Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
Aktualny czas: 28-04-26, 10:15 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?

Taa o 2k: "nawet XP odchodzi w zapomniane gdyby nie RGSS które doszło od XP to pewnie rpg maker upadł by ze względu na grafikę, mało kto chce patrzeć w 2014 roku na 8 bitowe gierki"

Najnowsze makery nie ratują enterbainu, wystarczy popatrzyć na inne programy tego typu, są o wiele lepsze od RM. To właśnie prostota zdarzeń kogokolwiek jeszcze trzyma przy tym programie, bo gdyby zostało samo skryptowanie w ruby to nikomu by się nie opłacało w tym robić, bo w innych programach skryptowanie też jest, a efekty o wiele lepsze.

A 2k/3 dopóki na świecie będą fani gier ze (S)NESa i PSX, nie upadnie, bo ma ten sam styl, a nowsze tego stylu już nie mają - są takie bezpłciowe jak te wszystkie crapy nazywane flaszówkami, nie utrzymają ich ani fani oldschoolu, ani fani nowoczesnych gier 3D - taka prawda.
26-09-14 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Kosmik123 Offline
*

Liczba postów: 36

Dragon Kamillo napisał(a):Fajnie by było gdyby skrypterzy oprócz pisania skryptów, pisali również proste poradniki (jak np kiedyś zrobił to arev o własnym oknie w RGSS), które pozwolą niedoświadczonym osobom samemu napisać prostego HUDa, czy inne menusy - tak by każdy mógł zrobić to po swojemu, szybciej niż w zdarzeniach, ale nadal wiedząc co zrobić by osiągnąć inny efekt - bez zbędnego kucia na pamięć czegoś co nigdy mu się nie przyda - RGSS.

O to jest bardzo dobry pomysł! Wszyscy byliby zadowoleni. X-tech bo ludzie nie wrzucali by gotowców i my bo X-tech by się nie czepiał, i nie wyzywał wszystkich od noobów i lamerów.
26-09-14 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(26-09-14 19:33)Dragon Kamillo napisał(a):  Deuce RMXP nie ma 8bitowej grafiki, we ty lepiej sprawdź co piszesz, bo wychodzą głupoty.

Mi się wydaje, że X-Techowi tutaj nie chodzi o to żeby wszyscy gwałtem wywalili makery od XP w górę i zaczęli robić w 2k/3, tylko żeby nie wklejali do swoich gier gotowych skryptów na całą mechanikę gry (system walki, menu, itp). Do tego jeśli ktoś umie ruby i rgss to może spokojnie sam napisać sobie mechanikę w tym, a cała reszta może to zrobić prosto na zdarzeniach, dodając sobie jedynie elementy (np obsługa myszki itp) od skrypterów w rgss, ale tak by potem mógł to łatwo i przyjemnie użyć w zdarzeniu (coś na wzór łat do RM2k/3). Tak żeby nie powielać wszędzie np tego ABSu od Mr.MO czy innego XASa, Blizza itp.

Fajnie by było gdyby skrypterzy oprócz pisania skryptów, pisali również proste poradniki (jak np kiedyś zrobił to arev o własnym oknie w RGSS), które pozwolą niedoświadczonym osobom samemu napisać prostego HUDa, czy inne menusy - tak by każdy mógł zrobić to po swojemu, szybciej niż w zdarzeniach, ale nadal wiedząc co zrobić by osiągnąć inny efekt - bez zbędnego kucia na pamięć czegoś co nigdy mu się nie przyda - RGSS.

A Mateusz mi się wydaje że pierwsza część miasteczka była najlepsza.

Dokładnie....

(26-09-14 19:36)Deuce napisał(a):  Dragon, ty lepiej zacznij czytać uważnie, miałem na myśli 2k nie XP, X-Tech nie rozumie że 2k to staroć z grafiką poniżej obecnych norm.
Nowsze rpg makery ratują Enterbrain i samego rma, największe zainteresowanie ma RGSS a nie zdarzenia,
dzięki temu wiele stron o rm jeszcze nie upadło.

XP i VX to też staroć poniżej dzisiejszych norm 3-D - HD, ale grafa 2k3 ma przynajmniej klimat, a nie wygląda jak kolejne flaszowe gówno. Grafa w 2k3 jest zróżnicowana to setki grafik w różnych stylach zripowanych z różnych konsol i wiele własnej twórczości. Prawda jest taka, że w obecnym 2-d jest totalny chaos - są gry i z pikselami i oparte na np: grafie wektorowej w hd, ale w 3-D jest co raz więcej rozdzielczości i co raz więcej polygonów

Ta...rm ma zainteresowanie przez RGSS - ma zainteresowanie dlatego, że nie trzeba kuć języków programowania, aby robić w nim gry.

Strony o Rmie trzymają się dopóki są ludzie, którzy jarają się ambitnymi grami 2-d ( i będą zawsze..) w tym jrpgami/8bitowymi oldschoolowymi grami, przygodówkami, snesem i grami, które wyszły na psx (chodzi o jrpgi głównie - Azure Dreams, Final Fantasy, ale nie tylko) To gracze utrzymują fora o rmie, bo jakby ich nie było ludzie, by tego nie tworzyli, bo nie byłoby dla kogo, ale zawsze będą, bo rm zezwala na tę twórcza swobodę i oryginalność i prostotę tworzenia nawet skomplikowanych rzeczy - trudno szukać tego gdzie indziej - Osoby, które grają w przygodówki, jrpgi, odrzuca je często schematyczność dzisiejszych gier komercyjnych, a przyciąga wyobraźnia szalonych twórców- odpalają gry na rma, ale wiadomo, że nie crapy w rmie - bo ludzie, którzy w to grają (czego jestem przykładem) brzydzą się powielanymi crapami.

(26-09-14 21:40)Kosmik123 napisał(a):  
Dragon Kamillo napisał(a):Fajnie by było gdyby skrypterzy oprócz pisania skryptów, pisali również proste poradniki (jak np kiedyś zrobił to arev o własnym oknie w RGSS), które pozwolą niedoświadczonym osobom samemu napisać prostego HUDa, czy inne menusy - tak by każdy mógł zrobić to po swojemu, szybciej niż w zdarzeniach, ale nadal wiedząc co zrobić by osiągnąć inny efekt - bez zbędnego kucia na pamięć czegoś co nigdy mu się nie przyda - RGSS.

O to jest bardzo dobry pomysł! Wszyscy byliby zadowoleni. X-tech bo ludzie nie wrzucali by gotowców i my bo X-tech by się nie czepiał, i nie wyzywał wszystkich od noobów i lamerów.

Raczej wtedy faktycznie byłoby w co pograć. Jasne. Dziwie się, że nikt nie robi tu tutoriali tego całego RGSS np: jak zrobić podstawę ABS, menu - skoro ciągle tak to zachwalacie, bo rozumiem, że zachwalacie RGSS, a nie gotowce - to może czas podzielić się wiedzą z innymi i im pomóc tworzyć, a nie pisać w kółko o lepieniu gier z gotowców. Faktycznie jak jeden z drugim napisze tutorial jak np: zrobić podstawkę ABS taki beginer będzie wiedział tyle z RGSS, aby zacząć i może dość, aby wprowadzić własne urozmaicenia co sprawią, że jego abs będzie inny, podobnie z menusami itd. To by faktycznie miało sens, bo vx ace autentycznie daje jakieś tam możliwości przez RGSS podobnie jak własne zdarzeniowe systemy, ale niezmienną rzeczą jest, że gotowce zastępujące fragmenty rozgrywki są dla noobów do produkcji crapów. Ja np: nic nie mam do systemu myszki na ruby, do systemu obsługi dodatkowych dźwięków, do systemu obsługi innych charsetów itd. Faktycznie te rzeczy są nie do zrobienia na zdarzeniach i to ma sens, ale jeśli ktoś wstawia gotowego absa w Ruby itd. - to w większości przypadków taka gra to crap. Niech ktoś mnie zaskoczy paroma przykładami, że tak nie jest.

Taka gra jak jak touhou wandering souls VX ACE - super platformer, ale dlatego, że całość zrobił człowiek, który ogarnął sam swoje systemy do gry w Ruby i na zdarzeniach, a nie kleił crapa z gotowców...Faktycznie ta gra wymiata.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-09-14 00:23 przez X-Tech.)
27-09-14 00:01
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Cytat:XP i VX to też staroć poniżej dzisiejszych norm 3-D - HD, ale grafa 2k3 ma przynajmniej klimat, a nie wygląda jak kolejne flaszowe gówno. Grafa w 2k3 jest zróżnicowana to setki grafik w różnych stylach zripowanych z różnych konsol i wiele własnej twórczości. Prawda jest taka, że w obecnym 2-d jest totalny chaos - są gry i z pikselami i oparte na np: grafie wektorowej w hd, ale w 3-D jest co raz więcej rozdzielczości i co raz więcej polygonów
Flashowe gówno to gry we Flashu na Facebooku. Ostatnio, jak gram tam w "Icy Tower", to bez przerwy mi się tnie, że nie jestem w stanie naprawdę wyskoczyć. A HD niekoniecznie musi być 3D. Dla mnie grafika w grach jest po to, żeby gracz mógł się zorientować, co się dzieje. Głównie to dzięki grafice gry ewoluowały. Gdyby w grach wogóle nie było grafiki, to nawet takie "Super Mario Bros. 1" nigdy by nie istniało.

Cytat:Ta...rm ma zainteresowanie przez RGSS - ma zainteresowanie dlatego, że nie trzeba kuć języków programowania, aby robić w nim gry.
RPG Maker, w którym występuje RGSS, pozwala tworzyć prawdziwe systemy walki, a nie takie improwizorki na zdarzeniach, jak w RPG Makerze 2000 czy 2003. Spróbuj choć raz zrobić coś takiego, że:
1. Na mapie łażą przeciwnicy.
2. Dotknięcie jednego rozpoczyna walkę z przeciwnikami.
3. Kiedy walka się zakończy, a gracz nie przegra, to wszyscy znajdujący się na mapie przeciwnicy, którzy zostali w tej walce pokonani, znikają z mapy.
Dopiero w RPG Makerze XP można coś takiego zrobić. W starszym jedyną opcją ze zdarzeniami reprezentującymi przeciwników jest usunięcie wyłącznie zdarzenia, które zostało dotknięte przez gracza. Pamięta ktoś może grę o smokach? Oby to była jedyna tak dłużąca się gra.

Cytat:Strony o Rmie trzymają się dopóki są ludzie, którzy jarają się ambitnymi grami 2-d ( i będą zawsze..) w tym jrpgami/8bitowymi oldschoolowymi grami, przygodówkami, snesem i grami, które wyszły na psx (chodzi o jrpgi głównie - Azure Dreams, Final Fantasy, ale nie tylko) To gracze utrzymują fora o rmie, bo jakby ich nie było ludzie, by tego nie tworzyli, bo nie byłoby dla kogo, ale zawsze będą, bo rm zezwala na tę twórcza swobodę i oryginalność i prostotę tworzenia nawet skomplikowanych rzeczy - trudno szukać tego gdzie indziej - Osoby, które grają w przygodówki, jrpgi, odrzuca je często schematyczność dzisiejszych gier komercyjnych, a przyciąga wyobraźnia szalonych twórców- odpalają gry na rma, ale wiadomo, że nie crapy w rmie - bo ludzie, którzy w to grają (czego jestem przykładem) brzydzą się powielanymi crapami.
Nie wiem, czy słyszałeś, ale klasyczny "Megaman" aż 6 razy wyszedł na NESa, siódemka na SNESa, a ósemka na PSX. dziewiątka i dziesiątka wyszły na o wiele nowsze konsole, mimo czego wróciły grafiką do klimatów z NESa, czy czym w dziesiątce postać w czasie nieśmiertelności po oberwaniu zamiast migać jest częściowo przeźroczysta. Swoboda i twórczość istotnie są zaletą RPG Makera. Można nawet prosto stworzyć skomplikowane rzeczy, np. jeśli nie chcesz kopiowac i wklejać zdarzeń, tworząc przeciwnika, po czym edytować cały algorytm na potrzeby tego jednego przeciwnika, w RPG Makerze XP piszesz skrypt na tworzenie przeciwnika zdarzeniem, po czym w samym zdarzeniu wstawiasz tylko parametry przeciwnika (zaleźne od systemu walki), używając komend tekstowych ignorowanych przez interpreter ("Komentarz"), co w starszymj jest niemożliwe. A czasem nawet "crap" może czegoś nauczyć. Na przykład tekst, że "ogień zapala wszystko, czego dotknie" z "Megaman 7".

Cytat:Raczej wtedy faktycznie byłoby w co pograć. Jasne. Dziwie się, że nikt nie robi tu tutoriali tego całego RGSS np: jak zrobić podstawę ABS, menu - skoro ciągle tak to zachwalacie, bo rozumiem, że zachwalacie RGSS, a nie gotowce - to może czas podzielić się wiedzą z innymi i im pomóc tworzyć, a nie pisać w kółko o lepieniu gier z gotowców. Faktycznie jak jeden z drugim napisze tutorial jak np: zrobić podstawkę ABS taki beginer będzie wiedział tyle z RGSS, aby zacząć i może dość, aby wprowadzić własne urozmaicenia co sprawią, że jego abs będzie inny, podobnie z menusami itd. To by faktycznie miało sens, bo vx ace autentycznie daje jakieś tam możliwości przez RGSS podobnie jak własne zdarzeniowe systemy, ale niezmienną rzeczą jest, że gotowce zastępujące fragmenty rozgrywki są dla noobów do produkcji crapów. Ja np: nic nie mam do systemu myszki na ruby, do systemu obsługi dodatkowych dźwięków, do systemu obsługi innych charsetów itd. Faktycznie te rzeczy są nie do zrobienia na zdarzeniach i to ma sens, ale jeśli ktoś wstawia gotowego absa w Ruby itd. - to w większości przypadków taka gra to crap. Niech ktoś mnie zaskoczy paroma przykładami, że tak nie jest.
Zauważ, że tutorial na zrobienie ABSa czy menu to też byłby niejako gotowiec, tyle, że wymagający molestowania klawiatury, jeśli byłby w formie filmu. Lepiej osobie chcącej napisać swojego ABSa dać jakieś problemy do rozwiązania, które są łatwiejsze, niż sam planowany przez nią ABS. Warto zadbać przy tym, żeby ta osoba rozwiązywała te problemy we właściwej kolejności. Wtedy za każdym razem, jak rozwiąże problem, znajdzie się potem bliżej ukończenia ABSa, niż przed. Poza tym RPG Maker VX Ace ma 3 grupy statystyk (param, xparam i sparam), podczas,gdy VX i XP mają TYLKO jedną grupę (param). Do tego tylko VX Ace ma atrybuty (Feature) i efekty (Effect). A nikt cię nie zaskoczy, bo jesteś już ignorowany przez wszystkich.

Cytat:Taka gra jak jak touhou wandering souls VX ACE - super platformer, ale dlatego, że całość zrobił człowiek, który ogarnął sam swoje systemy do gry w Ruby i na zdarzeniach, a nie kleił crapa z gotowców...Faktycznie ta gra wymiata.
W ogóle ten, kto sam pisze swoje skrypty, może je łatwiej zoptymalizować w swojej grze, podczas gry osoba TYLKO wklejająca gotowe skrypty do swojej gry prędzej ją porzuci, niż ukończy. Obecnie robię "Miasteczko Nowoczesne 5" i miałem problem z rzemieślnikiem robiącym woki, że jak próbowałem od niego odebrać odebrać woka, którego zamówiłem (cena zamówienia 0, cena zakupu 200000, czas tworzenia 300 sekund), to wywalało mi błąd typowy dla próby działania "$game_party.gold -= nil". Męczyłem się z tym długo, ale w końcu to naprawiłem.

I już rozumiem, że chciałeś zmotywować wszystkich do samodzielnego tworzenia różnych rzeczy, ale nie zawsze cel uświęca środki. Możesz mi wierzyć lub nie, ale nie ma nic świętego w wyzywaniu ludzi od debili, baranów, niedorozwojów czy bezmózgowców.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-14 09:31 przez Mateusz SSJ8.)
30-09-14 09:30
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Abs z tutorialem to to samo co wklejenie skryptu ? Tutorial - daje autorowi zrozumienie jak zrobić podstawę na abs - czyli bazę, a on z tej podstawy będzie potrafił już tworzyć nowe patenty i dodatki. Z podstawy również sam już będzie potrafił szybko i prosto robić oryginalne absy - jeśli zrozumie jak ją stworzyć. Ja nie potrzebowałem tutoriala abs wymyśliłem sam grając w takie gry jak Zelda i zmieniając/dodając coś od siebie itd. Możliwe, że tutorial się jednak przyda.

Co do systemów walki - to akurat nieprawda. Jak pograsz sobie w jakieś świetne gry z 2k3 i 2k to się przekonasz jak nie raz ciekawe są systemy walki robione przez autorów gier + często na zdarzeniach w vx ace i xp ludzie robią własne ciekawe systemy ;p

Ruby i RGSS powstało do rozszerzania możliwości rpgmakerów o obsługę np: myszki, innych formatów dźwiękowych, dodania opcji do podstawowego systemu walki itp. ale raczej nie do tworzenia własnych gier. Tworzenie gier z pomocą RGSS i Ruby jest dla kompletnych maniaków, ale nie uważam, że rgss i ruby wkuwane tak jak inne języki programowania są wymagane do używania rmów - do tworzenia gier w rmie są zdarzenia. Po to powstały rpgmakery, aby bez wkuwania języków programowania i bibliotek tworzyć gierki.

Ja praktycznie te same rzeczy (jak np: abs itd. ) tworzę na zdarzeniach tylko 10x szybciej niż na rUBY I rgss. Nie kopiuje nic - tworzę. Uważam, że zdarzenia są lepsze do robienia gier w rmie, bo są 100x prostsze w używaniu niż rgss i ruby, których efekty są w grach podobne jak na zdarzeniach. O wiele łatwiej dodawać i modyfikować różne rzeczy w skryptach zrobionych na zdarzeniach, bo nie trzeba znać rgss ani ruby - jedynie swój system. Z kolei Ruby i RGSS popieram, ale tylko do rozszerzania możliwości programów, ale nie do robienia na tym gier. Za pomocą RGSS i Ruby robią gry kompletne świry jak np: autor Touhou Wandering Souls - świetny w sumie platformer czy autora Set Discrepancy - horror, sci-fi rpg z rmxp.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-14 15:57 przez X-Tech.)
30-09-14 12:08
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS