Goniec RM
Aktualny czas: 28-04-26, 17:23 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Goniec RM
helio108 Offline
*

Liczba postów: 208

RE: Goniec RM

Kto robi platformówki w RM'ie?

MARCUS :D
04-01-14 22:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Cytat:sensowniejsze jest tworzenie gier przygodowych, logicznych i platformówek
- to zmień program RPG Maker jak sam nazwa wskazuje służy do robienia RPGów (RPG to nie tylko gothic, którego masz rację w RM nie zrobisz, ale to też FF, CT, Suikoden, ToP dopisz se jeszcze jakieś jRPGi 2D sprzed 2000 roku, które już w makerze zrobisz bardzo łatwo XD, no może troszkę przesadziłem, każdy takiej gry nie zrobi). C prawda przygodówki i logiczne w RMie tez da się zrobić, za to z platformówkami jest różnie i raczej się ich fajnie nie da.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-14 14:29 przez Dragon Kamillo.)
05-01-14 00:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Aki Stratego Offline
*

Liczba postów: 69

Nie używaj noża do wbijania gwoździ.
05-01-14 02:23
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

http://rpgmaker.net/games/4732/

Ta gra to arcydzieło w swoim gatunku platformowej naparzanki, a jest zrobiona w rpgmaker.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-14 02:43 przez X-Tech.)
05-01-14 02:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Pisanie gry opartej w większości na rgss to już nie do końca jest tworzenie w makerze na zdarzeniach, a określeniem że coś da się fajnie zrobić miałem na myśli prosto na zdarzeniach z jak najmniejszym użyciem skomplikowanego kodu w ruby/c++/lua/destinyscript.

Też znam świetną platformówkę zrobioną w RM - http://rpgmaker.net/games/4333/ na destiny patchu.

Ogólnie RPG, przygodówka, logiczne - starczą same zdarzenia, platformówka - już nie, no chyba że chcesz taką bez pikselmovemeta z kanciatym skakaniem to powinno styknąć.
05-01-14 14:28
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

Tak właściwie znając RGSS w RM możesz stworzyć WSZYSTKO dopóki jest to 2D :P

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
05-01-14 15:38
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

RGSS jest taką samą częścią RM-a jak zdarzenia. Nie jest istotne jak gra powstaje, tylko efekt końcowy. Z sukcesem można zrobić grę platformową z elementami RPG, karciankę a nawet RTS-a, jak ktoś by sobie życzył i czuł się na siłach.

Zresztą część osób stawia zabawny argument o przeznaczeniu RM-a do RPG, patrząc na liczbę powstałych gier właśnie z tego gatunku. Bazując na recenzjach w Gońcu (stan na 05.01) na 110 opisanych tam gier 43 z nich zostały oznaczone wyłącznie symbolem "rpg" co daje.. 39%. Łączone oznaczenia (np. przygodówka/rpg) to raptem 12 pozycji (11%). Jakieś wnioski?

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
05-01-14 15:38
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

To że ktoś przekopuje ogródek używając łyżki zamiast łopaty nie oznacza że łyżka została STWORZONA do przekopywania ogródków. RPG Maker został stworzony do robienia gier RPG. RPG. Maker. Twórca. RPG.

A gry jedynie z gońca to coś zwanego próbka bez znaczenia statystycznego. Już lepszą reprezentację (większa próbka o znaczeniu statystycznym) pokazuje np. rpgmaker.net. A tam większość gier spod RM-a (każdy z osobna i wszystkie do kupy) to gry RPG. Jakieś wnioski?

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-01-14 17:05 przez Rave.)
05-01-14 17:04
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Wiesz, na siłę można się uprzeć, że RPG Maker z powodu kraju pochodzenia, tj. Japonii, jest do robienia j-RPG, a jakoś na gońcu uświadczysz dwa na krzyż takie produkcje... Wniosek ja mam taki że jak ktoś coś chce to robi, i tak te platformówki czy karcianki wychodzą lepiej niż te wasze "erpegie"
05-01-14 18:41
"Pomógł" przyznał(a):
Hubertov Offline
*

Liczba postów: 86

Amelanduil napisał(a):Wniosek ja mam taki że jak ktoś coś chce to robi, i tak te platformówki czy karcianki wychodzą lepiej niż te wasze "erpegie"

Dążyłem do tego, ale nie chciałem być tak brutalny lol
05-01-14 19:15
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS