Jak wy to robicie (Pytanie do twórców gier)
Aktualny czas: 28-04-26, 14:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[Dowolny] Jak wy to robicie (Pytanie do twórców gier)
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

RE: Jak wy to robicie (Pytanie do twórców gier)

Nie musisz zdradzać scenariusza (może na pw?). Chodzi tylko o ogólne założenia i tło.
05-03-15 00:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

Ogólne założenie jest na stronce ( http://www.sfa.aaf.pl ) w zakładce ogólne w Stories from Arven, jestem na telefonie, bo tak to bym skopiować, a tak to...

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-15 00:33 przez takikaki012.)
05-03-15 00:31
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

Historia przedstawiona bardzo zdawkowo, z drugiej strony wygląda to jak ściśnięte streszczenie całej fabuły z pominięciem zwrotów akcji.

Ogólnie historia baaaaardzo typowa. Co prawda niewiele pokazano, ale w tym co jest nie widać nic ciekawego. Atak orków. To wszystko.

W jaki sposób potyczka z grupką orków ma spowodować koniec świata? Dlaczego w ogóle orkowie atakują kogokolwiek? Dlaczego i jak chcą przejąć Cesarstwo? Dlaczego lord Gorgulg jest szalony? Kto to w ogóle?

Do tego mimo, że nie pokazano zbyt wiele, już widać, że nie ma tu jakiegoś stylu. Crudeltia, Invia...
Do tego państwo: "Cesarskie Królestwo Zjednoczonych Wysp" to jakiś bubel prawny. Zakładając, że używasz normalnego nazewnictwa, to cesarstwo nie może być równocześnie królestwem. Na dodatek jakie wyspy są zjednoczone?

Skoro gra jest przemyśliwana dopiero od dwóch dni, to zanim zaczniecie cokolwiek robić to najpierw wymyślcie lepszą fabułę i tło fabularne.

EDIT:

Na twoim forum dodałeś możliwość zgłaszania od użytkowników pomysłów na questy?

Okropny pomysł. Świadczy o totalnym braku pomysłu na własną fabułę. A jeśli brakuje ci pomysłów na postaci, to czytaj dobre książki fabularne chociaż.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-15 00:59 przez Kryzz333.)
05-03-15 00:56
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Oj tak, przemyślanie fabuły potrafi zająć baardzo dużo czasu ._. potwierdzam z doświadczenia. Ogólnie jakbym miał coś poradzić: spróbuj poleciec czymś bardziej oryginalnym niż standardowa mieszanka rpg typu orki, zawsze jakiś miły akcent gdy nie widzi się powtrzanych od początku lat '80 schematów
05-03-15 01:00
"Pomógł" przyznał(a):
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

Bardzo dzięki, za uwagi i krytykę. Najwyraźniej poniosła mnie wyobraźnia, rozbiegłem się i zapomniałemo logice ;-; Razem z GwynBladem postaramy się obmyślić coś, bardziej oryginalnego i lepszego.

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-03-15 12:25 przez takikaki012.)
05-03-15 12:13
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Ja tam całą historię w grze mam w głowie. Po prostu na bieżąco wymyślam, jak to rozbuduję. Jednak bardzo często skupiam sie na wątku głownym, przez co niekiedy zapominam na długo o pobocznych.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
09-03-15 19:14
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Chcesz pomysł na grę to masz tutaj taki mały tekst który jak o nim pomyślę zawszę pobudza moją wyobraźnie :>

Dawno temu istniało królestwo latających kucyków władających mocami tęczy i szczęścia. Kucyki żyły szczęśliwie ucząc się magii, oraz bawiąc się ze swoimi przyjaciółmi. W królestwie rządziła księżniczka Leissa. Lecz na świecie żyła również jej zła siostra Igdrasilla. Igdrasilla przemierzała nocami wioski i niszczyła marzenia kucyków. Leissa aby ją powstrzymać wysłała swoje nowo utworzone wojsko na główną siedzibę złej siostry. Jednak wojsko nie powróciło. Księżniczka wyruszyła ze swoimi czterema służkami na zwiad do siedziby siostry. Na miejscu zobaczyła porozrywane na strzępy zwłoki swojej armii. Krew lała się strumieniami po ścianach i podłodze. Wnętrzności kucyków były poukładane w makabryczne rzeźby. Leissa przerażona doznała szoku psychicznego i zamordowała swoje służki. Nigdy nie powróciła do królestwa, które z braku władcy nawiedzały wojny domowe, epidemie oraz głód.
[Nie zezwalam na użycie tej historii! Sami coś wymyślcie]

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
09-03-15 23:14
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Po przeczytaniu tego epickiego poematu o królestwie kucyków spłynęła na mnie wszechogarniająca mądrość, a moje oczy same zamknęły się gdyż uświadomiły sobie że nigdy nie zobaczą już niczego tak wspaniałego.

Żarty żartami, ale spajanie myśli w tego typu historie wydaje się całkiem niezłym pomysłem.
Dobrze jest też notować swoje przemyślenia (lub jak w moim przypadku szkicować), nadawać
bohaterom charakter odpowiedni dla świata w którym się znajdują no i oczywiście nie
zapominać o archaizacji języka dla klimatu (starać się przy tym nie przesadzać).
09-03-15 23:37
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

Tak z lekka poza tematem XD czy tylko ja tak mam że w pewnym momencie tworzenia historii zaczynam się tak bardzo wczuwać w postać że wypowiadam jej kwestię krzyczę na całą dzielnicę a potem myślę jedynie o flakach, krwi, rozerwanych ciałach, demonach, gwałtach itp.?

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
09-03-15 23:46
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Nie.
Z tą różnicą że moich kwestii nikt poza mną nie słyszał.
09-03-15 23:48
"Pomógł" przyznał(a): Avaron
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS