Jak tworzycie Fbułe?
Aktualny czas: 28-04-26, 18:27 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[Dowolny] Jak tworzycie Fbułe?
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

RE: Jak tworzycie Fbułe?

(07-07-15 11:20)Kryzz333 napisał(a):  A co do motywów, to jak dla mnie nie najważniejsza sprawa (!) i dosyć rozmyty temat w sumie. Gra to nie książka, a nawet w tej liczy się sposób opowiedzenia historii.

Motyw ma służyć prezentacji bohaterów, świata i sytuacji i pasować do mechaniki.
...motywy nie są wyłącznie domeną książek, występują w każdej formie sztuki. I niekoniecznie zgadzam się z twoim pojmowaniem ich celu. Prezentacji bohaterów służą dialogi i czyny, co chyba jest dość logiczne kiedy się nad tym zastanowić. Świat, jak najbardziej, tutaj racja. Sytuację prezentuje fabuła... a mechanika średnio ma cokolwiek wspólnego z tym wszystkim, jakoś tego tu zupełnie nie widzę (chyba, że mnie oświecisz).
07-07-15 13:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

Chyba niezbyt jasno wyraziłem się z tymi motywami. Oczywiście fajnie jest mieć jakąś fajną oś fabuły i ciekawy cel, ale na dłuższą metę niewiele to daje. Dla mnie najważniejsze jest wykonanie.

Musimy też rozróżnić czy mówimy o fabule czy o motywach przewodnich, bo ja się trzymam początkowego założenia :-)

Motyw przewodni (główny cel fabuły) -> bohaterowie (wpasowujący się w motyw i kreujący go), świat (w którym motyw będzie się rozgrywał) -> sytuacje (kreowane przez różne okoliczności, pole do ukazania fabuły)

Warto przy tym wspomnieć np. Quintessence, którego motyw przewodni jest prostacki, ale nadają mu treści bohaterowie i sytuacje.

Naprawdę trudno znaleźć grę z oryginalnym motywem przewodnim i ja bym się tego tak nie czepiał. Są ważniejsze rzeczy.

Mechanika musi pasować do świata, bo sposób w jaki się gra też jest elementem fabuły. Np. gra z brutalnym światem gdzie łatwo umrzeć i nie ma od tego ratunku powinna mieć pasującą mechanikę.
07-07-15 13:41
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

"Tak jeszcze ogólnie jeśli o fabuły chodzi to bardzo przemawia do mnie styl Yoko Taro, ten jego cały "backwards scriptwriting". Ogólnie rzecz biorąc - grę zaczyna od zakończenia i stopniowo układa historię wstecz, do samego początku."

Ja od początku tak tworzę i mi się ten styl podoba. Teraz dzięki Amelowi nawet znam nazwę. Styl polecam, fajnie się można zaskakiwać, ale czasami często trzeba szczegóły dopieszczać aby to wszystko z późniejszymi wydarzeniami grało.
07-07-15 22:34
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Adrapnikram napisał(a):Ja od początku tak tworzę i mi się ten styl podoba. Teraz dzięki Amelowi nawet znam nazwę.
Znaczy, to jest po prostu styl z którego Yoko Taro jest głównie znany, żadna tam z tego nazwa xD
07-07-15 22:55
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS