2k3 a VXAce
Aktualny czas: 28-04-26, 15:52 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
2k3 a VXAce
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: 2k3 a VXAce

@Avaron
Cytat:2k3 jest lepiej zoptymalizowany, nie posiada ruby ale za to ma większe możliwości jeżeli chodzi o zdarzeniówki. 1 kafelka w tilesecie to nie 32x32 tylko 16x16. Obsługuje 256 kolorów co znacznie ogranicza przejścia tonalne. System w 2k3 jest o wiele bardziej rozbudowany, opiera się on na fazowym, widocznym z boku systemie, animacje ataku są o wiele bardziej rozbudowane. Przy przedmiotach nie ma ikonek.
Osobiście wole 2k3 :)
I dziwisz się, że wyszedłeś mi na X-Techa?

@ADI
Cytat:[Obrazek: 743152786.jpg]
Czy ty nie umiesz normalnie godoć na forum, tylko wklejasz te obrazki? A potem tutejsi admini dziwią się, że TO forum ma złą reputację. I wiesz, że w RPG Makerze XP cały system walki jest zaprogramowany w RGSS? RPG Maker VX Ace dziedziczy to.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
07-05-15 07:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): Adrapnikram
ADI Offline
*

Liczba postów: 277

(07-05-15 07:56)Mateusz SSJ8 napisał(a):  Czy ty nie umiesz normalnie godoć na forum, tylko wklejasz te obrazki?
Wkleiłem bodajże jeden obrazek :P Nie dramatyzuj.
(07-05-15 07:56)Mateusz SSJ8 napisał(a):  A potem tutejsi admini dziwią się, że TO forum ma złą reputację.
Tutejsi admini nie wiedzą co tu się dzieje XD
(07-05-15 07:56)Mateusz SSJ8 napisał(a):  I wiesz, że w RPG Makerze XP cały system walki jest zaprogramowany w RGSS? RPG Maker VX Ace dziedziczy to.

A no tu się zgodzę. Wygląd walki można zmieniać wedle własnego widzimisię :P Wystarczy ogarniać trochę Ruby.

Jednak napisałeś że nie ma żadnego wbudowanego.
A jakby nie patrzeć masz kod standardowo dostępny, i w samym programie masz dostęp do funkcji tworzenia/edycji podstawowych walk.
W 2k3 nie masz możliwości edycji kodu odpowiadającego za walkę, więc pod tym względem mejkery XP+ są lepsze, pod warunkiem że czujesz potrzebę edycji takowych.

https://SecreLocal.com - Vanessa Mimi Haley Vladochka Ana Vavx - No Verify - Anonymous Adult Dating - Meet Local Private Lady
07-05-15 08:37
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Tak dziwie się że wyszedłem na Xsiu :/ jego odpowiedź to byłby cała powieść o tym jak 2k3 jest świetny ja napisałem na szybko czym się różnią. Czy według ciebie coś co tam napisałem jest kłamstwem

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
07-05-15 16:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

(07-05-15 16:59)Avaron napisał(a):  Tak dziwie się że wyszedłem na Xsiu :/ jego odpowiedź to byłby cała powieść o tym jak 2k3 jest świetny ja napisałem na szybko czym się różnią. Czy według ciebie coś co tam napisałem jest kłamstwem

Na przyszłość, Avaron, nie zapominaj o poleceniu zdarzenia "Wywołaj skrypt". Ta komenda wprowadzona w RPG Makerze XP jest dziedziczona przez wszystkie dotychczasowe nowsze od XP i pozwala na rzeczy, które w standardzie RPG Makera, którego używasz, są niemożliwe do zrobienia na zdarzeniach, więc nic dziwnego, że to polecenie przewija się nawet w ruchu zdarzeniem. Podejrzewam, że jeśli w edytorze ścieżek ruchu zdarzenia było polecenie "Pokaż animację walki", to twórcy RPG Makera XP właśnie z powodu tej jednej komendy darowali sobie animację walki w "Ruszaj zdarzeniem"

@ADI
Cytat:Tutejsi admini nie wiedzą co tu się dzieje XD
Tengu też tak myślał. Dlatego, wyzywał ludzi od debili, półmózgów i wszyscy wiedzą, od czego jeszcze. Nawet w imię uciszenia mnie wyjeżdżał z moją serią, ilekroć zabrałem głos. Aż do momentu, kiedy któryś z adminów przeczytał jeden z jego prawie 900 postów i postanowił skończyć jego obecność TUTAJ. Więc lepiej uważaj, bo inaczej możesz niedługo podzielić jego los.

A tak na temat, to w RPG Makerze 2K3 masz w bazie danych zakładkę, na której jest gęsto od "RPG Tsukuru ME nie obsługuje tej opcji", podczas, gdy w 2K na tej samej zakładce masz słownik do standardowej walki. Podejrzewam, że ten słownik nie jest obsługiwany w 2K3, bo nie jest tam potrzebny, a XP tego słownika nawet nie ma, bo walka, którą tam masz standardowo, nie potrzebuje komentarzy. Dopiero w normalnym VX ten słownik powrócił i został w VX Ace.

08-05-15 08:35
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

No tak, to logiczne. VX (a za nim ACE) dziedziczy system walki prosto z RM2k. To dlatego ten słownik znajduje się w obu tych makerach.
W 2k3 został on wyłączony ponieważ w walce zamiast komunikatów pisanych, postawiono bardziej na animację, co zdynamizowało pojedynki.
RMXP za to posiada całkowicie inny system walki niż reszta wersji. Tak samo jest z 95, choć tu komunikaty już występują.

Jak dla mnie 2k3 jako zdarzenia góruje, jednak nie raz mnie wkurza że coś co w ruby osiągnął bym bardzo szybko, na zdarzeniach w 2k3 wymaga albo bardzo dużej pracy, albo jest to niemożliwe. Np te zmiany systemu walki. Jednak do 2k3 robią się jakieś tam dodatki dodające kodowanie, ale na pewno tak wygodne jak ruby nie będą.

Ja bym jednak nie zapomniał też o klimacie, RM2k/3 ma klimat (S)NESa który jest prawdopodobnie nie do osiągnięcia w nowych RM.
09-05-15 10:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

W ogóle RPG Maker XP i nowsze to graficznie już po SNESie. Stwierdzić mogę, że dopiero NDS ("Inuyasha", 'Izuna'), choć możliwe, ich styl to JESZCZE N64. Już piąta, czy dopiero siódma, to nie ma znaczenia. W RPG Makerze XP można decydować o kryciu przez kolor, który chcemy dać. I tak samo jest w późniejszych. Niby nikt nie wali do gier wszystkich kolorów, ale może potrzebuje różnych przeźroczystości różnych kolorów.

Mówiłem już kiedyś, że nie polecam starszych RPG Makerów, niż XP. Jeśli od grafik masz GIMPa lub inny program używający przeźroczystości w obróbce grafiki, to w tych najnowszych RPG Makerach nie musisz używać opcji "import", gdyż MOŻESZ od razu wrzucić grafikę do projektu. Jeśli jednak w momencie jej wrzucenia miałeś otwarte w RPG Makerze okno wyboru grafiki, to po jej wrzuceniu do projektu będziesz musiał je zamknąć i ponownie otworzyć. Inaczej RPG Maker nie wczyta ci tej grafiki i nie ma znaczenia, w której wersji pracujesz.

#EDIT 29 MAJ 2015
Właśnie mi się przypomniało, że istnieje gra na SNESa pod tytułem "Sailor Moon: Another Story", chary w której świadczą o tym, że RPG Maker XP to JEDNAK jeszcze SNES. Pomimo tego, że na SNESie jest limit około 16 kolorów na jednego sprite'a. Aczkolwiek możliwości graficzne SNESa są śmiesznie słabe w porównaniu z dzisiejszymi konsolami i komputerami.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-05-15 10:33 przez Mateusz SSJ8.)
09-05-15 11:02
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS