Jak to jest z zapisami w grach ;P
Aktualny czas: 28-04-26, 16:10 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
Jak to jest z zapisami w grach ;P
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

RE: Jak to jest z zapisami w grach ;P

Mnie to nie obchodzi też ile masz lat.
No miały punkty zapisu niektóre jrpgi.
Poza tym gry nie miały sejwów.
16-11-14 21:23
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

NES nie jest z początku lat 90 - jego ramy czasowe: 1983-1994

Gry na NESa nie trwają 15 minut, zwykle jest to coś koło godziny.
16-11-14 21:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

@X-Tech
Downtown Special: Kunio-kun no Jidaigeki da yo Zen'in Shugō! Grałeś w to kiedykolwiek? Tu możliwe jest zapisywanie gry w dowolnym momencie, ALE skorzystanie z tego wymaga wejścia do odpowiedniego menu. Polecam zagrać na emulatorze.

I jeszcze jedno.

KAPLOWEY

@Dragon Kamillo
Na wikipedii można znaleźć informację, że następcą NESa jest SNES. A wbudowany w emulator zapis w dowolnym momencie czasem przydaje się i przykładów jest wiele. Na przykład "Megaman". Każda gra niemająca systemu zapisów z tej serii.
"Megaman 1" - możesz w emulatorze zapisać grę po pokonaniu bossa danej lokacji i po powrocie do menu wyboru przeciwnika (ewentualnie na samym starcie następnej planszy, jeśli jesteś u Wily'ego) i po jakimś czasie zamiast przechodzić wszystko od nowa, po prostu wczytaszw emulatorze save i kontynuujesz.
"Megaman 2" - zapamiętanie hasła graniczy z cudem, a jak je sobie na kartce zapiszesz, to ktoś ci może je sprzątnąć, zanim w ogóle go użyjesz. I tu zapisy w emulatorze mająprzewagę nad hasłami.
"Megaman 3" - nie dość, że musisz umieścić kulkę w odpowiednim polu, to jeszcze musisz ustawić jej właściwy kolor. Plus to, co może sie stać z karteczką z hasłem, daje plus dla zapisów w emulatorze.
"Megaman 4" - to samo, co w dwójce. Dodatkowy problem to mogący sie trafić błąd rodem z jedynki.
"Megaman 5" - to samo, co w dwójce.
"Megaman 6" - to samo, co w dwójce.
"Megaman 7" - hasła mające 16 obrazków.
"Megaman X" - jakbym w grze nie miał nic lepszego do roboty, niż po wpisaniu hasła jeszcze raz przejść wszystkie 8 lokacji Mavericków, a następnie jedną planszę Sigmy.
"Megaman X2" - gorzej, niż w X1 (po rematchach finał gry jest w planszy jednego z Mavericków)
"Megaman X3" - wersja na PSX może i miała zapisy, ale co do SNESa, nie ma pewności.

No i dzięki, że sie wypowiedziałeś. Może teraz temperatura wq tym temacie spadnie.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
16-11-14 22:24
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Liczba postów: 226

X-Tech, czy ty naprawdę nie widzisz jak twoja arogancja i ubzdurana "wszechwiedza" wpieniają innych? Ludzie już cię mają dość, potrafisz każdego zdemotywować swoimi pierdzielonymi mądrościami, spamujesz każdy możliwy temat dziesiątkami niepotrzebnych postów żeby zwiększyć sobie statystykę na profilu, wydaje ci się że pozjadałeś wszystkie rozumy. Ja osobiście coraz mniejszą ochotę mam udzielać się na tym forum, głównie przez to że wiem że jednym z pierwszych odzewów jakie napotkam będzie twoje pierdzielenie. Ultima wymiera, ludzie nie wrzucają nowych projektów, nie aktualizują starych zapowiedzi, a wiesz czemu? Przypuszczam że tak jak ja mają cię dość. Może zdław wreszcie swoje zadufanie w sobie i pewność że twoje opinie są najlepsze, i zacznij w końcu pomagać zamiast szkodzić.

Sam nie wiem czy coś tworzę.
16-11-14 22:29
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Jaką statystykę ? O czym piszesz ?
Ty wrzuciłeś projekt.
Jaka wszechwiedza. Piszę z kontekstu masy gier w które grałem.
Ci którzy nie wrzucają po prostu nie są twórcami gier.
Do tematu o zapisach nic nie wniosłeś, a skoro moje zdania nie są prawdziwe a na forum jest kilkadziesiąt innych osób to zawsze można ich brać po uwagę proste.

(16-11-14 21:35)Dragon Kamillo napisał(a):  NES nie jest z początku lat 90 - jego ramy czasowe: 1983-1994

Gry na NESa nie trwają 15 minut, zwykle jest to coś koło godziny.

Zależy od skilla gracza
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-11-14 23:22 przez X-Tech.)
16-11-14 23:15
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

@X-Tech
KAPLOWEY

@Venesard
Zgadzam sie z tobą. X-Tech to wrzód na Ultimie i na każdym innym forum, które obecnie istnieje. Nie dziwię się, że administracja jużgo kiedyś odruchowo banowała. No i nie oglądał Let's Playów, ani longplayów. Są też speedruny robione przez graczy, którzy nawet jeden raz nie giną w drodze do końca gry. Widziałem longplay'e z "Akumajou Dracula", "Akumajou Dracula 2", speedrun z "Akumajou Densetsu",... gdzieś pośród nich jest coś z megamana na NESa. Jednak nie każdy ma umiejętności pozwalające już w 35 minut przejść całe "Akumajou Densetsu" w amerykańskiej wersji tej gry, nie ginąc nawet jeden raz. Tym bardziej, że w japońskiej wersji tejże gry Grant rzuca swoim nożem, co pozwala mu walczyć na odległość (taki ulepszony Alucard), podczas gdy w amerykańskiej wykonuje swoim nożem cios. Sam Alucard może szybko pokonać przeciwnika TYLKO, jeśli trafi go trzema pociskami na raz. Do tego nie potrafi strzelać na schodach, kiedy Trevor może TYLKO najdłuższym biczem walczyć na schodach.

Co do zapisów, moja rada jest, żeby ich po prostu nie nadużywać. Jest co prawda wiele gier, w których nie ma quicksave'a, a które pozwalają zapisać grę w dowolnym miejscu, jednak normalny zapis w dowolnym miejscu zawsze wymaga od gracza TYLKO, żeby wszedł do menu. Zresztą nawet cheater nie może zapisać gry w RPG w środku akcji. A nawet, jeśli taka możliwość istnieje, to każdy człowiek po wczytaniu gry potrzebuje czasu, żeby zorientować się, co się dzieje. Jeśli zapiszesz grę w środku walki, to po wczytaniu tego będziesz potrzebował czasu, żeby zorientować się, co się dzieje, a przeciwnicy przez ten czas mogą bardzomocno stopić cały twój pasek zdrowia. A dzisiaj praktycznie nie ma gier, w których, nie mając już życia, nadal możesz walczyć. Takie bijatyki od Technos, jak "Double Dragon", "Downtown Nekketsu Monogatari", czy NESowa gra o samurajach z serii "Kunio Kun" tam było, że jak upadniesz, a twój pasek zdrowia pokazuje ci, że już nie możesz walczyć, to mimo tego stanu mogłeś walczyć dalej. Chyba, że po upadku, kiedy nie masz już życia, leżysz i migasz. Podobno czas reakcji wynosi ponad jedną sekundę. Jeśli w środku walki z przeciwnikiem, który czymś w ciebie rzuca, zapiszesz grę, a następnie ją wyłączysz, to po jej wczytaniu w przeciągu tej jednej sekundy możesz zostać przez przeciwnika rozwalony. Poza tym w platformówkach można wprowadzić możliwość, że gracz, kiedy jest poza poziomem może zapisywać grę w dowolnym miejscu i czasie, ale TYLKO, jak nie przechodzi żadnego aktu. W ten sposób zapis w dowolnym miejscu nie byłby oszustwem ani w Mario (gdzie po wczytaniu gry zapisanej w samym środku aktu ta jedna sekunda po prostu ci "poleci"). W Sonicu natomiast nawet dla rangi nie opłaca się zapisywać gry w środku aktu, gdyż wymaga to zatrzymania postaci, które w warunkach "Sonica" trochę potrwa, a rozpędzenie się też trochę czasu zajmuje. Nie dość, że czas ci leci (jak przekroczysz ustalony przez twórców gry limit, to "time over"), to jeszcze zegar ci się praktycznie nie resetuje i musisz się śpieszyć, jeśli chcesz odrobić straty czasowe spowodowane zgonem.
W "Sonic Generations" w zasadzie SEGA mogłaby pozwolić graczowi zapisywać grę w dowolnym miejscu i momencie, ale TYLKO, kiedy gracz biega po BIAŁEJ PUSTCE. Poza tym w RPGach można jeszcze wprowadzić autozapis po walce, który zapisuje grę w dowolnym miejscu, ale dopiero, gdy gracz zakończy walkę.

Z resztą w niektórych RPGach zapis gry w dowolnym miejscu to często jedyna słuszna opcja. Na przykład, kiedy coś się zmieni w Bestiariuszu. Albo postać zdobędzie jakieś doświadczenie. Albo dojdzie do wyznaczonego przez quest miejsca, do którego musi dojść. Punkty zapisu w RPG mają jeszcze jakiś sens, jeśli głównym elementem RPG są wyzwania zręcznościowe, ale w przypadku ich braku zapis w dowolnym miejscu to norma. Nawet quicksave.
Poza tym nie ma sensu wprowadzać punktów zapisu w aktach. Wystarczy zapis w dowolnym miejscu poza aktem, misją, czy zmaganiami z bossem. I bardziej sprawiedliwe moim zdaniem byłoby, jak już mówiłem, oprzeć kontynuacje (które nigdy się nie kończą) o zapisy. Wtedy gracz, jeśli straci wszystkie życia, jakie ma, w konsekwencji skorzystania z kontynuacji będzie mógł liczyć TYLKO na tyle żyć, ile miał w momencie zapisania gry.
Innym rozwiązaniem w przypadku gier naliczających punkty, jest niezapisywanie liczby zdobytych punktów jako stanu gry. Standardowy problem emulatorów konsoli na PC, chyba, że gra konsolowa ma własny system zapisów, który jest bez problemów egzekwowany przez emulator (PCSX2 tak dobrze egzekwuje systemy zapisów w "Inuyasha: Juuso no Kamen" i "Kengo 2", że gracz, któremu nie zależy na wynikach, może nawet nie myśleć o korzystaniu z zapisów na poziomie samego emulatora). W "Megamanie" właśnie te nieskończone kontynuacje opierają się o cheat. Chyba, że uzna się, że te kontynuacje, to sposób, w jaki "Megaman" wybacza błędy.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
18-11-14 15:31
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

@Athanor
Oj tak, powinna.

18-11-14 17:02
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Raczej idiotom, którzy nic nie wnoszą do tematu tylko cisną tu offtop jeśli już należałoby zablokować za spam , ale na mnie i tacy nie robią wrażenia, bo bez postów nie ma forum nawet jeśli są tak tragicznie nieinteligentne jak te powyższe.

Czyli jak ktoś płacze o w ten sposób: placz bo nie potrafi napisać kontrargumentów, bo brak mu rozumu (?) czy czegokolwiek - to prostu wymaga mamusi która kiedy zacznie płakać o tak: ;-( bo jest za głupi by odpowiedzieć Z SENSEM. Mamusia zamknie osobie, która jest od niego mądrzejsza możliwość pisania by dzidzia nie musiała rozpaczać nad swoim intelektem i głupotą a mogła obrażać mądrzejszych od siebie durnymi postami jak wyżej. Trzeba było się zastanowić przed logowaniem na forum czy czasem nie będzie ono wymagało używania mózgu, a w szczególności włażąc do moich tematów, bo dla debili to one nie są i jakkolwiek nie potraficie się wypowiadać w nich na temat to się nie wypowiadajcie bo to nie jest kółko zbierania sekt ludzi niekumatych jak wy zbuntowanych którzy nic nie kapują z zakładanych tematów. Chcecie spam to sobie róbcie w swoich tematach/offtopach.

No prosze jakie przedszkolne wymagania się tu tworzą. To chyba forum o grach a nie miejsce tępych ludzi szukających pocieszenia u obronnej mamusi która ich obroni przed inteligencją świata. Użyjcie mózgu chyba was na to stać. Aż taki ból ruszyć półkulami mózgowymi ? No raczej nie. Zresztą to wy się władowaliście do mojego tematu i robić syf spamując i rozpaczając nad swoją nieudolnością do pisania argumentów.

Nawet mateusz ssj8 stara się wymiatać w temacie. Przerasta was poziomem wypowiedzi.

"Zgadzam sie z tobą. X-Tech to wrzód na Ultimie i na każdym innym forum, które obecnie istnieje. Nie dziwię się, że administracja jużgo kiedyś odruchowo banowała. "

Wrzodem ? Wrzodem są osoby, które spamują w moich tematach, ale nie na ultimie, ale na mojej du*e choć tak naprawdę to i na ultimie, bo ile spamu powstaje przykład posty wyżej.

Jestem wrogiem ciemności umysłu i ciemnogrodu.
Tak było bo kiedyś to miejsce było na poziomie paru klas niżej ;p Proste. Teraz jest dużo lepiej.
Ciężko cokolwiek zarzucać forum. Wiadomo, że trafiają się osoby, które nic nie wnoszą do tematu jak wy wyżej ale może w końcu zaczniecie pisać na temat i włączycie swoje mózgi do pisania. SPOKO.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-14 17:24 przez X-Tech.)
18-11-14 17:05
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

No bez przesady... gdyby nie było x'a nie byłoby tematu ani 20 stron tematu. To on jest jednym z głównych osób dzięki którym ultima utrzymuja większa aktywność niż gospoda
18-11-14 17:24
"Pomógł" przyznał(a):
Venesard Offline
*

Szczerze - jeśli to ma być takiego rodzaju aktywność, to niech X-Tech pisze sam do siebie, bo mnie to już powoli męczy i coraz mniejszą mam ochotę się tu udzielać, jak większość. A ty X-Tech, pierdoło, nawet ostatnio w temacie gdzie ktoś poprosił o skrypt na walkę zamiast pomóc (czym utrzymałbyś się w kategorii działu i tematu) zacząłeś chamsko wyśmiewać że osoby które nie potrafią sobie programować robią gnioty, a następnie wychwalać innego makera. Mieszasz się w swoich wypowiedziach, raz mówisz tak, raz srak, a ostatecznie wychodzi z tego jeden wielki tron z gówna na którym zasiadasz.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-11-14 18:52 przez Venesard.)
18-11-14 18:50
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS