Najlepszy RPG Maker
Aktualny czas: 28-04-26, 20:25 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Ankieta: Najlepszy RPG Maker? (wybierz 1 lub 2)
95
2000
2003
XP
VX
VX Ace
[Wyniki ankiety]
Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Odpowiedz 
Najlepszy RPG Maker
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: Najlepszy RPG Maker

Tak dla ścisłości:

Mówiąc, że w RPG Makerach 2K i 2K3 nie da się zrobić zaawansowanego ABSa, chodziło mi o to, że jedyny ABS, jaki da się zrobić w tych RPG Makerach, obejmuje wyłącznie zadawanie obrażeń, podczas, gdy zadawanie stanów w grach opartych na ABSie robionych w tych dwóch programach jest niemożliwe. Dziękuję temu, który wspomniał o Blizz-ABS. Nie używam tego ABSa, ale on jest dobrym przykładem tego, co mam na myśli, mówiąc
Cytat:zaawansowany ABS
.

A jeśli chodzi o podobieństwo walki między 2K i VX ACE, to te systemy walki nie są takie same. W 2K widać okno wiadomości, ale w VX ACE jest ono przeźroczyste. I większe. Wszystkie te RPG Makery wyraźnie się różnią jeden od drugiego. Nie ważne, za który się weźmiesz. Drugiego takie nie ma.

jeśli chodzi o "ą", Hasin, możesz na klawiaturze numerycznej wcisnąć kolejno 1-6-5, po czym zwalniasz lewy ALT i już ci wstawia "ą". Do czasu, kiedy Enterbrain to naprawi (co jest mało prawdopodobne z powodu tego, że to komercja), musi ci to wystarczyć.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
26-06-13 10:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Przecież w grach na 2k3 i 2k w absach są stany XD. Wiesz dlaczego absy w 2k i 2k3 są lepsze ? Dlatego, że twórca gry tworzy te absy sam i wymyśla na potrzeby gry tyle urozmaiceń ile jest w stanie wymyślić, aby pasowały do całości.

Do własnej gry powinno tworzyć się własnego, absa i tworzyć do niego tyle pomysłów ile pasuje do całej koncepcji gry. Widząc używanie jakiś gotowych abs z xp czy vx w grach najczęściej widać totalny brak sensownego ich użycia. Mają najczęściej za dużo nieprzydatnych dodatków, które nic nie wnoszą do gry - nie widziałem jeszcze w xp czy vx absa w grach zastosowanego absa tak, aby gra była naprawdę grywalna. Czekam na przykłady gier i miłe rozczarowanie - nie widziałem zbyt wiele gier z xp i vx ( czekam na kogoś kto mi podsunie przykłady - chętnie pogram)

Na 2k i 2k3 mogę ci podać masę gier i to nawet w stylu ZELDA (!), bo ludzie mają wyobraźnię, by tworzyć nowe pomysły do tych abs nie tylko stany. Przede wszystkim rozgrywka - autorzy gier tworzą różnorodnych przeciwników i realną walkę - nie podejdziesz do wroga i nie walisz w enter patrząc jak losowo zadawane są nawzajem obrażenia (raz tobie raz wrogowi), ale np: wrogowie w tych grach próbują zaskakiwać - atakować na odległość i wykonywać różne rodzaje ruchów, których dzięki zwinności i skillom z gry da się całkowicie unikać (!) Możesz w tych grach rozwalać część otoczenia i wyciągać z niego sekrety. W XP i VX takie rzeczy ? Zapomnij. Nie spotkałem...

FEY (zrobiony w 2k3): kładzie na łopatki te wszystkie gotowe absy z makerów xp i vx i gry na abs z xp i vx, które widziałem. Gra jest dobra i bardzo ciekawa. Przede wszystkim pokazuje jak różnorodnie można używać własnego absa i zrobić z niego przyzwoitą solidną grę z abs w stylu zelda . Postać może m.innymi podkładać bomby i rozwalać nimi wrogów i robić inne rzeczy jak rozwalać otoczenie i walczyć z wrogami na miecz unikając bezpośrednich obrażeń od wrogów - może strzelać z procy i robić inne cuda. Możesz wpadać z mieczem i rozwalać mieszkańcom działki - rozwalać im sadzonki na polach, rozwalać płoty i wszystkie niemal dekoracje i znajdywać w nich urozmaicenia (!) W grze jest dużo różnych sekretów i broni, które z czasem odkrywamy i każda ma inne działanie (!) i sposób działania. Do tego różnorodne menusy i dodatki (!) Bossowie, z którymi naprawdę walczysz w różnych miejsach i musisz unikać ich różnorodnych ataków i znajdywać na nich sposoby (czasem bossowie to giganci, którzy suną po rozległych planszach ! Gra z abs na takim poziomie w xp i vx ? Chyba tylko w snach. Nie spotkałem. To tylko udowadnia, ze w 2k i 2k3 możesz zrobić dosłownie wszystko dla dobrej gry i takie tytuły potwierdzają, że można robić więcej i więcej - w nieskończoność i ciągle wymyślać nowe rzeczy - ogranicza tylko wyobraźnia, a w XP i VX z tego co widzę w kwestii abs gry z tych programów są w stanie ery kamienia łupanego. Nie ma żadnych konkretnych gier, które bym polecił z abs w XP i VX z tego co widzę, ale może ktoś poleci i zaskoczy. Czekam...jak na razie w kwestii abs 2k3 i 2k rozwalają xp i vx na kawałki.

http://rpgmaker.net/games/778/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-13 13:50 przez X-Tech.)
26-06-13 12:52
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

X-Tech. Jak chcesz zobaczyć przykładową grę z ABSem robioną w RPG Makerze XP, to wykonaj wszystko to, co znajdziesz tutaj w spojlerze. Dopóki nie dasz mi na PW znać, że wykonałeś wszystko to do końca, nie masz prawa się tu odzywać. Biorę na świadków wszystkich, którzy zaglądają do tego tematu. A jak spróbujesz oszukiwać,... Cóż. あなたがうそをつくときに鼻が育つ.
Spoiler: (Otwórz)

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-13 14:44 przez Mateusz SSJ8.)
26-06-13 14:42
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

To jest szantaż XD
26-06-13 15:16
"Pomógł" przyznał(a):
tracersgta Offline
*

Liczba postów: 237

Miasteczko Nowoczesne 4 to super gra. Angius chyba zaczal krecic z tej gry let's play'a. Mi Szkieliecik wystarczy.

I'm a tiger! I roar. I hunt, I climb, I eat, I wash, I sleep!
[Obrazek: userbarrf.png]
[Obrazek: LbEbK.gif]
26-06-13 16:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Coś mi się przypomniało. Pewna ważna wada rpgmakera xp, a w zasadzie nie tyle makera co autorów gier

- podrzucacie do gier każdy inną czcionkę i ostrzegam - instalowanie tych czcionek do windowsa spowalnia system. Jeśli nie macie innych sposobów na zmianę czcionki w grze nie wrzucajcie niestandardowych. Ja przykładowo miałem kiedyś spory problem z działaniem windowsa kiedy zacząłem testować w okresie kilku tygodni wiele gier na rpgmakera XP, bo zachciało się wam w większości czcionek. Windows zaczął mi strasznie wolno chodzić od instalowania ich do systemu. Od formata ja unikam gier, w których autorzy chcą niestandardowych czcionek, które trzeba instalować. Kolejna wada makera XP.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-06-13 17:17 przez X-Tech.)
27-06-13 17:16
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Fakt. RPG Maker XP korzysta tylko z czcionek zainstalowanych w systemie, więc jak używają niestandardowych to trzeba zainstalować te czcionki, jak ich nie ma. Ale jeśli gra robiona w RPG Makerze VX może korzystać z niestandardowych czcionek i nie wymagać, żeby ta czcionka była zainstalowana w systemie, to nie ma przeszkód, żeby do gry robionej w RPG Makerze XP wprowadzić niestandardową czcionkę w taki sam sposób, w jaki działa ona w RPG Makerze VX. W końcu skrypty z RPG Makera VX i skrypty z RPG Makera XP to jedno i to samo (chociaż nie do końca). To tylko Ruby.

27-06-13 19:31
"Pomógł" przyznał(a):
NatsuDragneel Offline
*

Liczba postów: 64

Hmm, czas na mnie. Zaczynam od 2k3, bo do wcześniejszych się nie tykałem:

2k3:
XP:
VX:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-13 12:41 przez NatsuDragneel.)
29-06-13 12:40
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Natsu, weź użyj VX Ace. Połączenie najlepszych cech 2k3, XP i VX bez (większości) ich wad. Co do wcześniejszych niż 2k3, to w 2k obsługa praktycznie taka sama jak w 2k3 i nawet zasoby można przenosić, niektóre przynajmniej (podobnie jest z VX/VX Ace - grafikę da się przenosić, skryptów już nie ale są porty i backporty, a "endżin" jest praktycznie ten sam pomimo nowszej wersji RGSS która przyniosła głównie zmiany wydajnościowe - 2k3 to takie 2k+, tak samo jak VX Ace to takie VX+).

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

30-06-13 02:34
"Pomógł" przyznał(a):
Spazmatic Offline
*

Liczba postów: 4

Ace jak dla mnie jest najlepszy.Oczywiście VX też niczego sobie ale ograniczenia do tile to chyba żart od twórców.Czekam jeszcze na multiplajer do ejsa i :ok:.
14-08-13 23:46
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS