ABS Rpg Maker ME
Aktualny czas: 20-06-25, 18:01 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[2k3] ABS Rpg Maker ME
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

ABS Rpg Maker ME

W pośród tylu plusów makera 2k3, słyszałem, że da się zrobić ABS na zdarzeniach!
Jak?

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
12-10-14 19:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: ABS Rpg Maker ME

Ja się nikogo nie pytałem. Wymyśliłem. Zrobiłem kilka ABS. W każdym rmie się da zrobić abs na zdarzeniach w każdym rmie. W zasadzie wszystko co polega na tworzeniu da się na zdarzeniach, ale w XP równoległe zdarzenia o ile pamiętam to syf.

Jest wiele sposobów na ABS.
Ustalasz sobie ile chcesz max wrogów na mapie. To w sumie podstawa. Polecam kilka wrogów max - jeśli chcesz ciekawych wrogów, a nie mięso armatnie.

Teraz pytanie jaki chcesz abs - dodawać wrogów na gotowych mapach czy budować mapy na mapach z gotowymi wrogami. To pierwsze robi się trochę inaczej. Ja stosuje do ataków obrazki, ale wymaga trochę mózgu - koordynat ataków i przesuwania obrazków względem położenia ekranu na mapie. Zdarzenia jako ataki bywają ciekawe.

Sprawdzasz ich koordynaty (wrogów) porównujesz z koordynatami bohatera.
W ten sam sposób wyprowadzane są ataki opiera się to na porównywaniu gdzie jest bohater, a gdzie są wrogowie i na odwrót.
Ataki muszą też mieć swoje koordynaty mogą być innymi zdarzeniami lub obrazkami. Ataki powinny być wyprowadzane przez wrogów i przez bohatera.

Mój obecny system, który robię to już wyższay level niż w poprzednim abs po pewnymi względami. W nim mogę nakazywać np: czarem kogo ma atakować dany wróg i za kim ma łazić itp. Mogę np: sprawić, że wrogowie zaczną między sobą walczyć itp. Kod jednak jest dłuuuuugi i rozposuję ciągle ten system, ale warto.

P.S. robię ten system w vx ace - na samych zdarzeniach i działa XD
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-14 19:51 przez X-Tech.)
12-10-14 19:18
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): takikaki012
takikaki012 Offline
*

Dzieki!

Dawniej KacpiPL ;)
12-10-14 19:49
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

O co tyle szumu w każdym makerze można zrobić ABS tylko w 2k3 jest to najbardziej opłacalne i można tam go najbardziej rozbudować.
13-10-14 01:04
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Szumu brak. Jest tylko odpowiedź jak mniej więcej się za to zabrać.
13-10-14 13:11
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Wpisz w google Jak zrobić ABS na zdarzeniach. Bo mi się muli net. Tam powinno ci się wświetlić artykuł z tsukury "podstawy wymachiwania mieczem"
13-10-14 20:02
"Pomógł" przyznał(a):
takikaki012 Offline
*

Mnie zalezy tylko na podstawach jak: podchodzisz do zdarzenia wroga, wciskasz np. "Z" wrogowi odejmuje sie troche hp, a on też nam oddaje itp

Dawniej KacpiPL ;)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-14 20:49 przez takikaki012.)
13-10-14 20:48
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Jak dla mnie najlepszy nauczyciel jak robić abs to grać w zręcznościówki z widokiem z góry z elementami rpg lub bez i różne platformówki na nesa, snesa, segę itp.

Jak go zrobić mniej więcej napisałem przecież. Adrapnikram irytujesz mnie.

Natomiast te całe podstawy wymachiwania mieczem to tylko wymachiwanie mieczem - to nie pokazuje jak zrobić abs. Ja opisałem ogólnie na czym polega robienie ABS to kwestia trochę pomyślunku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-14 21:22 przez X-Tech.)
13-10-14 21:20
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

O co tyle szumu w każdym makerze można zrobić ABS tylko w 2k3 jest to najbardziej opłacalne i można tam go najbardziej rozbudować. <---- Odpowiedź na to:
"W pośród tylu plusów makera 2k3, słyszałem, że da się zrobić ABS na zdarzeniach!"

Wpisz w google Jak zrobić ABS na zdarzeniach. Bo mi się muli net. Tam powinno ci się wświetlić artykuł z tsukury "podstawy wymachiwania mieczem" <------ Odpowiedź na to:
"Jak?"
oraz na:
"Mnie zalezy tylko na podstawach jak: podchodzisz do zdarzenia wroga, wciskasz np. "Z" wrogowi odejmuje sie troche hp, a on też nam oddaje itp."

Ty mu dałeś odpowiedź od jak zrobić dobry ABS, a ja jak zabrać się za podstawy, bo twoja odpowiedź jest w porządku jęśli ktoś wie jak się za to zabrać.

Link do stronki:
http://tsukuru.pl/index.php?link=porady/trudne/abs1
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-14 21:33 przez Adrapnikram.)
13-10-14 21:33
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS