Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
Aktualny czas: 28-04-26, 22:26 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Co zabija wyobraźnie twórców gier w rpgmaker ?

@X-Tech
Pytałem cię, czy sam jesteś oświecony.

A jeśli chodzi o "Miasteczko Nowoczesne", to obecnie czwórka jest najnowszą częścią, a X-Tech ciągle jeszcze wspomina jedynkę. Wtedy rzeczywiście nie miałem jeszcze żadnych umiejętności pozwalających na ukończenie pełnej wersji naprawdę długiej gry. Do tej pory jeszcze nie ukończyłem "Potężne Raichu: ECO-FORCE", a projekt wciąż mam na dysku.

Kaznuchy, społeczeństwo i wybranie dla siebie niewłaściwego RPG Makera to pewne czynniki mogące zabić wyobraźnię twórców gier w RPG Makerze. Przy RGSS jest duże ryzyko, że twórca gry sam ją zepsuje na amen, toteż od początkujących nie powinno się oczekiwać, że od razu zrobią coś, co swoją popularnością pobije samego "Gothica". A są róźne rzeczy, które wymagają umiejętnego zaimplementowania do gry. Na przykład system gromadzenia przedmiotów z "剑狐传奇". Kto grał w "Kitsu Saga" (angielska wersja tej gry), wie, o co mi chodzi. Ilość elementów inwentaża jest tam ograniczona do trzydziestu dwóch stosów, z których na każdym może się znajdować maksymalnie tylko 1 sztuka przedmiotu do metydacji, broni do bezpośredniej walki, zbroi, akcesoriów i kamieni lisków, a cała reszta (włacznie z bronią do walki na dystansie) miała 999 sztuk na stos, a liczba wszystkich stosów jednego przedmiotu była ograniczona jedynie miejscem w inwentażu. Dopiero w RPG Makerze XP da się coś takiego samemu zrobić. Wiem, bo już z tym eksperymentowałem i to nieraz.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
26-09-14 15:35
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Z twoimi radami z pewnością początkujący wskoczy na kolejny poziom i zrobi coś pomiędzy pierwszym, a drugim miasteczkiem tylko się zastanawiam czy drugie miasteczko nie jest już w kolejce do porażek rm zaraz po premierze pierwszego w porażkach. Na zdarzeniach też można mieć 999 przedmiotów danego rodzaju - da się to zrobić w 10 sekund, a nie trzeba grzebać w RGSS i jak sam napisałeś rozwalać sobie projektu gry.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-14 16:01 przez X-Tech.)
26-09-14 15:58
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

@X-Tech
"Miasteczko Nowoczesne 2" nigdy nie pojawi się w "Porażkach RPG Makera". Wiesz, dlaczego? Bo sam Angius nie miał już siły na jedynkę (najnowszy pełnoprawny odcinek jego Let's Play'a z jedynki to trzeci). Już w trzecim zaczął walczyć z tą częścią siebie, która nie uznawała jedynki za porażkę. Ale ty ciągle jeszcze masz siłę tłumić tę część siebie. Gdy się zestarzejesz, to wtedy (wtedy) wtedy (wtedy) wtedy ona będzie górą~.

Kaznodzieje pokroju X-Techa, społeczeństwo kurczowo trzymające się tradycji, wygórowane ambicje twórcy i niewłaściwie wybrany przez niego RPG Maker to cztery czynniki najpewniej zabijające twórczość twórcy gier w RPG Makerze. Jeśli najbardziej odpowiada ci RPG Maker XP, to rób w RPG Makerze XP. Jeśli 2003, to w 2003, ja cię nie zmuszam. Ale nigdy... przenigdy... w żadnym wypadku... NIE... zmuszaj innych do tego, żeby pracowali dokładnie w tym damym RPG Makerze, co ty. Koniec tematu.

26-09-14 16:19
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Zaskoczyłeś więc Angiusa dwójką.
Uważam, że każdy maker ma swoje plusy, ale tworzenie gier z gotowców psuje opinie o danym programie i zwiększa ilość crapiszcza.

Gdyby te osoby, które się tak plują jak desperaci w temacie - miałyby cokolwiek w głowie ODNOŚNIE tego co piszą - już dawno wymieniałyby mi gierki, które potwierdzają ich tezę z for o rmie - hurtowo, że gry robione w całości na gotowcach są takie super - ale tak niestety nie ma, bo te osoby na ironię same unikają grania w takie gnioty...co najgorsze pokazują tym samym jak mają je totalnie gdzieś i zaprzeczają same sobie - pisząc, że gry na gotowcach są dobre.

Ja ciągle wymieniam przykłady gier zrobionych od zera, które są rewelacyjne - bo to jest fakt, a nie urojenia i mogę wymienić jeszcze więcej, ale mogę równie dużo wymienić crapiszcza zrobionego na gotowcach w RUBY w nowych rm i to też nie są urojenia, ale fakt, więc o czym tu w ogóle gadać...z tymi, którzy zagrali w życiu w parę gier na rma większości unikają jak ognia i udają, że coś wiedzą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-14 17:04 przez X-Tech.)
26-09-14 16:22
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Już wielu próbowało tworzyć grę w rpg makerze, który był dla nich niewłaściwy. Wszyscy zrezygnowali.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-14 18:15 przez Mateusz SSJ8.)
26-09-14 17:31
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(26-09-14 17:31)Mateusz SSJ8 napisał(a):  @X-Tech
Chcesz grać ostro, to zagram ci ostro.

Każdy RPG Maker został zrobiony przez Enterbrain i każdy, kto z niego korzysta, jest noobem. I nie ma znaczenia, co to za RPG Maker. Wniosek? Gry należy tworzyć całkowicie samemu. Bez pomocy innych skrypterów. Jeśli używasz jakiegokolwiek RPG Makera, to jesteś lamerem.

Rpgmaker nie stworzy za mnie gry - ja muszę wymyślić jej elementy jeśli chcę w tym stworzyć grę. Jeśli składam grę z gotwych mechanik rozgrywki , które zrobił ktoś- wtedy oj tak jestem lamerem, a nie twórcą, bo tworzenie gry polega na tworzeniu elementów rozgrywki, a nie składaniu gotowych w jedno, bo to nie tworzenie wtedy.

RM jest tym samym co języki programowania - różnica jest taka, że opiera się na graficznym interfejsie, a nie klepaniu suchego kodu na pamięć. Zamiast wklepywać kod z pamięci wybierasz jego fragmenty z listy - taka to jest różnica - zdarzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-14 17:36 przez X-Tech.)
26-09-14 17:33
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Wielu próbowało zrobić coś lepszego od "Szajby" X-Techa w RPG Makerze XP, nie mając żadnych umiejętności wymaganych do obsługi programu. Wszyscy ponieśli sromotną klęskę.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-14 18:17 przez Mateusz SSJ8.)
26-09-14 17:53
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Ta "cfaniaczku" ? Ruby też musiał ktoś napisać, bo to nie jest język, który operuje na najniższym szczeblu działania procesora - on został stworzony w innym języku programowania.

Nie dość ostro ? Mogę jeszcze ostrzej.

Taki język jak Ruby można napisać za pomocą C++ i to tylko fakt i będzie działać jeszcze szybciej niż Ruby w oryginale.

Co z tego wynika ? Że w rmie, w Ruby, w C++ trzeba być kreatywnym, aby tworzyć własne gry, a kto buduje gry z gotowców skryptowych - fragmentów rozgrywki, które zrobił ktoś - jest noobem i lamerem i robi crapa i nie tworzy jedynie edytuje opcje tego co zrobił ktoś np: system walki abs nieważne w czym będzie robił grę...jeśli opiera rozgrywkę na gotowcach nie tworzy gry tylko składa śmiecie na kupkę - powiela coś co już było mają małe pole manewru do modyfikacji - nie będąc tegoż autorem - Stara i sprawdzona prawda.

Dziękuję za uwagę.

P.S. Nie zmieniaj treści postów, na które dostałeś odpowiedź...bo zmieniłeś teraz treść na skrajnie bezsensowną inną od tego co wcześniej pisało...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-14 18:38 przez X-Tech.)
26-09-14 18:08
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Deuce RMXP nie ma 8bitowej grafiki, we ty lepiej sprawdź co piszesz, bo wychodzą głupoty.

Mi się wydaje, że X-Techowi tutaj nie chodzi o to żeby wszyscy gwałtem wywalili makery od XP w górę i zaczęli robić w 2k/3, tylko żeby nie wklejali do swoich gier gotowych skryptów na całą mechanikę gry (system walki, menu, itp). Do tego jeśli ktoś umie ruby i rgss to może spokojnie sam napisać sobie mechanikę w tym, a cała reszta może to zrobić prosto na zdarzeniach, dodając sobie jedynie elementy (np obsługa myszki itp) od skrypterów w rgss, ale tak by potem mógł to łatwo i przyjemnie użyć w zdarzeniu (coś na wzór łat do RM2k/3). Tak żeby nie powielać wszędzie np tego ABSu od Mr.MO czy innego XASa, Blizza itp.

Fajnie by było gdyby skrypterzy oprócz pisania skryptów, pisali również proste poradniki (jak np kiedyś zrobił to arev o własnym oknie w RGSS), które pozwolą niedoświadczonym osobom samemu napisać prostego HUDa, czy inne menusy - tak by każdy mógł zrobić to po swojemu, szybciej niż w zdarzeniach, ale nadal wiedząc co zrobić by osiągnąć inny efekt - bez zbędnego kucia na pamięć czegoś co nigdy mu się nie przyda - RGSS.

A Mateusz mi się wydaje że pierwsza część miasteczka była najlepsza.
26-09-14 19:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

Dragon, ty lepiej zacznij czytać uważnie, miałem na myśli 2k nie XP, X-Tech nie rozumie że 2k to staroć z grafiką poniżej obecnych norm.
Nowsze rpg makery ratują Enterbrain i samego rma, największe zainteresowanie ma RGSS a nie zdarzenia,
dzięki temu wiele stron o rm jeszcze nie upadło.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-09-14 19:40 przez Deuce.)
26-09-14 19:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS