2k3 a VXAce - Wersja do druku
Ultima Forum
2k3 a VXAce - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Ogólna dyskusja (/Forum-Og%C3%B3lna-dyskusja)
+--- Wątek: 2k3 a VXAce (/Thread-2k3-a-VXAce)

Strony: 1 2

2k3 a VXAce - Kostek - 04-05-15 22:54

Możecie mi powiedzieć czym się różni VXAce od 2k3. W czym jeden program jest lepszy a w czym drugi itp. Chodzi o to że posiadam jak na razie jedynie VXAce, a planuję kolejny projekt z innym schematem i jak na razie upatrzyłem 2k3, jednak wolę się jeszcze poradzić kogoś kto ma 2k3.

RE: 2k3 a VXAce - Avaron - 04-05-15 23:51

2k3 jest lepiej zoptymalizowany, nie posiada ruby ale za to ma większe możliwości jeżeli chodzi o zdarzeniówki. 1 kafelka w tilesecie to nie 32x32 tylko 16x16. Obsługuje 256 kolorów co znacznie ogranicza przejścia tonalne. System w 2k3 jest o wiele bardziej rozbudowany, opiera się on na fazowym, widocznym z boku systemie, animacje ataku są o wiele bardziej rozbudowane. Przy przedmiotach nie ma ikonek.
Osobiście wole 2k3 :)

RE: 2k3 a VXAce - Amelanduil - 05-05-15 00:05

Wszystkim... te makery różnią się w takim stopniu, że powątpiewam w sens tego zestawienia
Łatwiej ci się będzie robiło na Ace.

RE: 2k3 a VXAce - Avaron - 05-05-15 00:11

Nie wszystkim :) oboje są od tej samej firmy oraz mają w nazwie RPG Maker :D tak poza tym to mają podobny system tworzenia gry :)

RE: 2k3 a VXAce - Crashykk - 05-05-15 00:20

Jezeli nie ogarniasz za bardzo przelacznikow, zmiennych, petli, typowych zdarzen, warunkow etc to zostan przy Ace. W 2k3 musisz zbudowac sobie wlasna mechanike od podstaw, bo nie ma czegos takiego jak ruby i nie wrzucisz sobie gotowego skryptu. Co najwyzej moze znajdziesz jakis tutorial, ale te zwykle pokazuja jak wykonac jedynie szkielet jakiegos systemu.

RE: 2k3 a VXAce - Avaron - 05-05-15 00:22

CrasheR dokładnie :D 2k3 jest dla ogarniętych zdarzeniowców a nie osób "Ej chciałem zrobić x i wiesz może gdzie znajde skrypt który dodaje x?"

RE: 2k3 a VXAce - Mateusz SSJ8 - 05-05-15 16:57

Avaron, jak bym post X-Tengu czytał.

Mapy: 2k3 pozwala pracować na dwóch warstwach, podczas, gdy w VXAce jest 5. Oba programy pozwalają na zapętlanie mapy, a klocki do budowy map są z góry przypisane do 1 warstwy. W 2k3 są to dół i góra, a w VXAce A,B,C,D,E.
Zdarzenia: VXAce używa symboli za przyciski, podczas, gdy 2k3 liczb, więc nie ma komendy "Obsługa klawiatury" obecnej w 2K3.
System walki: VXAce nie ma żadnego wbudowanego, podczas, gdy w 2K3 jest fazówka.
Atrybuty: VXAce używa ich do ustawienia pewnych parametrów postaci, a 2K3 ich nie posiada.
Efekty: W VXAce służą do trwałego podniesienia mocy bojowej postaci lub do wywołania typowego zdarzenia, a 2K3 ich nie posiada.
Grupy potworów: W VXAce możesz ustawić w warunku ważności zdarzenia tylko 1 właściwość, a w 2K3 tyle, ile masz do dyspozycji.
Ataki: W VXAce kilka z nich determinuje zwykły, obronę i ucieczkę, co nie ma miejsca w 2K3.
Przedmioty Bronie i Zbroje: W 2K3 są w jednej zakładce.
Klasy: W VXAce determinują krzywe i postęp ataków bohatera, a w 2K3 odpowiadają za animację w walce.

Przemyśl to sobie, Kostek.

RE: 2k3 a VXAce - Avaron - 05-05-15 17:12

;-; czemu mnie znowu porównujesz do Tengu? ;-;

RE: 2k3 a VXAce - ADI - 05-05-15 17:20

(05-05-15 16:57)Mateusz SSJ8 napisał(a):  System walki: VXAce nie ma żadnego wbudowanego
[Obrazek: 743152786.jpg]

RE: 2k3 a VXAce - Avaron - 05-05-15 18:09

Bez kitu nie zauważyłem tego xD