Ten temat ma być z cennymi poradami jak tworzycie gry jak się przygotowujecie itd.
Przygotowywania:
Grafika: zbieram je na razie bez celu. Jednak nie szukam tych zwykłych grafik. Szukam takich, które pobudzają wyobraźnię, do których historia sama się piszę. Np. Jeśli znajdziecie w necie taki rozwalony konwój to zapytajcie kto to mógł zrobić jak? gdzie? po co? kiedy? Już możecie mieć ciekawego questa a może nawet fabułę o handlarzu który w wielkim mieście usiłuje odzyskać wszystkie swoje 99 zaginionych rubinów. Potem graficznie wyobrażam sobie świat gry, a potem znowu zadaję pytania jak po nim gracz wędruje? po co? co zrobi z faktem znalezionego rozbitego konwoju?
Fabuła: Nigdy nie zabieram się za szczegóły. Wpierw ustalam 5-6 fabularnych punktów i skupiam się na samym końcu. Ważne żeby taki koniec był ciekawy i zapadający w pamięć. Dlatego po stworzeniu końca dopiero modyfikuje 5 i dodaje wcześniejsze punkty tak aby zaskoczyć gracza i samego siebie.
Muzyka: Jak już ogarnę Grafikę i Fabułę, czas na spotęgowanie nastroju czyli muzyka. Jakoś nie przepadam za muzyką z popularnych gier bo to mi się źle kojarzy w autorskich grach. Lepiej popytać czy ktoś zna jakieś ciekawe muzyczki nie z gier w klimacie naszej gry. Mi na przykład brat do Podziemi polecił ten zespół:
https://www.youtube.com/watch?v=LRLdhFVz...RLdhFVzqt4
Organizacja pracy: Biorę do ręki zeszyt ołówek i bazgrzę w nim. Najlepiej w punktach. Ważne żeby nie męczyć ciągle tego samego np. cutscenek.
Coś autorskiego: Zawsze chcę coś dodać czego nigdzie nikt w innych grach znajdzie. Np. Taka muzyka 'niezgier' lub autorskie różniące się od innych grafiki. No i czasem staram się wymyślić jakiś system taki innowacyjny. Np. Jak mamy w grach Punkty Umiejętności to żeby przerobić to na 10 Sprytu trzeba zagrać w mini grę ze strzelaniem z łuku albo rzucaniem do celu kulką śniegu. Tego systemu nigdzie nie widziałem i sam nie stosowałem.
Szczególiki:
Korzystam "bajerów" np. Ustawianie przeciwników przy pomocy zmiennych na mapie. Losowi NPC i losowe ich gadanie. Crafting i przetwórstwo różnych rzeczy na różne rzeczy.
Materiały pomocnicze:
Jeśli mam z czymś problem np. Dialogami (Uuu... Tego nie lubię) To sięgam po tak zwane materiały pomocnicze. Np. Książki o podobnej tematyce (tam są dialogi można z nich czerpać) Ważne aby nie przesadzić. Kursy tworzenia/modyfikowania grafiki. Staram się zabrać za takie kursy porządnie, aby ich nie powtarzać. Warto też pograć w szanujące się w świecie gry o podobnym klimacie.