Co jest najważniejsze?
Aktualny czas: 28-04-26, 18:37 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[Dowolny] Co jest najważniejsze?
KKNJR Offline
*

Liczba postów: 1

Co jest najważniejsze?

Witam. Piszę do Was z zapytaniem co jest najważniejsze w horrorach?
Chodzi mi o gry, które potrafią coś więcej niż wyrzucenie "strasznej" mordy na ekran gracza czy puszczenie jakiegoś dźwięku o wiele za głośno. Prosiłbym też o małe rozwinięcie tematu typu:

Muzyka ponieważ słuch to jeden z zaledwie dwóch zmysłów, które może pobudzić gra. Dobra muzyka uruchamiana, w niektórych momentach potrafi nadać grze pewną nutkę emocji.

Z góry dzięki ;)
30-01-15 19:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Co jest najważniejsze?

W horrorach najważniejsza jest przedstawiona fabuła i klimat uzyskany w grze i strach jaki potrafi gra wywołać sama gra fabułą i sytuacjami w których bierzemy udział grając za pośrednictwem fabuły głównie.

żarty typu Slender to nie są horrory. Prawdziwy horror straszy opowiadaną fabułą .
Mistrzostwo osiągnął pierwszy Silent Hill, oraz Amnesia Dark Descent.

Nie piszę tu o rozwałkach akcji z elementami horroru bo to inny w ogóle gatunek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-15 20:55 przez X-Tech.)
30-01-15 20:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a): KKNJR
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Poczytaj/posłuchaj sobie creepypasty. Mają bardzo dobry klimat. Samo słuchanie niektórych sprawia że nie chcę się iść spać. No ogółem to najważniejsze to przedstawiona (budująca napięcie fabuła) i odpowiedni klimat. No i muzyka i jej brak.
02-02-15 20:35
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(02-02-15 20:35)Adrapnikram napisał(a):  Poczytaj/posłuchaj sobie creepypasty. Mają bardzo dobry klimat. Samo słuchanie niektórych sprawia że nie chcę się iść spać. No ogółem to najważniejsze to przedstawiona (budująca napięcie fabuła) i odpowiedni klimat. No i muzyka i jej brak.

Kto w ogóle wymyślił, żeby opowiadania grozy nazywać creepypastami ? Skąd to się wzięło ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-02-15 22:56 przez X-Tech.)
02-02-15 22:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Nie wiem ale jak powstało określenie creepypasty to mnie pewnie jeszcze na świecie nie było, także tak mi się w móżdżek wbiło XD
03-02-15 00:19
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Nie wiem czym się różni creepypasta od opowiadania grozy stąd nie rozumiem po co to nazywać creepypasta zamiast po Polsku opowiadanie. Po prostu jak patrzę co się dzieje to niedługo przestaniemy po Polsku mówić, bo już nawet nie tylko rzeczowniki zastąpicie angielskimi słowami.

Wątpię, że np: w UK nazywa się rzeczy typu creepypasta opowiadaniami grozy. Design gier - projektowaniem gier itd. Wchodze na youtuba , a tam masa Polaków w wieku gimnazjalnym "Unboxing", "goes to school" i pokazują co sobie wypakowali, albo co biorą do szkoły. Weź prostą ideę przedstaw językiem polskim to taką osobę najczęściej wyzwą za debilizm. Zupełnie jakby głupota po angielsku miała być usprawiedliwiona i wartościowa. Na szczęście opowiadania grozy zwykle nie są określane jako głupota przynajmniej dla docelowego odbiorcy stąd nie rozumiem czemu nie opowiadania tylko creepypasta.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-15 00:42 przez X-Tech.)
03-02-15 00:32
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Definicja:
Cytat:Creepypasta to krótka opowieść krążąca po internecie mająca na celu wywołać u czytającego uczucie strachu.
Kluczowe jest tutaj slowo "internet". Sa to po prostu krotkie internetowe historie, ktore dostaly wlasna nazwe. Czesto takie krazace po necie opowiadanka uznane sa za "oparte na faktach", badz po prostu "prawdziwe", dodatkowo niekiedy sa tak debilne, ze nie da sie ich czytac, a mimo to gimby robia w majty.

Jezeli chodzi o temat. Klimat buduje zarowno fabula jak i oprawa audiowizualna. Wazne jest, aby potrafic zbalansowac oba te aspekty. Ja niestety do tej pory tego nie dokonalem mimo, iz moje Dawnville wygralo GF'y.Wazne jest, abys w swojej grze wymyslil glowna tajemnice/watek i prowadzil wszystko w ten sposob, aby poszczegolne etapy rozwiewaly troche niepewnosc. Zawsze warto dodac tez kilka "mind fuck'ow" i zwrotow w fabule, ktore spowoduja, ze szczeka graczy opadnie pietro nizej. Nie mozna zapominac tez o ciekawym rozwinieciu postaci. Ukazaniu jej emocji, charakteru. Wiadomym jest, ze czlowiek w sytuacjach kryzysowych odczuwa pewne emocje, ktorych raczej nie bedzie trzymala w sobie. Krzyk, przeklenstwa (nie oszukujmy sie, wielu z nas gdyby wyskoczyl na nas jakis np nozownik zaczeloby uzywac laciny xD) i tym podobne sprawy dobrze napisane pomoga nam utozsamic sie z bohaterem. :) Jezeli chodzi o muzyke moim zdaniem obok mrocznego soundtracku bardzo przydatnym elementem sa roznego rodzaju szumy, dzwieki szeptow, krokow. Czesto powoduje to u gracza myslenie typu "cos slyszalem, powinienem uwazac". Oczywiscie nie mozna przesadzac, gdyz zamiast trzymac w napieciu spowoduje, ze gracz stwierdzi, iz ciagle kroki w grze czy jeki duchow sa totalnie wkurzajace. Mam nadzieje, ze choc troche pomoglem i zycze powodzenia w pracach.:)

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-15 01:18 przez Crashykk.)
03-02-15 01:14
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

Dobry horror nie musi uciekać się do rzeczy takich jak wyskakujące ludziki, wrzaski i takie tam. Nie muszą też sprawiać, że będziesz bał się w nie grać. (Chociaż drażnienie gracza jest zalecane)
Wystarczy, że wpłyną na twoją wyobraźnię, że cię zainteresują, zaskoczą lub zwyczajnie...hmm...jakby to ująć... :ehe: "wycreepią". :lol2:

Mam na myśli to, żeby miały odpowiedni nastrój, cała reszta jest opcjonalna. :klaszcze:
Polecam solidnie popracować nad dźwiękiem. Solidny dźwięk to już połowa sukcesu.

A creepypasty faktycznie fajnie działają na wyobraźnię. :roll:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-15 02:07 przez Yoroiookami.)
03-02-15 02:07
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Dźwięk ma bardzo dużo znaczenie, ale nie chodzi tu o muzykę, ale to co się dzieje poza nią. Odgłosy podstawowych rzeczy w horrorze mogą wpłynąć na budowanie klimatu. Polecam Clock Tower, aby ogarnąć jako przykład. Uwielbiam tę grę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-02-15 02:36 przez X-Tech.)
03-02-15 02:33
"Pomógł" przyznał(a):
Kostek Offline
*

Liczba postów: 98

Przede wszystkim fabuła! Mnie osobiście mało gierek straszy, a praktycznie żadna... Jedną z nich jest Dead Space (wiem że nie RM). Straszy tylko i wyłącznie dlatego że jest inna. Wszystkie inne ówczesne gierki (2008 rok) były jedynie oparte o wręcz już żałosnym motywie zoombie, który się przewracał w każdej grze "horror". A tutaj bum! Całkowicie coś nowego, do tego gra w kosmosie i super fabuła. Dla mnie każda gra powinna być inna od innych chociaż minimalnie, a nie ciągle te same motywy bohaterskich rycerzy czy zoombie...

Witaj!
Znajomi nazywają mnie Kostek!

Kostek! "Urodziny" już 1 lipca 2015! http://poyters.pl/kosuro.html

Zapraszam na moją stronkę: http://poyters.pl/
13-02-15 19:20
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS