Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady
Aktualny czas: 28-04-26, 17:22 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady
Ermi Offline
*

Liczba postów: 69

RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady

Post na temat? Proszę bardzo. Nie ma ulubionych i znienawidzonych gatunków. W każdym trafiają się perełki i porażki.
Dziękuje i pozdrawiam.

P.S. A pisania postów mijających się z tematem uczyłem się od najlepszych, co nie Iksiu?
P.S.2. Jakbyś zauważył tamte posty wygasną, więc nie śmiecę tematu...
19-01-15 21:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

RE: Gatunki gier, których niecierpisz=przykłady i gatunki gier, które lubisz =przykłady

MOJE ULUBIONE:

"Wielkie" strategie - szczególnie za warstwę ekonomiczną i zarządzanie
- faworyty: Cywilizacja, Total War, Hearts of Iron, Europa Universalis

Gry wojenne - tzn. symulujące pole walki i bezpośrednią klepę wojsk
- faworyty: Wargame (AirlandBattle)

RPG - wszystkie
- jRPG
+ dobry nacisk na fabułę
-/+ mechaniki są różne, ale zazwyczaj nie powalające
- słaba immersja. mogą mieć fabułę, ale nie mają świata o którym bym rozmyślał po zakończeniu gry. Oczywiście może dla ciebie, X-Tech światy mangowe są absorbujące, ale nie dla mnie

- cRPG
+ wysoka immersja, często dobra mechanika
-/+ z fabułą jest różnie

Strzelanki taktyczne - takie co wymagają grania z głową
- faworyty: Operation Flashpoint, Battlefield, RainbowSix

Niektóre gry typy Tomb Raider mogą być dobre

CZEGO NIE LUBIĘ

Gierki o dużym nacisku na zręczność:
- nie lubię się męczyć wpychając postać w jakąś lukę czy coś. Wolę rozwiązywać problemy głową

Tępe strzelanki
np.: CoD

Strategie o małej skali
- chociaż mogą mieć ciekawy para-rpgowy rozwój postaci, to mają słabą fabułę, przeciętną immersję, a gameplay mi nie pasuje
np.: Heroes M&M, Disciples

MMO
- bo kradnie czas i jest wkurzające. W zasadzie bez jakiejkolwiek wartości

HackAndSlash:
- zazwyczaj mają całkiem fajny rozwój postaci i dobór ekwipunku, a niektóre są klimatyczne, to w zasadzie jest to MMO dla jednej osoby
19-01-15 21:33
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

A tak ładnie prosiłem...
Możemy obrzucać mięsem te dwie kategorie ale do tematu nic to nie wniesie. Niech każdy się ekipo na tym co sam lubi i czego nie lubi. A x nigdzie nie napisał że crpg go krap napisał że to dla niego krap wiec o co tyle chałsu?
Kryzz dobre te strategie znasz może battle for wesnoth bo to jedna z moich ulu.
W zasadzie strategia dla mnie jest na równi z cRPG
19-01-15 21:43
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

@Adrapnikram: Wygasną jego posty moje też więc swój też wygaś.

(19-01-15 21:33)Kryzz333 napisał(a):  Strzelanki taktyczne - takie co wymagają grania z głową
- faworyty: Operation Flashpoint,

Uwielbiam. Polecam. Oprócz tego - Hidden and Dangerous, oraz SWAT 3,4 ewentualnie Project IGI 2, Desert Storm, ale jak dla mnie faktycznie w temacie taktycznych nic nie bije Operation Flashpoint, a drugie miejsce dla Hidden and Dangerous Deluxe. Może znajdę jeszcze coś godnego uwagi z gatunku.

Battlefield strzelanka taktyczna ? ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 21:51 przez X-Tech.)
19-01-15 21:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Kryzz, ale " światy mangowe " czyli jakie? Bo w gruncie rzeczy światy fantasy często są podobne, czy to w cRPG, czy w jRPG, a różnią się jedynie prowadzeniem fabuły. Poza tym, manga to styl. Opowieści z Edorii też wygląda na jRPG, podobnie jak Wrota Arkany. Takie grafiki. RTP jest mangowe.

Ja mam taką radość bo lubię i to i to.

jRPG za akcję i fabułę
a cRPG za klimat i mechanike

No i immersja to rzecz indywidualna, to żadna zasada, że w crpga się bardziej wczujesz.

http://www.theasgun.blogspot.com
19-01-15 21:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Ja napisałem że lubię strategię a przykład BfW
// ten akurat wygaśnie
19-01-15 22:01
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

@Adrap:
A znam. Grałem i to nawet dużo. Ale ostatnio preferuję inne gierki. Walka turowa w strategiach mi się przejadła.

@X-Tech:
Wiem, wiem, ale jak się gra na Hardcore, to jesteś jednoosobową drużyną, a inteligentni (?) gracze robią za wyzwania. To jest gra w której nieważne jak wielką masz giwerę, nie zastrzelisz trzech choćby słabych graczy naraz w otwartym polu.

Ale zwabienie ich do zaminowanego zakątka i zajęcie upatrzonej pozycji...

Operation Flashpoint miałem bodajże... Dragon Rising.
Nawet przeszedłem z kumplem kampanię w coopie.
Te sytuacje, gdy kradło się przelatujący chiński helikopter szturmowy, lądowało na kapustach obok wioski, odbijało jeńców, tylko po to, żeby jeńcy postanowili walczyć z oprawcami, zamiast spieprzać do transportera. lol

@Noruj:

No weź nie zgrywaj się. Chyba doskonale potrafisz wyczuć różnice.

RPG Maker nie jest fotorealistyczną grą 3D, tylko prostym programem z prostymi grafikami... A rpg to w końcu gra wyobrażni, czyż nie...?

Rzeczywiście przy niektórych tytułach mogą być kłopoty, ale chyba da się łatwo odróżnić te gry:

jRPG:
http://na.square-enix.com/sites/default/...8c1495.jpg
http://www.nintendojo.com/wp-content/upl...ntasia.bmp

cRPG:
http://images.bit-tech.net/content_image...-4.jpg.png
http://www.gamingtarget.com/images/conte...Orc_lg.jpg

Mogę też podpowiedzieć, że RPG europejskie/amerykańskie dzielą się na wiele odłamów, o różnej gęstości klimatu:
low fantasy
heroic fantasy
dark fantasy
itd.

jRPG ci nie podzielę, bo się nie znam razz

cRPG dają mi większą immersję, bo nie muszę się zastanawiać dlaczego włosy bohatera są niebieskie, a miecz dwukrotnie dłuższy i pięciokrotnie cięższy niż on sam razz
Wybaczcie, ale to po prostu do mnie nie przemawia. Są wyjątki, ale większość jRPGowych stylistyk jest dla mnie tandetnych.

Oczywiście, w cRPG też tak często jest, ale i tak nieporównywalnie rzadziej i na mniejszą skalę.

Pewnie zaraz odpowiecie, że w ogóle, to w cRPG są smoki i magia! Wiem. Ale są zrobione w wiarygodny sposób.
19-01-15 22:22
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Cytat:Pewnie zaraz odpowiecie, że w ogóle, to w cRPG są smoki i magia! Wiem. Ale są zrobione w wiarygodny sposób.
Twoje preferencje to twoja sprawa oczywiście. Nie mówiłem, że nie da się tego rozróżnić. Mówiłem o samej podstawie.

Bo ta wiarygodność o której piszesz jest nieco śmieszna. W cRPG często są też różne banialuki, podobnie jak niebieskie włosy czy wielkie miecze w jRPG.
W ogóle to parodia mówić o jakiekolwiek wiarygodności w fantasy, gdzie właśnie to fantastyka czyli coś oryginalnego i fantazyjnego się dzieje.

http://www.theasgun.blogspot.com
19-01-15 22:43
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

No może to tylko sprawa gustu.
Albo patrzmy na to przez pryzmat stylistyki. Tak, to jest dobre.

Ja preferuję stylistykę mniej wybujałą, za to spójną i poważniejszą, mniej lub bardziej twardo bazującą na kulturze europejskiej.

Co do innych gier które lubię, ale trudno jest zaklasyfikować:
Faster than Light
Frozen Synapse
STALKER
19-01-15 23:00
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

@Kryzz333: Nie grałem w Battlefielda. Jeśli chodzi o Operation FLASHPOINT jestem fanem części COLD WAR CRISIS.

Co do tych przytoczonych screenów i w jednym i drugim są cuda. Magia, czary, itd. i w jrpg i w crpg. W jrpg też masz poważniejsze treści jak np: w Suikoden 1,2 opowiadające o losach wojny, a także poważniejsza stylistyka postaci np: w Front Mission (wizualna) To wszystko zależy aczkolwiek podstawowe różnice są takie, że jrpg fabularnie i przedstawieniem postaci jest dużo bardziej rozbudowane od crpg. Co do poziomu fantazji to im większy to lepiej jak dla mnie i to już nie zależy czy w crpg czy w jrpg, ale nie tylko ta fantazja w fabule, ale i w zachowaniu postaci w zasadzie we wszystkim musi się okazywać i znów więcej fantazji widać w JRPG, bo nie ma ograniczeń nagle np: świat rozwala kometa, a fabuła idzie dalej lub np: akcja przenosi się do innej epoki, by wrócić do poprzedniej. Jednym z wyjątków które mnie trochę zaciekawiły z CRPG jest wiedźmin 2, który właśnie prowadzi się jak opowieść fantasy mniej więcej to zbliża tę grę do tego za co cenię sobie JRPG mimo wszystko jednak nie pograłem jeszcze w ten tytuł jak należy, bo jednak mam gry, które bardziej mnie przyciągają.

Kryzz333 napisał(a):cRPG dają mi większą immersję, bo nie muszę się zastanawiać dlaczego włosy bohatera są niebieskie, a miecz dwukrotnie dłuższy i pięciokrotnie cięższy niż on sam razz

Zagrałem w kilka. Niejedna postać w CRPG stroiła się jak kompletny freak i również nie brakło kolorów włosów i dziwacznych ubrań różnych plemień i ras. Absolutnie podobne tematy mody zwariowanej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-01-15 23:23 przez X-Tech.)
19-01-15 23:04
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS