Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady
Aktualny czas: 28-04-26, 16:10 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Chcę to ogarnąć. Chcę wiedzieć jakie typy gier was tu jarają, bo zastanawiam się tworzeniem w rmie, ale muszę ogarnąć czym się tu jarają gracze.

Gatunki które lubię:

Gry zrobione w rpgmakerze (fabularne) najciekawszy rodzaj gier. Robią je ludzie w domowym zaciszu. Dobre gry mają świetną fabułę jakiej nie spotkasz nigdzie np: seria Way, Blurred Line i sposób jej prowadzenia. Główne gatunki gier z rma to przygodówki z el. rpg. , jrpg, horrory, gry fabularne eksperymenty.

Przygodówki - Fabuła, zagadki, fabuła, zagadki +czasem el. rpg i różne urozmaicenia rozgrywki.
Najlepszy gatunek fabularnych gier jaki istnieje. Nie każda przygodówka mnie jara, ale gatunek ma najlepszy fabularny potencjał, bo może łączyć do fabuły inne gatunki.
Horror - przygodówki, fabuła, zagadki.
JRPG - Fabuła, systemy czarów, ataków, postaci z krwi i kości opowiadane, a nie różniące się statami pachołki. Nie wszystkie JRPG lubię, ale kilka do mnie trafia. Bardzo szanuję za skupienie na fabule i postaciach cały gatunek jakiekolwiek by nie były.

Zręcznościówki - Eksploracji typu Super Metroid/Tomb Raider 1,2,3 , ekstremalne typu Tony Hawk 2, XPand Rally, Zelda

Shmups - Japońskie Shootery kosmiczne na automaty i nie tylko.
Platformery strzelane - j.w. Megaman, Metal Slug X,

TPP Akcji - Oni, Blood Rayne, Suffering, Total Overdoose

Klasyki arcade i akcji - Gry na konsole typu nintendo, snes, gameboy advance stare fpsy - doom2, unreal itp, zręcznościówki konsolowe zdarzyły się mordobicia, muzyczne gry itd.

Logiczne hardkorowce - np: Chromatron

Realistyczne Shootery taktyczne - Operation Flashpoint (!), Hidden and Dangerous Deluxe, Swat 3, Swat 4

Cyberpunk i Skradanie Metal Gear Solid
Ninja i Skradanie Tenchu 1,2

Niektóre Strategie -Warzone 2100, Battle Realms (klimat),
Tzar (Klimat)

Łączne elementy dla wymienionych gatunków. Totalne postawienie na treść/postaci i fabułę lub na totalną grywalność z chwili rozgrywki.

Czasem odpalę także:

Mordobicia 1 vs 1 i po planszy. Te po planszy częściej (automatowe) Kiedyś grałem u kolegi na PSX parę razy w Street Fighter EX2 Plus. Wolę jednak te klepanki po mordach w grupie po planszy np: Street Of Rage. Bardzo dawno nie grałem w żadne mordobicia.

Przykłady gier:

Final Fantasy 6/Cyber Knight 1,2 (jrpg) + niejedna gra z rpgmakera z tego gatunku z Blurred Line na czele. Łączy je skupienie na fabule i dodaniu rozgrywki do fabuły.
Przygodówki - Sanitarium, Dreamfall itd.
Shmups - Hydorah, Battle Garegga,
Zręczność/akcja - Unreal Tournament, Zelda, Super Metroid, Mega Man itd.
Horror- Blair Witch Project Rustin Paar, Silent Hill 1, Penumbra Overture, Amnesia Dark Descent itd.

wyjątki CRPg które lubię/wielbię, ale okazały się za inteligentne, bo studia które zrobiły te gry zbankrutowały gdyż większość ludzi okazała się za tępa na te gry.

System Shock 2
Deus Ex

Gatunki których nie znoszę:

MMORPG
- tępe nawalanki z wyborem klas. Debilizm dla mnie 1szej kategorii. Wybór stroju i oblicza celem wybijania czego popadnie w niewymagających starciach. Tępota.

CRPG - Niemal brak fabuły, wybór klas, żeby oglądać jak nasz zlepek statów zabija masy wrogów wmawiając sobie, że wybór stroju i oblicza to inna fabuła, ale w rzeczy samej tak nie jest. FABUŁA w rpgach i przedstawienie postaci jest bardzo szczątkowe i pozbawione duszy.

Hack N Slash - Bezsensowne i tępe jak MMORPG. Klikasz sobie myszką aby postaci na ekranie same walczyły i tłukły co popadnie. Twoja rozgrywka to wybór do którego miejsca ma iść ta postać, ale wymagania dla umysłu i palców są na poziomie 2 latka.

Minecraft i te całe określane SANDBOXAMI gry w większości w samej idelogii durne i pozbawiające mózg komórek i jakichkolwiek wyzwań czy to zręcznościowych czy umysłowych. Nie cierpię.

Przykłady gier, które mnie irytują tępotą:

Wszystkie MMORPG
Diablo itp. Durnota wg. mnie totalna (Hack N Slash) bo ani to nie wymaga myślenia ani zręczności. CZYSTA głupota.
CRPG - Gothic itp.
Minecraft

Łączne elementy dla wymienionych gatunków. Niemal brak fabuły i przedstawienia postaci pod innymi względami niż słupki. Wybór ras i klas to nie wybór fabuły, ale wybór oblicza, większość rozgrywki to oglądanie jak postaci same walczą z niskimi wymaganiami od gracza jeśli chodzi o myślenie czy choćby zręczność. Fabułe zastępuje służenie i noszenie i przynoszenie i rozkazy. Bardzo śladowe przedstawienie osobowości postaci. Po prostu tępota. Bardzo niska grywalność. Wyjątków prawie nie znalazłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 21:53 przez X-Tech.)
19-01-15 16:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady

To moje lubię/nie lubię jest idealnym przeciwieństwem twojego, więc nie muszę się rozpisywać.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
19-01-15 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
takikaki012 Offline
*

Liczba postów: 207

RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady

LUBIĘ:
Ja osobiście bardzo lubię gry typu Skyrim (nie wiem jaki to dokładnie typ), zręcznościówka, eksploracja, ciekawy wątek główny, masa questów pobocznych itp.

NIENAWIDZĘ:
Szczerze to nie wiem, chyba też MMORPG, jak np. Margonem, który jest taką masakrą, że normalnie nie mogę patrzeć

Dawniej KacpiPL ;)
===========================
[Obrazek: IWRYpyK.jpg]
19-01-15 18:14
"Pomógł" przyznał(a):
Ermi Offline
*

Liczba postów: 69

Dla mnie gatunki gier teraz nie istnieją. Powstało tyle hybrdowych gier, że szkoda jest ciągle trzymać się sztywno wyznaczonych granic gatunku i segregować gry. Po co wrzucać czystego Hack'N'Slash'a do jednego koszyka z Hack'N'Slashem z pięknie opowiedzianą, ciekawą fabułą, z mocno rozbudowanymi postaciami, które żyją własnym życiem, a przy okazji mają cyferki, które tak naprawdę odpowiadają tylko za ewentualną trudność rozgrywki...
19-01-15 18:18
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Mam nadzieję że to nie jest kolejny temat nie-bo-jrpg-jest-lepsze. Jedni lubią ryby drudzy grzyby. Także spodziewam się że nikt nie będzie wytykał że to co podał to nic nie warte gó***.
Przede wszystkim RM'ówki gry zrobione z pasją a nie dla kasy.
cRPG - takie z otwartym światem możliwością zrobienia tego i tamtego. Fabuła jest dla mnie w takich grach trochę z tyłu, ale moje pozycje top powinny mieć ją rozbudowaną. W grach liczy się dla mnie przedstawienie fabuły niż ona sama.
Shmupsy- Hydroah <3
Przygodówki z elementami grozy i horrory. Oczywiście z ciekawymi zagadkami.
Strzelanki to dla mnie zwykła jura. Chodzisz strzelasz i tak w koło Macieju.
MMORPG - pożeracze czsu i hajsu
Slashe ostatnie co mnie zainteresowało to Krew Zdrajcy a za danym gatunkiem nie przepadam.
jRPG Pyknę jakisś klasyk od czasu do czasu i może jeszcze rm'owkę, ale to rzadko bo są bardzo długie do 60 h! A dla mnie pykanie w coś przez 60 h dla samej fabuły robi się po czasie baaardzo nudne a i mechanika tam nie jest za bardzo rozbudowana. A jeszcze jak trzeba expić przed bossem 30 min. To jakiś skandal. No chyba że jRPG ma jakiś innowacyjny system expienia co się żadno zdarza.
@X-tech
Nie pytaj tylko tób robienie pod publikę to prawie jak dla kasy a nie o to tu chodzi.
Ale jak dla mnie możesz walnąć przygodówkę z el. Grozy i zręcznościówki. Powinno ci się miło tworzyć :)
19-01-15 18:19
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(19-01-15 18:18)Ermi napisał(a):  Dla mnie gatunki gier teraz nie istnieją. Powstało tyle hybrdowych gier, że szkoda jest ciągle trzymać się sztywno wyznaczonych granic gatunku i segregować gry. Po co wrzucać czystego Hack'N'Slash'a do jednego koszyka z Hack'N'Slashem z pięknie opowiedzianą, ciekawą fabułą, z mocno rozbudowanymi postaciami, które żyją własnym życiem, a przy okazji mają cyferki, które tak naprawdę odpowiadają tylko za ewentualną trudność rozgrywki...

Dlatego, że w takiej grze fabuła nie stanowi żadnej wartości i nie ma żadnego znaczenia. W TAKIEJ grze po prostu klikasz do końca tuneli aż ludziki sami powybijają co staje na ich drodze. W takich grach fabuła nieistotna i pełni coś w rodzaju scenek, ale przecież jak do shmupa doda się scenki z fabułą to nie sprawi, że to przestanie być shmup to nadal nie będzie gra fabularna.

(19-01-15 18:19)Adrapnikram napisał(a):  Mam nadzieję że to nie jest kolejny temat nie-bo-jrpg-jest-lepsze. Jedni lubią ryby drudzy grzyby. Także spodziewam się że nikt nie będzie wytykał że to co podał to nic nie warte gó***.
Przede wszystkim RM'ówki gry zrobione z pasją a nie dla kasy.
cRPG - takie z otwartym światem możliwością zrobienia tego i tamtego. Fabuła jest dla mnie w takich grach trochę z tyłu, ale moje pozycje top powinny mieć ją rozbudowaną. W grach liczy się dla mnie przedstawienie fabuły niż ona sama.
Shmupsy- Hydroah <3
Przygodówki z elementami grozy i horrory. Oczywiście z ciekawymi zagadkami.
Strzelanki to dla mnie zwykła jura. Chodzisz strzelasz i tak w koło Macieju.
MMORPG - pożeracze czsu i hajsu
Slashe ostatnie co mnie zainteresowało to Krew Zdrajcy a za danym gatunkiem nie przepadam.
jRPG Pyknę jakisś klasyk od czasu do czasu i może jeszcze rm'owkę, ale to rzadko bo są bardzo długie do 60 h! A dla mnie pykanie w coś przez 60 h dla samej fabuły robi się po czasie baaardzo nudne a i mechanika tam nie jest za bardzo rozbudowana. A jeszcze jak trzeba expić przed bossem 30 min. To jakiś skandal. No chyba że jRPG ma jakiś innowacyjny system expienia co się żadno zdarza.
@X-tech
Nie pytaj tylko tób robienie pod publikę to prawie jak dla kasy a nie o to tu chodzi.
Ale jak dla mnie możesz walnąć przygodówkę z el. Grozy i zręcznościówki. Powinno ci się miło tworzyć :)

JRPG jest lepsze fabularnie i pod względem postaci, ale to jest tylko fakt, bo w tym gatunku fabuła się opiera na postaciach, a nie na rozkazach pachołków. CZY SIĘ KOMUŚ PODOBA CZY nie to jest tylko fakt. Wyjątkiem dobrego CRPG jest Wiedźmin o czym pisałem choć i tak wolę póki co inne gry. Ja ogólnie wolę rzeczy, które robią Japończycy w tym rpgmakera i jrpg, ale nie napiszę ci że lubię większość, a nawet wszystkie bo było by to nieprawdą po prostu uważam za cały schemat myślenia przy robieniu jrpg jest po prostu lepszy fabularnie i dla fabuły (opracowanie muzyczne, scenki z postaciami itd.) niż w crpg, w których fabuła praktycznie nie ma znaczenia i stanowi tylko preteksty żeby ubijać masy stworów wybranymi klasami to takie monotonne i tępe. Nie pytam o to by robić pod publikę ja pytam o to jakie gatunki gier lubicie a jakich nienawidzicie, żeby sprawdzić czy znajdę motywację w swoich pomysłach, aby zrobić coś dla większej ilości ludu z tym co ja lubię tworząc swoje rzeczy w rmie. Poza tym zawsze można się wymienić oczekiwaniami do gier wymieniając czego nie lubimy w grach, a co lubimy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 19:47 przez X-Tech.)
19-01-15 19:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Ermi Offline
*

Liczba postów: 69

I znowu segregacja... Wrzucasz wszystkie cRPG do jednego koszyka... Jaki jest w tym sens? Nie w każdym cRPG ubijasz masy potworków...
19-01-15 20:31
"Pomógł" przyznał(a):
Dante Offline
*

Liczba postów: 11

Jestem zakochany w Assassin's Creed. Black Flag mnie tak wciągnął, że nie potrafiłem się skupić na lekcjach, gdy w niego grałem. Bardzo wczułem się w klimat piratów, abordaży, rumu i przyśpiewek.
Wiadomo, każdy może mówić, że każda kolejna cześć jest podobna do następnej. Moja miłość jest bardzo subiektywna i nic jej nie zmieni.

Nie lubię strategii, mmo rpg, moba - pewnie dlatego, że nigdy nie byłem w nie dobry i zawsze było mi szkoda czasu na tego typu gry (miałem wtedy mejkera <3).

danterm.deviantart.com
19-01-15 20:36
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykła

Adrapnikram napisał(a):a i mechanika tam nie jest za bardzo rozbudowana
Troszkę takie naciągane...
Tak jRPG można trafić z beznadziejną mechaniką jak i cRPG. Jednak jRPG jeśli już mają rozbudowaną mechanikę, to jest ona świetna (seria Tales of), gdzie cRPG zazwyczaj jest bardzo sztywne gameplayowo, a gry posiadające dobrą mechanikę można by zliczyć na palcach. Osobiście własnie z tego powodu nie gram już w cRPG, choć mimo wszystko JEDNA Z najlepszych wg. mnie gier ostatnich lat to Dragon's Dogma, które było wprost cudowne mechanicznie, a był to cRPG (choć gra pochodzi z Japonii).

Zaś do iksia mam pytanko, twoje wypomnienie gier "Hack N Slash" odnosi się do polskiego odbioru gatunku czy ogólnego? Bo w Polsce mamy jeszcze gatunek "Slasher", który za granicą nie istnieje, a gry z tego gatunku są przypisywane po prostu do gatunku "Hack n Slash".

No i tak żeby wpasować się w temat.

Slashery - ten gatunek to mój faworyt. Mimo, że dobre serie można zliczyć na palcach jednej ręki, jest to najdynamiczniejszy, najbardziej satysfakcjonujący i najlepszy wizualnie gatunek w moim odczuciu.

Devil May Cry (1, 3, 4)
Bayonetta (1 i 2)
God of War (wszystkie)
No i ciężko mi więcej mistrzów wymienić :I

Bijatyki - kolejny dynamiczny, satysfakcjonujący gatunek, który sprawia mi przyjemność od dziecka. Jednak szkoda, że bijatyki 2d wciąż stoją w miejscu jeśli o jakość chodzi x.x

Tekken
Soul Edge/Calibur

jRPG - ciężko mi szczerze powiedzieć, że jestem fanem tego gatunku, bo nie znoszę w grach 3D z jakiegoś powodu turowych systemów walki (gdzie w 2D mi nie przeszkadza... po prostu w 3D sztywnie to wygląda). Jedyne serie w które się zagrywam to "Tales of" i Kingdom Hearts (i teraz wyczekuje na pierwsze dobre FF nie spin-off - 15)
Mimo to, mam dużą wiedzę na ich temat, gdyż wszystko inne obadałem (omijając szerokim łukiem klony atlusowe i nippon ichi tak samo jak i gówna których nikt nie chce portować).

No i ogólnie prawie wszystkie inne gatunki także lubię, ale względnie. Jak się trafi coś dobrego to gram, nie ważne czy to FPS czy cRPG.

Są tylko 3 gatunki których nie trawię i jeden, który mnie jakoś nudzi.

Strategie - nigdy nie potrafiłem się za specjalnie polubić z tymi grami. Szybko mnie nudzą. Próbowałem wielu i chyba tylko pseudo strategie typu Sim City jakkolwiek do mnie przemawiały... Choć i tu chyba znalazł się wyjątek, bo mocno jestem zaciekawiony Planetary Annihilation.

Visual Novel - nie kumam do tej pory kto pozwolił na nazwanie tych tworów grami. Gdzie w tym jest gameplay? Przecież to po prostu interaktywna książka, to tak jakby Photoshopa nazwać grą bo też można coś tam poklikać...

MOBA - omg, jakie to jest siedlisko ścierwa i wszystkiego co powinno się palić. Ten gatunek jest w tak okropnym stanie, że nie jestem w stanie wymienić nawet jednej gry, która mogłaby być średniakiem (no chyba najbliżej jest Smite).

Przygodówki - było i tu kilka wyjątków... ale mówiąc szczerze nigdy nie potrafiłem się porządnie zagrać w takie gry. Za mało gameplayu mają w sobie dla mnie chyba... to jest właśnie ten gatunek, który mnie nudzi. Choć mimo nudzenia przyciągały mnie te gry z powodu zagadek i czasem opowieści, ale w końcu już zupełnie nie potrafię się do tego przemóc.

Wyjątki o których mówię to:
Monkey Island (jedynka i dwójka, te gry były świetne <3)
Syberia (jakoś podobały mi się te gry)

Mooożna by dodać jeszcze, że nienawidzę MMORPG, ale nie jest to do końca prawda... Nienawidzę MMO w stylu WoW'a i innych sztywnym targetowych syfów. No ale non-targetów dobrych nie ma też za bardzo. Jedynie Vindictus i Phantasy Star Online 2 są dobrymi MMO'sami (choć to Dungeonówki). Czekam jak głupi na Black Desert, obym się nie zawiódł.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
19-01-15 20:43
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Viuu: Po prostu mało ogarnięte pisma/serwisy netowe promują ze swoimi pseudo oganiętymi w grach recenzentami nazwy jakie przyjdą im na język.

Gry o których piszesz to są w ogromnym zbliżeniu gry zręcznościowe tpp/akcji. Lubię takie rzeczy z tego jak:
Oni, Blood Rayne, MDK2 z czego Blood Rayne to jest właśnie tego typu nawalanka tpp akcji w stylistyce horroru. Ogólnie według mnie najlepszą grą z tego rodzaju jest MDK2 tfu błąd. SHADOWMAN !

Bijatyki są OK. Grałem kilka razy w takie gry. Wieki temu w Street Fighter EX2 Plus u kolegi, bo sam nigdy PSX nie miałem (w sumie kupiłem jakiś rok/dwa temu psx ale podziałało mi z tydzień xd) . Grałem kiedś też w Marvel VS CAPCOM, a później na emulatorze w różne takie mordobicia 1vs 1 i chodzone po planszy np: Mortal Kombat na Segę, ale zwykle to wygląda tak, że z 2,3 walki i zmieniam grę czasem więcej.

Fajnie opisałeś VISUAL NOVEL XD

Co do przygodówek faktycznie czyste przygodówki mogą nudzić szczególnie jeśli fabuła nie jest w naszym zainteresowaniu. Ja przykładowo miałem dobre wrażenia w SANITARIUM bo lubię horrory aczkolwiek faktycznie sama gra nie jest specjalnie atrakcyjna, zagadka, dialog, zagadka, dialog. Lubię bardzo kiedy w grze akcji występują zagadki i wymogi myślenia dla mnie więc KULTOWA GRA to SHADOWMAN.

(19-01-15 20:31)Ermi napisał(a):  I znowu segregacja... Wrzucasz wszystkie cRPG do jednego koszyka... Jaki jest w tym sens? Nie w każdym cRPG ubijasz masy potworków...

Opisałem jak się w ogólnym rozrachunku przedstawiają crpgi. Pustaki bez fabuły oparte na mechanikach. Napisałem o wyjątkach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 21:06 przez X-Tech.)
19-01-15 20:54
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS