Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ?
Aktualny czas: 28-04-26, 17:24 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ?
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Co sądzicie o Rpg Maker VX ACE ?

Co do mapowania to kwestia przyzwyczajenia. Ja się zastanawiam czy w ogóle da się tu zaznaczać jakieś fragmenty i kopiować. Póki co nie widzę takiej opcji. (Nie dowierzam, że nie ma)

Co do samego wyglądu map trzeba inaczej do tego podejść i skupiać się na wyglądzie spodu, ale daje to dobre rezultaty. Sam maker VX ACE jest wbrew pozorom pomimo tego wyglądu grafy raczej dla inteligentnych userów ponieważ, aby robić w takim środowisku dobre projekty trzeba zaskakiwać pomysłami na każdym kroku i grafa nie nadrobi ZASKAKUJĄCEJ rozgrywki tylko ją podkreśli, a to się ceni. Kwadraty są jak pola szachownicy - trzeba myśleć, aby nie robić tu crapów i mieć dużo pomysłów, na każdą chwilę gry, żeby zrobić coś naprawdę dobrego. Jaram się tym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-14 21:10 przez X-Tech.)
17-07-14 21:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

To uwierz - tej opcji tam NIE MA

Możesz jedynie pomóc sobie prawym przyciskiem myszy i shiftem - dzięki temu możesz układać z autotilesów każdą część z osobna - ale i tak lepsze w rm xp i 95 gdzie masz to od razu (rm xp kliknij dwa razy na autotiles na liście z tilesetem).

Wszystko zależy od twórcy.
17-07-14 22:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

W ten sposób właśnie rysowałem całym zaznaczonym fragmentem jak stemplem. Czyli jest ta opcja, ale ukryta. Spoko
17-07-14 22:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Leoś Offline
*

Liczba postów: 61

Fajnie że nareszcie spróbowałeś nowego programu zamiast cały czas jechać po Ace'ie. Akurat z nowszych wersji (XP i wyżej) system zdarzeń chyba jest najlepszy, do tego test szybko się wczytuje na Windows 7. To akurat był główny powód przez który zrezygnowałem z VX'a. Podoba mi się też prostota robienia map. Nie trzeba za dużo kombinować z warstwami jak w XP no i jest dużo więcej autotili. RGSS w Ace'ie zwłaszcza dla tych co porobili trochę w XP zdaje się być cholernie przebajerzony, ale idzie przywyknąć XD Dużo za dużo jednolinijkowych definicji. Pewnie chcieli ułatwić programistom modyfikowanie klas, no ale z deka przesadzili.
18-07-14 20:19
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Zauważyłem, że wbudowanych klas i obiektów są setki jeśli nie tysiące. W ten sposób program ma naprawdę nieograniczone opcje z tymi gotowcami, które się włamują do "serca" programu.
RGSS jest mega. Nie trzeba go znać to jest dla właśnie maniaków robienia skryptów. Oni piszą z tym skrypty na wszystko. Reszta robi gry. Ogólnie genialny program i community.
18-07-14 22:01
"Pomógł" przyznał(a):
arturd Offline
*

Liczba postów: 44

Ruszyłeś drażliwy temat :]
18-07-14 22:33
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Wreszcie się ujawniłeś że bawisz się Ace.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
19-07-14 09:36
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Powiedziałem to już na temat, który RPG Maker jest najlepszy, ale powiem jeszcze raz to, co TUTAJ jest na temat.

Cytat:RPG Tsukuru VX ACE
Plusy:
+Składane Tilesety
+Nowa wersja Ruby
+Marginalne lagi
+Cienie na własną pięść :-)
Minusy:
-Powtarzające się tła walki (aczkolwiek tym razem dwuczęściowe)
-Mniej konfiguracji
-Skromność warstw pierwszeństwa (2 w grze, mapy 1)
Najlepszy: dla osób przyzwyczajonych do RPG Makera VX, które chciałyby mieć więcej Tilesetów

Wspólną cechą RPG Makerów XP, VX i VX Ace jest to, że każdy z nich jest najlepszy dla osób, które chciałyby zaawansowany ABS. Ale ogólnie każdy RPG Maker ma grupę ludzi, dla których jest najlepszy, więc to, który RPG Maker jest najlepszy, to sprawa czysto subiektywna.

X-Tech, zdaje się, ma już RPG Makera VX za sobą.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
20-08-14 16:29
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

RPG Marker VX Ace to według mnie najelpsza wersja RPG Makera. Ma bardzo dobre grafiki ale nie te z RTP (szczgólnie Charactersy). Bez Anty lagów to najszybszy po 2k\3 maker. Mimo to wolę XP z powodu stylu zachowanego i przystosowania go do zrobienia typowych erpegów. Pozatym nie robię w wuiksejsie bo w XP łątwiej mi zachować klimat średniowiecza poza tym mam dużo zasobów do nich.
20-08-14 17:00
"Pomógł" przyznał(a):
duganhack Offline
*

Liczba postów: 61

(20-08-14 17:00)Adrapnikram napisał(a):  RPG Marker VX Ace to według mnie najelpsza wersja RPG Makera

A według mnie to XP "króluje" razz , choć vx ace ( jak na nowszy produkt przystało) jest nadziej przejrzysty i oczywiście posiada RGSS 3 to
moim zdaniem nowsza wersja programu powinna zachować funkcje poprzednika, lecz powinny być one udoskonalone ( a vx ace jedno jest udoskonalone a drugie za przeproszeniem spieprzone -.- ) wiem, wiem nie można mieć wszystkiego biggrin , ale gdy patrze na mapki wykonane w VX ( na podstawowym rtp) to aż mi się rzygać chce :/ , w XP nie ma takiego problemu nawet jeśli jest użyty podstawowy to mapa ma wdzięk (nawet jeśli jest słabo zrobiona)

Powstają dodatkowe mapy bo było zbyt pusto :D , przedmioty też, fabuła w 40%, npc w 70%

Aktualny projekt: (stan 50%)
Spoiler: (Otwórz)
04-09-14 23:09
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS