast trzecia zwyczajnie mi się nie podoba xD.
23-07-14 23:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Angius. Powinieneś jeszcze dodać czwartą opcję. Nic z tych rzeczy. Uwierzysz, że nawet myślałem o takim systemie, że każda broń palna ma inną amunicję? Jedne mają amunicję materialną (jeden strzał zużywa jeden pocisk), inne energetyczną. Jeśli zamierzasz zrobić grę, w której wykorzystujesz broń z normalnymi pociskami i energetyczną, jak w "Earth 2150: Lost Souls" czy "Polanie 2" (w pierwszym tytule miałeś ograniczoną amunicję, ale w drugim też używałeś energii), to żaden z tych trzech się nie nadaje, bo dają TYLKO jedną możliwość. A jeśli w twojej grze walki turowe występują z walkami w czasie rzeczywistym, musisz jeszcze ustawiać, ilu sekundom w ABSie odpowiada jedna tura w walce turowej. Dlatego mówię ci. Znajdź sposób, żeby użyć wszystkich trzech we wszystkich sytuacjach, jakie mają mieć miejsce w grze, albo daruj je sobie. W końcu, jeśli załapałeś już, jak sie pisze skrypty Ruby, możesz śmiało pisać własne. Ale nie zapomnij o jednej rzeczy. Testuj, testuj, i jeszcze raz testuj.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
24-07-14 08:57
"Pomógł" przyznał(a):
Angius Offline
*

Walka ma się odbywać w zwykłym sideview, ABS-ów nie lubię. A co do amunicji to typ amunicji będzie tylko jeden (trochę to uproszczenie, bo garłacz nie korzysta z tej samej amunicji co arkebuz, ale cóż, nie celuję w realizm).

I - tak - broń palna będzie z dawała z grubsza tylko jedną możliwość (oczywiście taki pistolet skałkowy będzie się różnił statystykami od hakownicy, a niektóre bronie - na przykład strzelające szrapnelem - będą zużywać kilka sztuk amunicji na strzał), ale nie będzie to jedyny typ broni znajdujący się w grze.
24-07-14 13:00
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS