Przecież w grach na 2k3 i 2k w absach są stany XD. Wiesz dlaczego absy w 2k i 2k3 są lepsze ? Dlatego, że twórca gry tworzy te absy sam i wymyśla na potrzeby gry tyle urozmaiceń ile jest w stanie wymyślić, aby pasowały do całości.
Do własnej gry powinno tworzyć się własnego, absa i tworzyć do niego tyle pomysłów ile pasuje do całej koncepcji gry. Widząc używanie jakiś gotowych abs z xp czy vx w grach najczęściej widać totalny brak sensownego ich użycia. Mają najczęściej za dużo nieprzydatnych dodatków, które nic nie wnoszą do gry - nie widziałem jeszcze w xp czy vx absa w grach zastosowanego absa tak, aby gra była naprawdę grywalna. Czekam na przykłady gier i miłe rozczarowanie - nie widziałem zbyt wiele gier z xp i vx ( czekam na kogoś kto mi podsunie przykłady - chętnie pogram)
Na 2k i 2k3 mogę ci podać masę gier i to nawet w stylu ZELDA (!), bo ludzie mają wyobraźnię, by tworzyć nowe pomysły do tych abs nie tylko stany. Przede wszystkim rozgrywka - autorzy gier tworzą różnorodnych przeciwników i realną walkę - nie podejdziesz do wroga i nie walisz w enter patrząc jak losowo zadawane są nawzajem obrażenia (raz tobie raz wrogowi), ale np: wrogowie w tych grach próbują zaskakiwać - atakować na odległość i wykonywać różne rodzaje ruchów, których dzięki zwinności i skillom z gry da się całkowicie unikać (!) Możesz w tych grach rozwalać część otoczenia i wyciągać z niego sekrety. W XP i VX takie rzeczy ? Zapomnij. Nie spotkałem...
FEY (zrobiony w 2k3): kładzie na łopatki te wszystkie gotowe absy z makerów xp i vx i gry na abs z xp i vx, które widziałem. Gra jest dobra i bardzo ciekawa. Przede wszystkim pokazuje jak różnorodnie można używać własnego absa i zrobić z niego przyzwoitą solidną grę z abs w stylu zelda . Postać może m.innymi podkładać bomby i rozwalać nimi wrogów i robić inne rzeczy jak rozwalać otoczenie i walczyć z wrogami na miecz unikając bezpośrednich obrażeń od wrogów - może strzelać z procy i robić inne cuda. Możesz wpadać z mieczem i rozwalać mieszkańcom działki - rozwalać im sadzonki na polach, rozwalać płoty i wszystkie niemal dekoracje i znajdywać w nich urozmaicenia (!) W grze jest dużo różnych sekretów i broni, które z czasem odkrywamy i każda ma inne działanie (!) i sposób działania. Do tego różnorodne menusy i dodatki (!) Bossowie, z którymi naprawdę walczysz w różnych miejsach i musisz unikać ich różnorodnych ataków i znajdywać na nich sposoby (czasem bossowie to giganci, którzy suną po rozległych planszach ! Gra z abs na takim poziomie w xp i vx ? Chyba tylko w snach. Nie spotkałem. To tylko udowadnia, ze w 2k i 2k3 możesz zrobić dosłownie wszystko dla dobrej gry i takie tytuły potwierdzają, że można robić więcej i więcej - w nieskończoność i ciągle wymyślać nowe rzeczy - ogranicza tylko wyobraźnia, a w XP i VX z tego co widzę w kwestii abs gry z tych programów są w stanie ery kamienia łupanego. Nie ma żadnych konkretnych gier, które bym polecił z abs w XP i VX z tego co widzę, ale może ktoś poleci i zaskoczy. Czekam...jak na razie w kwestii abs 2k3 i 2k rozwalają xp i vx na kawałki.
http://rpgmaker.net/games/778/