Hm... Na czym zacząć?
Aktualny czas: 14-03-25, 17:47 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[Dowolny] Hm... Na czym zacząć?
xLokson Offline
*

Liczba postów: 57

Hm... Na czym zacząć?

Witam wszystkich bardzo serdecznie! :)

UWAGA! Jeżeli nie interesuję Cię moja historia, ani kim jestem, to zajrzyj na sam dół posta, znajduje się tam puenta całego posta :) #Bez#Spiny

W pewnym sensie, jestem nowym ale za razem starszym użytkownikiem forum :)

Tak czy inaczej...
Jakiś czas temu, hmm nie pamiętam... rok?dwa? temu założyłem konto na tym forum, oczarowany wizją tworzenia moich ukochanych gierek RPG :D
Szał Szał i jeszcze raz Szał!

Tworzyłem tam jakąś gierkę, nie pamiętam tytułu. Wrzuciłem ją na Zapowiedzi/Dema, ogólne uczucia użytkowników co do tej gry były mieszane. Jedni twierdzili, że to totalny gniot, inni byli przeciętnie zadowoleni, kilkoro użytkowników napisało, że nie może doczekać się pełnej wersji. Ogólnie projekt zdechł, z powodów osobistych(nie związanych z forum/komputerami/itp). Po czasie(czyli jakieś 3-4 dni temu) przypomniałem sobie o RPG Maker znajdując jakieś tam pozostałości jego folderów w dokumentach. Co zrobiłem? :) Szybka wbita na twierdze RPG, szybciutki download RPG Maker VXAce.
Magia wróciła <3.

To taka krótka zbędna opowieść o Maciuśku :) (Tak tak mam na imię <3 )
Rozpocząłem jakiś tam projekt w RM, aczkolwiek szukając rozwiązań do kilku problemów natury technicznej, znalazłem w necie stare filmy GIMPERA, w których robił projekt gry na RMXP.
Przeanalizowałem różne wady i zalety mojego programu oraz XP
I przypomniało mi się, że tak naprawdę umiejętności którymi dysponuję, są nikłe w stosunku do możliwości obu programów.
Co więc postanowiłem? Wybrać jeden program, poszukać kursu, ogarnąć kurs i dopiero zacząć pracę nad czymś właściwym.

Obiecana puenta :)

Teraz mam takie pytanko;

Która wersja programu RPG MAKER, łatwiej, przyjemniej, skuteczniej wprowadzi mnie w tajniki tworzenia RPG'ów? (waszym zdaniem). :)

Pozdrawiam! :)
17-09-15 13:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Hm... Na czym zacząć?

Każda wersja jest dobra. Chociaż ja zacząłem przygodę z 2000...albo 2003 i był to chyba dobry wybór. Proste tworzenie mapek i dużo opcji. No i fajna grafika. :roll:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
17-09-15 13:26
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Rzuć kostką.
Dla mnie to zawsze działa.
17-09-15 14:21
"Pomógł" przyznał(a): Yoroiookami
Szymkim213 Offline
*

Liczba postów: 75

Ja osobiście polecam XP'ka [oczywiście z twierdzy] gdyż tam jest plik pomocy który wszystko wytłumacza np.: Co ten przycisk robi itp. itd. A po jakimś czasie wypróbować inne wersje jak np.: Ace. :-)
17-09-15 16:04
"Pomógł" przyznał(a):
xLokson Offline
*

(17-09-15 16:04)Szymkim213 napisał(a):  Ja osobiście polecam XP'ka [oczywiście z twierdzy] gdyż tam jest plik pomocy który wszystko wytłumacza np.: Co ten przycisk robi itp. itd. A po jakimś czasie wypróbować inne wersje jak np.: Ace. :-)

No ja mam np taki błąd, że robię sobie z kursu zadania.
I tam np mam coś takiego, że w pewnym momencie trzeba wykorzystać SE krzyku jakiegoś potwora. Kiedy ja próbuję odtworzyć ten dźwięk to wywala mi jakiś błąd. Boję się po prostu, że zacznę tam coś robić i np w połowie projektu okaże się, że coś z programem jest nie tak i np będę musiał ten projekt wywalić :C

PS: RPG Maker XP pobrałem z Twierdzy ;)
17-09-15 16:19
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Szymkim213 napisał(a):Ja osobiście polecam XP'ka [oczywiście z twierdzy]
Widzę że tym razem szerzysz piractwo drogi Smymkimie :/ ciekawe co będzie następne...

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
17-09-15 19:31
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Cytat:Ja osobiście polecam XP'ka [oczywiście z twierdzy] gdyż tam jest plik pomocy który wszystko wytłumacza
Ja bym tego nie powiedział, Szymkim123, bo widzisz, w pliku CHM dołączonym do oryginalnej angielskiej wersji RPG Makera XP jest omówiona formuła walki, podczas, gdy w tym samym pliku dołączonym do twierdzowego RPG Makera XP strona omawiająca formułę walki NIE ISTNIEJE.
Z resztą porównaj sobie.

http://www.mediafire.com/download/7be15e.../RPGXP.chm - Tu masz instrukcję do oryginalnego RPG Makera XP.

A co do ciebie, xLokson, to RPG Maker XP jest najstarszym, jakiego ci radzę. Może i nie ma tylu poleceń zdarzenia, co RPG Maker 2003, ale sam stworzylem w nim niejeden własny system na potrzeby gier. Co prawda nauka RGSS trochę zajmuje czasu, ale jak nauczysz się go wystarczająco dobrze, to twoje gry będą mogły konkurować nawet z "Two Worlds 2". O ile nie jesteś fanatykiem Famiclone'ów.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-15 08:50 przez Mateusz SSJ8.)
18-09-15 08:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
xLokson Offline
*

(18-09-15 08:44)Mateusz SSJ8 napisał(a):  
Cytat:Ja osobiście polecam XP'ka [oczywiście z twierdzy] gdyż tam jest plik pomocy który wszystko wytłumacza
Ja bym tego nie powiedział, Szymkim123, bo widzisz, w pliku CHM dołączonym do oryginalnej angielskiej wersji RPG Makera XP jest omówiona formuła walki, podczas, gdy w tym samym pliku dołączonym do twierdzowego RPG Makera XP strona omawiająca formułę walki NIE ISTNIEJE.
Z resztą porównaj sobie.

http://www.mediafire.com/download/7be15e.../RPGXP.chm - Tu masz instrukcję do oryginalnego RPG Makera XP.

A co do ciebie, xLokson, to RPG Maker XP jest najstarszym, jakiego ci radzę. Może i nie ma tylu poleceń zdarzenia, co RPG Maker 2003, ale sam stworzylem w nim niejeden własny system na potrzeby gier. Co prawda nauka RGSS trochę zajmuje czasu, ale jak nauczysz się go wystarczająco dobrze, to twoje gry będą mogły konkurować nawet z "Two Worlds 2". O ile nie jesteś fanatykiem Famiclone'ów.

Oj chciałbym nauczyć się takiej technicznej bardziej strony programu, aczkolwiek jeżeli tylko zagłębie się np we skrypty... Te kropki i kreski nic mi nie mówią, nie mam pojęcia co z czego się bierze :D A żadne kursy tak naprawdę nie mogą mnie tego nauczyć, dlaczego? Co z tego, że będę potrafił zrobić coś co tam w kursie się nauczyłem, skoro tak naprawdę i tak nie będę wiedział o co w tym chodzi. Takie małpowanie po prostu nic nie da :D
18-09-15 13:09
"Pomógł" przyznał(a):
ShiroĒsu Offline
*

Liczba postów: 42

Mylisz się, nauka rgss to prawie to samo co nauka języka angielskiego (czy któregokolwiek innego). Jeżeli "małpowanie" ci nie idzie to po prostu naucz się pojedyńczych komend, a następnie jak je sklejać w całość.

Jeżeli myślisz że czegoś nie osiągniesz, masz rację niczego nie osiągniesz tak myśląc.
18-09-15 16:16
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS