Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 14:28 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

No to prawda od dwóch dni większość czasu zamulam przed PC i planuję to robić jeszcze jutro.
Muszę powiedzieć, że takie totalne poleżakowanie jest świetne.

Nie chce mi się grać w gry na cheatach. Jak chcę pograć w coś odpalę konsolę, albo emulator lub na PC, ale bez quicksave.

Na quicksave to sobie film obejrzę. Bardziej sensowne niż przewijanie gry quicksaveami. Przewine sobie guzikiem na pasku film zamiast grzebać po liście quicksave.

Masz rację z PM jak napisałem PM to syf, który przytwierdził się do mojej gry jak bug. Jest plan, żeby to usunąć, a problemy o ile się orientuje występują zależnie od windowsa.

Racja. System forum nie zapisuje postów, które są w trakcie pisania. To jest dobre na napinaczy, ale na innych forach tak nie ma.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-09-14 22:52 przez X-Tech.)
02-09-14 22:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

X-Tech
Spoiler: (Otwórz)

A co do tematu, nie martwcie się. Gry, w które gracie na komputerze, są zupełnie normalne. Nieważne, jak często możecie w nich zapisać grę. Nie dajcie się X-Techowi mieszać z błotem. Każdy może w nich znaleźć coś dla siebie. Jedni wolą Mario, a inni Sonica. Obie gry to platformówki z krwii kości. Jedyna różnica między nimi polega na tym, że w "Mario" (ukazującym się TYLKO na konsolach Nintendo) można sobie pozwolić na amatorszczyznę, podczas, gry Sonic (ukazujący się różnież na PC) wymaga od gracza tempa. Toteż w "Sonicu" zapis w dowolnym miejscu byłby bardziej usprawiedliwiony, niżw przypadku "Mario". Chyba, że ktoś nie lubi ginąć wskutek wyczerpania limitu czasowego.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-14 10:41 przez Mateusz SSJ8.)
03-09-14 10:36
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Widzę, że chyba tylko ty jeszcze nie zrozumiałeś, że - quick save oznacza, że twórca gry ma gracza za debila/niepełnosprawnego umysłowo/cheatera. Jak jeszcze tego nie zrozumiałeś to sobie przeczytaj co napisałem na blogu.

Sonic i Mario to zręcznościówki. Saveowanie w nich quickami jest tak samo debilne jak w każdej innej grze, która jest podzielona na etapy/misje/questy - czyli praktycznie każda gra. Jeszcze mało brakuje, żeby twórcy zaczęli robić bijatyki dla niepełnosprawnych umysłowo/debili/cheaterów z saveowaniem w trakcie walk celem poprawiania każdego ciosu milion razy. To po prostu nie ma żadnego sensu. To nie jest już granie. To jest przewijanie taśmy filmowej do końca.

Dobra. Może trochę własnej inwencji ? W kółko tylko najczęściej piszecie jak to niektórzy są obrażeni, że dowiedzieli się jaśnie państwo, że quicksavey pokazują, że twórcy gier mają gracza za debila/cheatera/niedorozwoja, ale tak niestety jest i to spotyka większość gier na PC - quick to właśnie udogodnienie dla tego rodzaju ludzi można śmiało stwierdzić, że gry z tym cheatem są zrobione dla debili. Może zamiast w kółko pokazywać żal/ból 4 liter w związku z tym faktem, który jest niezaprzeczalny, że gry z quicksave są po prostu ukierunkowane na oszustów/ debili / niedorozwojów to może wymieńcie swoje własne propozycje na sposób zapisu w grach, który nie sprawi, że będą rozrywką dla kołków. Od tego właśnie jest ten temat.

Ja mam póki co dwie propozycje.

*Autosave - odpowiednie punkty zapisu w grach, które automatycznie wywołują menu zapisu. Rozmieszczone między poziomami/misjami/questami. Dobre będą w skrajnie liniowych grach, ale nie tylko. Także w grach, które będą opierać się na jakiś wyborach. W takiej grze save najlepiej byłoby robić po podjętych decyzjach i powinny być rzadko.

*Save Point - miejsca mądrze rozmieszczone, które służą do zapisywania po ich użyciu rozmieszczone jak wyżej. Najlepsze będą w grach z otwartym światem i eksploracją.

Macie jakieś inne pomysły na zapis, które nie sprawią, że gry będą rozrywką dla debili ?

*Mi na przykład przychodzą jeszcze do głowy kody czyli coś co jest podawane po przejściu danego
etapu/misji gry. Trzeba je wpisać, aby móc dostać się do ostatnio ukończonych. Ten rodzaj save jest dobry w grach, w których nie przechowują się jakieś informacje jak np: exp/ilość przedmiotów itd.
Ma jednak tę wadę, że kody trzeba zapisac na kartce papieru, ale moze z tego wyniknac wiele ciekawych rzeczy...

Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na zapis w grach ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-14 17:24 przez X-Tech.)
03-09-14 16:51
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

X-Tech napisał(a):Widzę, że chyba tylko ty jeszcze nie zrozumiałeś, że - quick save oznacza, że twórca gry ma gracza za debila/niepełnosprawnego umysłowo/cheatera. Jak jeszcze tego nie zrozumiałeś to sobie przeczytaj co napisałem na blogu.
Obstawiam, że inni po prostu uznali dyskusję za bezsensowną. :ehe:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
03-09-14 21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

@X-Tech
Cytat:Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na zapis w grach ?
A do "Fix-It Felix" chcesz?!!!!

@__reszta__
Można jeszcze pozwolić graczowi na zapis w dowolnym momencie. W ogniu walki gracz i tak nie będzie zapisywał (zapiszesz w środku walki, potem wyłączysz grę, a po długim czasie wrócisz do niej i przeciwnik od razu cię rozniesie, nie zdązyłeś ogranąć sytuacji, w jakiej zapisałeś), a w RPG i tak nie można zapisać gry w środku walki (wyjątkiem może być ABS), ani, kiedy jakaś scena się rozgrywa. Niemniej jednak zapis gry w dowolnym momencie to dobra pozycja wyjściowa dla twórcy, bo w tym miejscu może wprowadzić ograniczenia, jak na przykład to.

#Werble czas="5 sekund"/#

Możliwe jest zapisywanie w każdym miejscu, ale dopiero po upływie określonego czasu od ostatniego razu, kiedy gra została zapisana. Przykładowo mógłbyś zapisać grę w dowolnym miejscu i po zapisie włączyłby ci się zegar odmierzający 5 minut do następnej możliwości zapisania gry w dowolnym miejscu. Po wczytaniu gry czas byłby odmierzany tak samo, jak po zapisaniu jej i dopóki graczowi nie skończy się te 5 minut, nie może ponownie zapisać gry w dowolnym miejscu. Jeśli w grze są punkty zapisu, to gracz może z nich korzystać bez ograniczeń, jeśli jednak w momencie zapisania gry w ustalonym punkcie graczowi nie skończył się czas niemożliwości zapisania gry w dowolnym miejscu, to po wczytaniu zapisu z punktu gracz musiałby przed skorzystaniem zapisu w dowolnym miejscu odczekać czas, jaki mu został do możliwości ponownego skorzystania zapisu w dowolnym miejscu.

X-Techowi zdecydowanie przydałby się tydzień w szpitalu, bo złem jest nie zapis w dowolnym miejscu, ale AUTOSAVE. Dlaczego? Mamy bardzo wiele gier korzystających z tego rozwiązania. Na PC i na konsole.
"Earth 2150: Lost Souls" - standardowo co 5 minut gra sama się zapisuje. Gracz jednak ma możliwość samodzielnego zapisania gry. QuickSave'y są, ale niekoniecznie się z nich korzysta.
"Polanie 2" - autozapis co 5 minut i gracz też ma możliwość samodzielnego zapisania gry. Też są QuickSave'y, i też niekoniecznie się z nich korzysta.
"Two Worlds 1" - mamy tu autozapis i możliwość ręcznego zapisywania gry. QuickSave'y mnie nie interesdowały, kiedy grałem, więc nie wiem, czy są.
"Dragon Ball: Advanced Adventure" - wspomniałem już. Są tu tylko AutoSave'y. Egzekucja następuje po ukończeniu lokacji, więc jeśli przechodzisz szereg na raz, to między nimi ci grę zapisze. Ale musisz ukończyć lokację, żeby zapis nastąpił.

Dlaczego powiedziałem, że AutoSave to zło? Spójrzcie tylko na niedokończone "Zagrajmy w Miasteczko Nowoczesne 1" autorstwa Angiusa. W drugim odcinku padł, musiał przechodzić grę od momentu po rozmowie z Feliną w Ratuszu w Nowoczesnym, bo:
1. nie zapisał gry przed opuszczeniem Nowoczesnego (!!!!)
2. zamiast po pierwszej walce wrócić do Nowoczesnego zakupić broń, dalej szedł do Winter Slum City.
Innymi słowy AutoSave'y oduczają ręcznego zapisywania gier. A wiele starych gier z systemem zapisów nie miało tej opcji.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
03-09-14 21:45
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(03-09-14 21:29)Yoroiookami napisał(a):  
X-Tech napisał(a):Widzę, że chyba tylko ty jeszcze nie zrozumiałeś, że - quick save oznacza, że twórca gry ma gracza za debila/niepełnosprawnego umysłowo/cheatera. Jak jeszcze tego nie zrozumiałeś to sobie przeczytaj co napisałem na blogu.
Obstawiam, że inni po prostu uznali dyskusję za bezsensowną. :ehe:

A ja obstawiam, że inni nie mają pomysłów na save w grach...To nie była dyskusja na temat słuszności quick save w grach, bo na temat tego nie ma co gadać wiadomo, że to idiotyczny cheat, ale że temat jest o save faktycznie niektórzy mogli napisać co o tym myślą, ale wiadomo jaka jest prawda na temat tego cheata. Są jeszcze inne formy zapisu - jest ich sporo...także niecheaterzy i prawdziwi gracze ruszcie mózgami i proponujcie coś. Ja zaproponowałem jeszcze 3 inne formy zapisu.

@Mateusz: To co piszesz o zapisie w dowolnym miejscu to głupoty. W walkach da sie zapisywac wystarczy uzywac wlasnego systemu waki, a automatyczny zapis wg. okreslonego czasu ustawionego w kółko jak napisałeś w Earth 2150 to to samo co quick save tylko zautomatyzowany celem oszczędzenia palca cheatera. Coś jak następny level cheatowania.
Miasteczko to gra z porażek rma. Tej gry jak pozostałych z porażek nie ma co brać pod uwagę.
Weź nawiązuj do gier spoza porażek rma.

To co napisałeś o czasie ograniczającym możliwy kolejny zapis miałoby sens, ale nie przejdzie ponieważ wystarczyło będzie stać jak pacan 5 minut przed każdą kolejną zagrażającą sytuacją, aby cheatować lub czekać 5 minut w turze walki przed zrobieniem nastepnego ruchu, ale przynajmniej zaczynasz kombinować.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-09-14 23:44 przez X-Tech.)
03-09-14 23:29
"Pomógł" przyznał(a):
Dagran Offline

Liczba postów: 23

Troszku nie ogarniam teorii Xsia. Skoro ktos jest totalnym idiota i nie radzi sobie w grze to nawet quicksave mu nic nie da skoro nie ma odpowiedniego skilla, aby przejsc dany etap. Ponadto twierdzenie ze gry na pc to filmy jest conajmniej smieszne. Wiekszosc gier tworzona jest rownolegle na rozne platformy, wiec jakim cudem konsolowe tytuly sa "muah", cud, miod, malina, a te z pc jednak "bee", fuj, okropne? :roll:

Ogolnie nie wiem czy wiesz, ale idac tropem "quicksave to "czit"" uznac mozna, iz zarowno save point czy autosave rowniez jest takim "czitem". Zarowno jedno, jak i drugie zostalo umozliwione przez tworce, wiec nim nie jest :3 No chyba, ze mowa o emulatorach, w tym przypadku przyznam Ci racje, poniewaz w owy quick save zostala dodana ingerencja osob 3. :)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 00:07 przez Dagran.)
04-09-14 00:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a): Yoroiookami
X-Tech Offline

Nie chce mi się poraz 35332663 wałkować temat quicksave, który jest cheatem dla debili/niedorozwojów/cheaterów. Jak ktoś ma wątpliwości ma wyjaśnienie na blogu w moim podpisie.

"Skoro ktos jest totalnym idiota i nie radzi sobie w grze to nawet quicksave mu nic nie da skoro nie ma odpowiedniego skilla"

Da radę, bo poprawiając każdy ruch w końcu wygra dany etap. To zwyczajny śmierdzący cheat taki sam jak nieskończona ilość żyć z dodawanym własnoręcznie flag będący zaznaczeniem półmetka etapu w dowolnym miejscu. Takie same gówno jak pasek przewijania czasu w filmach.

"Ogolnie nie wiem czy wiesz, ale idac tropem "quicksave to "czit"" uznac mozna, iz zarowno save point czy autosave rowniez jest takim "czitem""

Nie jest. Owszem autosave i savepointy są dodane przez twórce, ale punkty zapisu za pomocą quicka tworzy gracz, a nie twórca gry, a to jest śmierdzące cheatowanie przywilej dla oszustów/debili i niedorozwojów. Tak samo jak gracz własnoręcznie ustawia sobie kiedy chce włączyć god mode czy max ammo tak samo ustawia sobie quick save.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 00:56 przez X-Tech.)
04-09-14 00:49
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Ja wiem czemu wszyscy olali ten temat.smiles
Wystarczy przejrzeć ostatnią stronę tego wątku:

Cytat:twórcy zaczęli robić bijatyki dla niepełnosprawnych umysłowo/debili/cheaterów
quicksave są po prostu ukierunkowane na oszustów/ debili / niedorozwojów
twórcy gier mają gracza za debila/cheatera/niedorozwoja
twórca gry ma gracza za debila/niepełnosprawnego umysłowo/cheatera
zaczęli robić bijatyki dla niepełnosprawnych umysłowo/debili/cheaterów
quicksave, który jest cheatem dla debili/niedorozwojów/cheaterów
a to jest śmierdzące cheatowanie przywilej dla oszustów/debili i niedorozwojów
A to jeszcze jest 12 stron XD Ile można czytać to samo?

Nawet jak powtórzysz coś 100 razy, to i tak to nie sprawi, że ktoś zmieni zdanie. Po co z tobą gadać skoro nie przyjmujesz do wiadomości innych opinii przy okazji każdego obrażając od oszustów/ debili / niedorozwojów?

Ludzie sejwują i będą sejwować. Każdy gra według swojego upodobania i jeśli ktoś lubi grać w gry z quick savem, to fakt że 100 razy nazwiesz ich oszustami i debilami to nie sprawi, że nagle zaczną nie sejwować xD

Mówi się, że nie wtyka się nosa w nie swoje sprawy - jeśli komuś sprawia przyjemność granie w takie gry to jest jego sprawa. Nie uszczęśliwiaj innych na siłę i nie wylewaj żali, spowodowanych tym, że większość graczy woli inny gry od ciebie i cię to denerwuje, bo przecież ty się znasz, nie?

Odnajdujesz się w save pointach? Graj w takie gry. Nie lubisz quick save'a? Nie korzystaj z niego. W KAŻDĄ grę da się grać na zasadach savepointa, więc TOBIE nic się nie stało.

PS: I tak wiemy, że za pół roku napiszesz temat, w którym będziesz wszystkim udowadniał, że gry z quicksavem są najlepsze, a savepointy są dla nerdów/masochistów itd
Ze wszystkim tak jest.

Dół:
Niczego się nie nauczyłeś
Naprawdę nikt nie chce już tobą gadać
Save'a jeszcze nie bylo bo to dopiero za pol roku
"ty i reszta się powtarzacie" hhahahhahaha
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 05:31 przez noruj.)
04-09-14 03:15
"Pomógł" przyznał(a): Yoroiookami
X-Tech Offline

Ten temat nie jest o quicksaveach, ale o save ogólnie w grach i zastosowaniu w grach, a się powtarzam, bo 2/3 postów pisze to samo - to obrażenie jaśnie państwa, które nie przyznaje się do oczywistego faktu, że quick save jest cheatem. Temat sugeruje, aby podać inne metody saveowania, które nie będą opierać się na cheatowaniu, ale zachowają wyzwanie jakie stawia gra bez poprawiania milion razy każdego ruchu quicksave cheatem. To ty i reszta się powtarzacie jest wiele innych opcji zapisu, o których można pogadać, a wy ciągle o tym debilnym cheacie jakim jest quick save.

Rozwiązania dotychczasowe i mające sens:

*Autosave (punkt automatycznego wywołania menu zapisu) po wykonaniu misji/etapu/questa
*Savepoint (punkt zapisu) dostepny zwykle po wykonaniu misji/etapu/questa, a w exploracji
*w odpowiednim miejscu po szeregu wyzwań.
*Kody do plansz
*brak zapisu

Ktoś ma jeszcze inne propozycje na sensowny zapis ?

P.S.
Zdania odnośnie save w grach nie zmieniłem odkąd jestem graczem.
Zdania co do spraw scenowych zmieniają się jak w kalejdoskopie wbrew kierunkowi wiatru robiącemu erozję na scenie rm.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-09-14 04:02 przez X-Tech.)
04-09-14 03:43
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS