Minecraft - Co o nim myślicie?
Aktualny czas: 28-04-26, 19:58 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Perssin Offline
*

Liczba postów: 12

Zapewne każdy z was natrafił gdzieś na tę grę. Jest ona istnym fenomenem - nie kojarzę żadnej niezależnej gry, która wywołała tak duże zainteresowanie w fazie alfy i zyskała tak duży sukces. Ponadto w dużej mierze zapoczątkowała modę na "indyki", których jest teraz mnóstwo.
Oczywiście Minecraft nie wywołuje tylko pozytywnych emocji. Jestem ciekaw jakie macie o nim zdanie?
Ja sam spędziłem przy nim wiele godzin i uważam go za grę interesującą oraz oryginalną mimo nieciekawych rozwiązań technicznych i nieładnej grafiki (jednakże klimatycznej). Jedyne co mnie martwi, to oczywiście społeczność, przez którą wiele osób uznaje samą grę za badziew.
25-01-14 14:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
MilleniumPL Offline
*

Liczba postów: 12

RE: Minecraft - Co o nim myślicie?

W minecrafta grało się do czasu wypuszczenia pełnej wersji. Wypuszczanie kolejnych wersji moim zdaniem było chybionym pomysłem i od tamtego czasu nie gram (Grałem od samego początku, odkąd dostałem informację, że Notch tworzy Cave Game) dowiadując się, że Notch nie będzie się dalej w niego angażować. Gdy wyjdzie wersja 2.0 może skuszę się spróbować i sprawdzić jak bardzo Jeb_ z*ebał sprawę.
25-01-14 21:32
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Nie mam o tym zdania. Nic mnie nie skłoniło do zagrania. Jeśli idzie o klocki wolę tetrisa.
25-01-14 22:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
helio108 Offline
*

Liczba postów: 208

(25-01-14 22:59)X-Tech napisał(a):  Jeśli idzie o klocki wolę tetrisa.
Tia... Czyste podobieństwo...

MARCUS :D
25-01-14 23:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Hubertov Offline
*

Liczba postów: 86

Lubię tą grę. Rozwija kreatywność.
25-01-14 23:10
"Pomógł" przyznał(a):
helio108 Offline
*

No rozwija. Można się pobawić, tworząc.

25-01-14 23:14
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Minecrat gra jak gra, całkiem fajny pomysł - po jakimś czasie jednak sromotnie nudzi.

Zawsze śmieszą mnie dzieci, które marnotrawienie wielu godzin przed tą grą tłumaczą, że ona tak strasznie rozwija ich kreatywność. Minecraft rozwija waszą kreatywność tak jak Simsy poprzez budowanie domków, Age of Empire poprzez budowanie baz, a Spore kosmity - czyli w ogóle.
26-01-14 13:43
"Pomógł" przyznał(a):
helio108 Offline
*

Taa. Ale fktem jest że w Spore robisz jedego kosmite potem go "ubgrejdujesz" a w MC masz więcej rrzeczy do robienia. I w MC nie przeciągasz konczyny tylko buujesz różne fajowe rzeczy.
Gorzej zaś z ludzmi którzy zaśmiecajątą grą YouTube.

26-01-14 13:46
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Moim zdaniem ta gierka wcale nie rozwija kreatywności. Niech przytoczę za przykład stronę, która na kilka lat przed upadkiem była o rpgmakerze (rmxp.pl) na tej stronie sporo osób tworzyło jakieś projekty w rpgmaker.
Zaczęli grać w minecraft i totalnie rzucili tworzenie gier. Podobno minecraft tak miał rozwijać ich kreatywność, a totalnie cofnęli się w przypadku tworzenia. Ich kreatywność totalnie zaniknęła. Wpadli w nałóg grania tak jak w przypadku każdej inne gry. Nastąpił totalny zastój twórczy i całe ich tworzenie poszło się walić.

Pomysły z gier mogą zainspirować, ale jak człowiek większość czasu wolnego gra, a nic nie tworzy to nic nie da. Człowiek się wtedy nie rozwija, ale cofa w temacie kreatywności. Minecraft jest tym samym czym jest każda inna gra. W Half Life, Unreal itp. grach też można kreatywnie sobie ustawić podesty z beczek, klocków, skrzynek, by przejść z a do b, ale kreatywności to nie rozwija. Tak samo można stwierdzać, że granie w fps rozwija celność i dokładność wykonywania pracy.

Minecraft gra jak każda inna. Każdy lubi grać w co innego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-14 14:04 przez X-Tech.)
26-01-14 13:58
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

(26-01-14 13:46)helio108 napisał(a):  Taa. Ale fktem jest że w Spore robisz jedego kosmite potem go "ubgrejdujesz" a w MC masz więcej rrzeczy do robienia. I w MC nie przeciągasz konczyny tylko buujesz różne fajowe rzeczy.
Słucham? Ty grałeś w ogóle w Spore? Przecież co można robić w MC można wymienić na palcach jednej ręki.
- kopiesz klocek
- stawiasz klocek
- zabijasz stwory
- wytwarzasz narzędzia i itemy

Spore:
- Konstruujesz kosmitę w kilku fazach i rozwijasz umiejętności jak śpiew, taniec, latanie, szybkość, atakowanie, itd
- Budujesz budowle, pojazdy, statki kosmiczne i łodzie,
- Dowodzisz stadem, plemieniem(RTS), cywilizacją, imperium kosmicznym. Na końcu latasz statkiem, który ulepszasz o nowe części i zawierasz sojusze, wypowiadasz wojny, modyfikujesz planety, zakładasz kolonie, malujesz planety.

Ja rozumiem, że można lubić MC, ale jak można mówić, że robi się tam dużo różnych rzeczy. Weź coś pomyśl, to gra o stawianiu kloca na klocu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-01-14 15:54 przez noruj.)
26-01-14 15:52
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS