Muzyka w naszych projektach.
Aktualny czas: 28-04-26, 23:40 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[Dowolny] Muzyka w naszych projektach.
krakoman Niedostępny
*

Liczba postów: 125

Muzyka w naszych projektach.

Od dawna męczy mnie jedno pytanie.

Co z licencjonowaną muzyką (np z innych gier i filmów)? Co można, a co nie?
Podobno nie można używać muzyki, do której praw nie mamy, w projektach które rozpowszechniamy (filmach, grach), a jakoś na tym forum jest PEŁNO projektów które mają muzykę z innych gier/filmów.

Jeśli zrobię grę w RM'ie z taką muzyką, to czy mogę ją legalnie udostępnić do pobrania (oczywiście za darmo, nie chodzi mi tu o użytek komercyjny)?

Wiem jak to jest w filmach, bo YT np. usuwa filmy z taką muzyką, lub daje reklamy.

Ale co z grami?

Aktualny projekt:
Brak
01-12-15 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

RE: Muzyka w naszych projektach.

Podobno nie można używać muzyki, do której praw nie mamy, w projektach które rozpowszechniamy (filmach, grach), a jakoś na tym forum jest PEŁNO projektów które mają muzykę z innych gier/filmów.

Bo w większości to jest nielegalne :P
Ale nic ci nie zrobią dopóki nie będziesz pobierał za to pieniędzy (chociaż mogą). Jeśli planujesz coś gigantycznego na skalę światową, to radzę jednak spytać czy możesz użyć w celach niekomercyjnych. Zazwyczaj pozwalają. Są też takie licencje, które na to pozwalają bez potrzeby pisania. Nie wiem jak to jest na youtubie, ale tam też chyba chodzi o komercję lub po prostu o nie wypisanie w creditsach autora lub powiedzenie że "cały filmik zrobiłem sam". Ale nie dam sobie za to nawet włosów obciąć, bo nie jestem obcykany w jutubie.
01-12-15 18:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
HaxoTV Offline
*

Liczba postów: 92

RE: Muzyka w naszych projektach.

Ja np CD PROJECT RED się pytałem czy mogę i mi pozwolili :). Zapytaj się ich jeśli możesz, ale z reguły nic nie robią z tym, bo dla nich to też reklama, tylko twórców wypisz, lub tytuł utworu i grę z której jest i będzie gicio :)

Zawsze możesz w creditsach napisać, że to fanowska gra, która jest hybrydą tamtych ;)
Wtedy się nie doczepią :)

Spoiler: (Otwórz)
03-12-15 00:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS