Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ?
Aktualny czas: 28-04-26, 19:43 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ?
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ?

(05-09-14 12:14)Altan napisał(a):  VX jest fajniejszy pod względem wydajności, ale grafiki mi nie odpowiadają. Np. ludzie o wysokości jednej kratki >:(

Przejrzałem trochę tych gier po forach i stwierdzam, że podstawowa grafika w vx ace ma NIEMAL zero klimatu. Nie wiem jak to się dzieje, ale jak ogląda się wybrane grafiki na rtp z makera 2k to choć ma jakiś klimat i przeważnie wygląda zróżnicowanie, a kiedy oglądam screeny z gier na rtp z makera vx ace ma to dla mnie zero klimatu i na każdym screenie wygląda tak samo. Dlaczego ? Bo ludzie nie dopasowują klimatu swoich fabuł i rozgrywki do tego japońskiego stylu rodem z nes jrpg 8bit (!) Przeważnie w tych mixach z gothiciem, albo w tych pseudo grach zrobionych do porażek RMA - zero spójności i klimatu (!)

Nie rozumiem, ale to jakaś bieda. Bardzo często też w projektach, które ogarniam nawet z dodatkami graficznymi nie czuć od tego klimatu (vx ace), ale mam wrażenie jakbym oglądał jakąś flashówkę. Trudno jest zrobić spójność fabularną i rozgrywki z grafiką vx ace większość przypadków (w zasadzie nietrudno wystarczy iść po linii fantasy i dawać dużo abstrakcyjnych pomysłów), w których będą się zgrywać to tylko cukierkowate fantasy w stylu z japoni (final fantasy), a jeśli inaczej to autor musi mieć naprawdę oryginalny pomysł na fabułę i grę i grafiki, aby stworzyć klimat w vx ace.

Jak dla mnie grafika w vx ace ma zero klimatu i bywa odrzucająca jeśli autorzy robią na niej gry na serio i opierają się na klimatach nie będących szalonym fantasy opartymi na fantasy z Japonii (Czyli w 99% przypadków na naszych forach zero klimatu). Gry na vx ace rtp powinny być fantasy - własne z rozgrywką i klimatami rodem z japońskich jrpg lub wariacjami na ich temat - własnymi - wtedy to faktycznie może mieć klimat. Przede wszystkim należy pamiętać, że ta grafa z vx ace jest jak grafa w jrpg na 8bitowego nesa, ale ze zwiększoną rozdziałką. Tutaj trzeba myśleć w szalony i abstrakcyjny sposób robiąc na każdym kroku nierealne rzeczy inaczej w grach będzie totalnie nudno i nieklimatycznie. W VX Ace musi być dużo szaleństwa w postaciach dużo szaleństwa w rozgrywce - nierealnych abstrakcyjnych pomysłów i przede wszystkim to powinna być wariacja na temat japońskich jrpg wtedy to ma klimat (!) W innych wypadkach to całe RTP nie pasuje i śmierdzi (!)

Jak dla mnie styl grafiki VX ACE nie będzie pasował nigdzie niż do olschoolowych jrpg i przygodówek w stylu nesowych jrpg 8bitowych prosto z Japonii...W innych wypadkach to będzie nieklimatyczny syf.
Gry w VX ACE nie mogą być robione na serio i nie mogą być w innym stylu niż japoński inaczej będą totalnie śmierdzieć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-14 13:44 przez X-Tech.)
10-09-14 13:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Wiadomości w tym wątku
RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ? - X-Tech - 10-09-14 13:25

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS