Jak tworzycie gry (cenne porady)
Aktualny czas: 28-04-26, 22:36 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Ten temat ma być z cennymi poradami jak tworzycie gry jak się przygotowujecie itd.

Przygotowywania:

Grafika: zbieram je na razie bez celu. Jednak nie szukam tych zwykłych grafik. Szukam takich, które pobudzają wyobraźnię, do których historia sama się piszę. Np. Jeśli znajdziecie w necie taki rozwalony konwój to zapytajcie kto to mógł zrobić jak? gdzie? po co? kiedy? Już możecie mieć ciekawego questa a może nawet fabułę o handlarzu który w wielkim mieście usiłuje odzyskać wszystkie swoje 99 zaginionych rubinów. Potem graficznie wyobrażam sobie świat gry, a potem znowu zadaję pytania jak po nim gracz wędruje? po co? co zrobi z faktem znalezionego rozbitego konwoju?

Fabuła: Nigdy nie zabieram się za szczegóły. Wpierw ustalam 5-6 fabularnych punktów i skupiam się na samym końcu. Ważne żeby taki koniec był ciekawy i zapadający w pamięć. Dlatego po stworzeniu końca dopiero modyfikuje 5 i dodaje wcześniejsze punkty tak aby zaskoczyć gracza i samego siebie.

Muzyka: Jak już ogarnę Grafikę i Fabułę, czas na spotęgowanie nastroju czyli muzyka. Jakoś nie przepadam za muzyką z popularnych gier bo to mi się źle kojarzy w autorskich grach. Lepiej popytać czy ktoś zna jakieś ciekawe muzyczki nie z gier w klimacie naszej gry. Mi na przykład brat do Podziemi polecił ten zespół: https://www.youtube.com/watch?v=LRLdhFVz...RLdhFVzqt4

Organizacja pracy: Biorę do ręki zeszyt ołówek i bazgrzę w nim. Najlepiej w punktach. Ważne żeby nie męczyć ciągle tego samego np. cutscenek.

Coś autorskiego: Zawsze chcę coś dodać czego nigdzie nikt w innych grach znajdzie. Np. Taka muzyka 'niezgier' lub autorskie różniące się od innych grafiki. No i czasem staram się wymyślić jakiś system taki innowacyjny. Np. Jak mamy w grach Punkty Umiejętności to żeby przerobić to na 10 Sprytu trzeba zagrać w mini grę ze strzelaniem z łuku albo rzucaniem do celu kulką śniegu. Tego systemu nigdzie nie widziałem i sam nie stosowałem.

Szczególiki:
Korzystam "bajerów" np. Ustawianie przeciwników przy pomocy zmiennych na mapie. Losowi NPC i losowe ich gadanie. Crafting i przetwórstwo różnych rzeczy na różne rzeczy.

Materiały pomocnicze:
Jeśli mam z czymś problem np. Dialogami (Uuu... Tego nie lubię) To sięgam po tak zwane materiały pomocnicze. Np. Książki o podobnej tematyce (tam są dialogi można z nich czerpać) Ważne aby nie przesadzić. Kursy tworzenia/modyfikowania grafiki. Staram się zabrać za takie kursy porządnie, aby ich nie powtarzać. Warto też pograć w szanujące się w świecie gry o podobnym klimacie.
11-02-15 02:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

RE: Jak tworzycie gry (cenne porady)

Wyczerpałeś temat jak dla mnie :)
Jedyne co mogę dorzucić od siebie, to w moim przypadku na końcu listy znalazłoby się "dopieszczanie" każdego szczególiku dziesiątki razy aż spełni moje oczekiwania, choć minusem tego jest spowolnienie prac nad grą.
Jeśli już korzystasz z utworków Two Steps from Hell, polecam ci też Audiomachine, podobne klimaty. Ja znowuż znalazłem świetnego wykonawcę tworzącego swoje utwory za pomocą starego keyboardu i edytora dźwięku, a dorównuje zespołom wymienionym powyżej.

Organizacja pracy: ja nie wypisuję w punktach, wygodniej mi pisać krótkie opisy, opowiadania, rysować szkice.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
11-02-15 02:33
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Pomysł, realizacja z równoczesnym rozwijaniem mechaniki rozgrywki od podstaw. Koniec. Godzina, dwie dziennie przez okres około 1-3 tygodnie.
Systematyczność i spontaniczność. Nic więcej.

Odkładanie na później nic nie da. Brak systematyczności i zajawki tym jest przeciwieństwem drogi do skończenia gry. To trzeba robić jednym rzutem na taśmę bez przerw - czyli co dziennie. Kto to lubi tworzyć gry i je tworzy - tak właśnie robi, a kto robi gry z dziwnych powodów LUB PRÓBUJE je robić na pokaz i ich nie tworzy przykładowo zbiera skryptowe gotowce i upycha zaczyna się w tym męczyć i gubić nie rozumiejąc kodu, bo w końcu kseruje cudzy kod to jak go ma rozumieć. Gry się tworzy, a nie kradnie gotowce z ruby zastępujące rozgrywkę. Podstawą gier jest mechanika którą powinniśmy tworzyć sami tylko tak idzie z górki i można to nazwać tworzeniem gry, bo mechanika jest sercem gry ! Jeśli zaczynamy tworzyć z gotowców projekt prawdopodobnie skończy się na porażce, bo kod będzie niejasny i niezrozumiały w końcu to już nie tworzenie, ale uczenie się kody który kserujemy od kogoś, a nie tworzenie. Zamiast tworzyć ogarniamy jak działają skrypty, które pokserujemy i to nie jest tworzenie to jest tylko złodziejskie rozpoznanie wciągniętych do projektu skryptów, aż zakończy się prawdopodbnie porazka przez zmeczenie ogarnianiem ich bugow i ich skladni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 03:03 przez X-Tech.)
11-02-15 02:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
prypek Offline
*

Liczba postów: 6

jesli tworzysz grę pamiętaj o tym, żeby tworzenie dawało ci FUN.
Jeśli masz jakiś nudny moment i nie chcesz go robić, to lepiej odłóź na chwilę
projekt i poczekaj aż znów przyjdą ci chęci, gdyż może ci sie po prostu odechcieć.
11-02-15 02:54
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Ogólnie podstawa to rozumieć każdy kawałek swojej gry. Co robi który kawałek i jak działa dany skrypcior na zdarzeniach czy to ruby stąd wskazane robić te rzeczy (skrypciory) samemu bo kiedy pojawia sie bugi i niekompatybilnosci skryptow, których nie stworzyliscie to jestescie w kropce i pewnie skonczycie na "tworzeniu" i rzucicie to w cholercie. Natomiast robiąc samemu wiecie i rozumiecie co jak działa i gdzie sie znajduje stad poprawienie czegokolwiek jest proste i zajmie chwile a nie przemieni sie w szukanie niewidzialnych błędów i porzucenie projektu.

Również niewłasnych skryptów nie będziecie raczej przerabiać swobodnie więcej wam zajmie ich nauka i rozumienie jak działają niż tworzenie własnych. W czasie uczenia się jak działają gotowce i pewnie języka jakim je napisano ktoś zrobi swoją mechanikę rozgrywki i pewnie z pół gry do tego i zdobędzie exp , a wy wstawiając gotowe skrypty w przypadku pojawienia się błędów utoniecie we frustracji i wielodniowych zastojach - nie wiedząc to te błędy powoduje, bo wstawianie gotowców niczego nie uczy, a na pewno nie myślenia jak tworzyć rozgrywkę, aby była po prostu dobra.

Prawda jest taka, że lepsze rzeczy wychodzą z najprostszych ale własnych mechanik niż porąbanych gotowców nad którymi prawie nie macie kontroli, a możliwości są narzucone i ograniczone z góry.
Z bardziej rozbudowanych i bardzo rozbudowanych własnych mechanik nie przerabianych gotowców wychodzą przecuda.

Ogólnie wg. mnie klucz to rozumienie tego co się robi i totalna zajawka jaranie się tworzeniem totalne skupienie na grze. Jeśli gra idzie pod publikę to trzeba ogarnąć pewne rzeczy przede wszystkim :

spójność fabuły
Absolutne 0 nudy w każdej chwili gry. Dosłownie
poziom rozgrywki i jej zróżnicowanie
sposób zapisu gry
spójność grafiki
Kompletne brak dłużenia się gry. Brak dłużyzn i robienia nudnych bzdur
"Wybuchowe" pełne ruchów i rozmachu epickie scenki
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-15 07:01 przez X-Tech.)
11-02-15 06:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Moim zdaniem najpierw trzeba zrobic sobie caly zarys jak wygladac ma dany projekt, co ma posiadac, a pozniej stworzyc projekt "na sucho". Jak juz masz zbudowana mechanike to mozesz podlaczac do tego fabule. Wtedy wiesz, ze podczas robienia giery nie zatniesz sie na fragmencie mechaniki, ktory bedzie ponad twoje sily. :)

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
11-02-15 12:44
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS