![]() |
|
[2k3] ABS Rpg Maker ME - Wersja do druku +- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl) +-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker) +--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie) +--- Wątek: [2k3] ABS Rpg Maker ME (/Thread-2k3-ABS-Rpg-Maker-ME) |
ABS Rpg Maker ME - takikaki012 - 12-10-14 19:04 W pośród tylu plusów makera 2k3, słyszałem, że da się zrobić ABS na zdarzeniach! Jak? RE: ABS Rpg Maker ME - X-Tech - 12-10-14 19:18 Ja się nikogo nie pytałem. Wymyśliłem. Zrobiłem kilka ABS. W każdym rmie się da zrobić abs na zdarzeniach w każdym rmie. W zasadzie wszystko co polega na tworzeniu da się na zdarzeniach, ale w XP równoległe zdarzenia o ile pamiętam to syf. Jest wiele sposobów na ABS. Ustalasz sobie ile chcesz max wrogów na mapie. To w sumie podstawa. Polecam kilka wrogów max - jeśli chcesz ciekawych wrogów, a nie mięso armatnie. Teraz pytanie jaki chcesz abs - dodawać wrogów na gotowych mapach czy budować mapy na mapach z gotowymi wrogami. To pierwsze robi się trochę inaczej. Ja stosuje do ataków obrazki, ale wymaga trochę mózgu - koordynat ataków i przesuwania obrazków względem położenia ekranu na mapie. Zdarzenia jako ataki bywają ciekawe. Sprawdzasz ich koordynaty (wrogów) porównujesz z koordynatami bohatera. W ten sam sposób wyprowadzane są ataki opiera się to na porównywaniu gdzie jest bohater, a gdzie są wrogowie i na odwrót. Ataki muszą też mieć swoje koordynaty mogą być innymi zdarzeniami lub obrazkami. Ataki powinny być wyprowadzane przez wrogów i przez bohatera. Mój obecny system, który robię to już wyższay level niż w poprzednim abs po pewnymi względami. W nim mogę nakazywać np: czarem kogo ma atakować dany wróg i za kim ma łazić itp. Mogę np: sprawić, że wrogowie zaczną między sobą walczyć itp. Kod jednak jest dłuuuuugi i rozposuję ciągle ten system, ale warto. P.S. robię ten system w vx ace - na samych zdarzeniach i działa XD RE: ABS Rpg Maker ME - takikaki012 - 12-10-14 19:49 Dzieki! RE: ABS Rpg Maker ME - Adrapnikram - 13-10-14 01:04 O co tyle szumu w każdym makerze można zrobić ABS tylko w 2k3 jest to najbardziej opłacalne i można tam go najbardziej rozbudować. RE: ABS Rpg Maker ME - X-Tech - 13-10-14 13:11 Szumu brak. Jest tylko odpowiedź jak mniej więcej się za to zabrać. RE: ABS Rpg Maker ME - Adrapnikram - 13-10-14 20:02 Wpisz w google Jak zrobić ABS na zdarzeniach. Bo mi się muli net. Tam powinno ci się wświetlić artykuł z tsukury "podstawy wymachiwania mieczem" RE: ABS Rpg Maker ME - takikaki012 - 13-10-14 20:48 Mnie zalezy tylko na podstawach jak: podchodzisz do zdarzenia wroga, wciskasz np. "Z" wrogowi odejmuje sie troche hp, a on też nam oddaje itp RE: ABS Rpg Maker ME - X-Tech - 13-10-14 21:20 Jak dla mnie najlepszy nauczyciel jak robić abs to grać w zręcznościówki z widokiem z góry z elementami rpg lub bez i różne platformówki na nesa, snesa, segę itp. Jak go zrobić mniej więcej napisałem przecież. Adrapnikram irytujesz mnie. Natomiast te całe podstawy wymachiwania mieczem to tylko wymachiwanie mieczem - to nie pokazuje jak zrobić abs. Ja opisałem ogólnie na czym polega robienie ABS to kwestia trochę pomyślunku. RE: ABS Rpg Maker ME - Adrapnikram - 13-10-14 21:33 O co tyle szumu w każdym makerze można zrobić ABS tylko w 2k3 jest to najbardziej opłacalne i można tam go najbardziej rozbudować. <---- Odpowiedź na to: "W pośród tylu plusów makera 2k3, słyszałem, że da się zrobić ABS na zdarzeniach!" Wpisz w google Jak zrobić ABS na zdarzeniach. Bo mi się muli net. Tam powinno ci się wświetlić artykuł z tsukury "podstawy wymachiwania mieczem" <------ Odpowiedź na to: "Jak?" oraz na: "Mnie zalezy tylko na podstawach jak: podchodzisz do zdarzenia wroga, wciskasz np. "Z" wrogowi odejmuje sie troche hp, a on też nam oddaje itp." Ty mu dałeś odpowiedź od jak zrobić dobry ABS, a ja jak zabrać się za podstawy, bo twoja odpowiedź jest w porządku jęśli ktoś wie jak się za to zabrać. Link do stronki: http://tsukuru.pl/index.php?link=porady/trudne/abs1 |