Najlepszy RPG Maker
Aktualny czas: 28-04-26, 15:44 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Ankieta: Najlepszy RPG Maker? (wybierz 1 lub 2)
95
2000
2003
XP
VX
VX Ace
[Wyniki ankiety]
Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Odpowiedz 
Najlepszy RPG Maker
ralfek Offline
*

Liczba postów: 46

RE: Najlepszy RPG Maker

GDZIE JEST VX!
24-09-14 16:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Na liście wyborów...

(24-09-14 14:17)X-Tech napisał(a):  Moja ocena makerów:

Rpgmaker VX ACE

4+/6

Zalety:

Dużo gotowych skryptów, które zastępują funkcje programu (Obsługe myszki/formaty dźwięku itp.)
Dobrze działające zdarzenia
Grafika w stylu 8bitowych JRPG na nesa
Sporo dodatków do zdarzeń i rozwinięcie podstaw w systemie walki, których nie ma w 2k
Program idealny do 8bitowych Jrpgów
Unikając gotowych skryptów Ruby na całe fragmenty rozgrywki - da się tu robić na zdarzeniach w całości własne i oryginalne gry bez kucia RGSS.

Wady:

*Dużo gotowych skryptów, które zastępują fragmenty gier przez co ogromna część gier w akcji działa tak samo i nie różni się za wiele od innych w mechanice...Wyzwala to lenistwo i monotonię w grach wielu osób, które korzystają z gotowych skryptów, których używają tysiące innych osób przez co wiele gier w akcji prezentuje się jak 2 krople wody....
*Funkcji w zadarzeniach jest trochę mniej niż w 2k3 - brakuje kilku istotnych, ale łatwo je zastąpić ucząc się dosłownie 2,3 linijek Ruby i niczego więcej.
*Grafika w stylu 8bitowych JRPG na nesa (Sprawia, że program narzuca styl anime w grach)
System budowania map - kwadratowe autotile (co jest w domyślnym gatunku gier do jakich stworzono tego rma zaletą)
* Jest Ruby i RGSS dzięki temu są świry, które mogą rozszerzać funkcje programu - do tego to zostało dodane, ale i tak masa ludzi robi jakieś skrypty, które stanowią podstawy rozgrywki przez co grając w wiele gier z VX ACE ma się wrażenie, że są jak 2 krople wody.
*Mała elastyczność gotowców stanowiących elementy rozgrywki napisanych w Ruby - bez znajomości RGSS i Ruby nie da się ich zmieniać, a więc najlepiej w ogóle unikać, bo gracz który gra w gry z tego rma szybko wpadnie w znudzenie - grania w ciągle to samo.
*Ekran w ilości wyświetlanych klocków tile jest mniejszy niż w rpgmakerze 2k3.

Gdyby ten program miał ciut lepszy system budowania map dałbym 5/6, a może nawet ocenę równą tej z rpgmakera 2k3. W każdym razie da się do tego systemu przywyknąć, ale trzeba pamiętać, że sprawdzi się głównie w jrpgach w stylu 8bitowych na nesa.

Rpgmaker XP

1+/6

Zalety:
Podstawowy styl grafiki RTP
System budowania map
Wiele zdarzeń działa jak należy

Wady:

Zepsute zdarzenia - które totalnie lagują i uniemożliwiają niemal całkowicie robienie własnych gier od zera - Niech ktoś zacznie robić coś własnego, a nie z gotowców w Ruby to będzie
wiedział o czym piszę. (Zdarzenia w trybie działania nieustannie w tle...)

Przymus kucia RGSS i Ruby, aby omijać zabugowany podstawowy system zdarzeń programu co automatycznie zabija efektywność programu i skłania użytkowników do używania gotowców, których używa masa innych ludzi celem unikania zepsutych zdarzeń.
Walka z zepsutymi zdarzeniami w trakcie tworzenia gier.

Rpgmaker 2k3

5+/6

Zalety:
Pikselowa grafika
Szybkość i łatwość importowania zasobów
Zróżnicowanie styli zasobów w tysiącach rodzajów
Szybkość działania zdarzeń i gier
Szybkość i intuicyjność i łatwość tworzenia gier
Brak konieczności nauki RGSS i Ruby, aby budować własną rozgrywkę i jej elementy w grach co oszczędza tygodnie/miesiące, oraz sprawia, że cały proces tworzenia gry jest wygodniejszy, a nie wymaga nieustannego uczenia się RGSS
Łatwo o oryginalność - tworząc wszystko samemu gracz czuje, że gra w coś czego nie było wcześniej
Edytor Map i szybkość tworzenia map
Ogromna ilość patchy, które różnorako rozszerzają możliwości programu i zastąpią niezbędne rzeczy, których nie dało się zmienić zdarzeniami w skrajnych wypadkach (rozszerzyć funkcji programu o np: obsługę myszy)
Tak naprawdę więcej nic już do tego programu nie potrzeba (nawet tych łat) aby i tak robić genialne gry

Wady:

Uzależnia

Z tego co wiem Windows 8 i Windows 7 ma jakieś problemy z wyświetlaniem grafiki w trybie Direct Draw - Co jest póki co winą Windowsów - czekamy na jakieś łatki do tego.

Tu nie ma, bo nie ma też 2k i 95. A poza tym to moja ocena. Mnie VX totalnie nie obchodzi, bo VX ACE jest po prostu od niego lepszy i szybszy. Pominąłem 2k , bo jest ciut gorszy od 2k3. To samo, a poza tym - ja mogę porównać, które chce rpgmakery - ty zrobiłeś jakieś porównanie ? To się nie czepiaj.

Rozwaliło mnie, że ten zabugowany RMXP crap ma najwięcej głosów XD
To pokazuje jak wszyscy lecą na grafikę pierwszorzędnie pomijając całą resztę jeśli chodzi o to forum.
2003 owocuje wyższym poziomem gier niż XP, ale ma mniejszą rozdzielczość natomiast XP ważne, że
ma więcej warstw na mapach i większą rozdzielczość - reszta się nie liczy. Cudownie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-14 16:41 przez X-Tech.)
24-09-14 16:31
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ralfek Offline
*

Liczba postów: 46

vx \jest szybszy znacznie!
24-09-14 17:33
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(24-09-14 17:33)ralfek napisał(a):  vx \jest szybszy znacznie!

Piękna opinia o makerach...

VX to jest RGSS2, a VX ACE to RGSS3, które jest od niego wydajniejsze i szybsze....Weź sobie odpal VX ACE czasem...bo z tego co widzę masz pojęcie o jednym makerze.
24-09-14 18:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ArmandoHorseman Offline
*

Liczba postów: 3

Hmm, jako newbie nie wiem czy powinienem w ogóle się wypowiadać akurat w tym temacie, bo pojęcie odnośnie wszystkich wersji RMów u mnie znikome.
Ale rzucę parę słów z punktu widzenia osoby, która od jakiegoś czasu obserwuje Ultimę (może nie jakoś konkretnie) i miała problem z wyborem "mejkera".
Nie ukrywam faktu, że najwięcej "ochów" i "achów" było przy VX Ace i XP, ale do rzeczy.
Pierwsze mejkery, tj. 95, 2k i 2k3 odrzuciły mnie... graficznie. Ot taki banalny powód.
Doszedłem do wniosku, że pozostaje mi VXAce i XP. Dlaczego odrzuciłem na starcie VX? Ano dlatego, że zdążyłem się naczytać jaki to Ace jest super-mega-ekstra etc.
Wybór trafił na XP. Szybka instalacja i och... błąd. Jeden, drugi, piąty, dwunasty itd.
Przy n-tym razie zrezygnowałem.
Pozostał VXAce, którego mam, użytkuję i nie narzekam, pomimo mnogiej ilości skryptów i ograniczeń.

Tyle z mojej strony. Fakt, że nie sprawdzałem pozostałych Maker'ów to wyłącznie mea culpa, więc i post może być nie na miejscu, ale i ja postanowiłem, że po 4 miesiącach odwiedzania Ultimy w końcu założę konto, więc jestem i witam Was mrgreen.
24-09-14 19:37
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Dzięki za szczerość, że wybrałeś ze względu na grafikę, ale jak dla mnie właśnie VX ACE w grafice nie ma innego klimatu niż staroszkolne JRPG i do takich właśnie abstrakcyjnych gierek się nadaje jedynie. To jest program dla wariatów z dużą wyobraźnią i brakiem naśladowania rzeczywistości. Niestety z tego co widzę to większość nie korzysta z tego programu w taki sposób, a co najgorsze w ogóle nie wpasowuje się w styl grafiki stylem gier....

Poza tym tak naprawdę ta grafika wg. mnie w VX ACE nie ma klimatu w grach w rmie w Polsce (zwykle), bo autorzy używają jej do poważnych projektów udających rzeczywistość, albo klimatów typowo polskich jak polska rzeczywistość, a te rzeczy w ogóle do siebie nie pasują przez to klimatu w grach przeważnie VX ACE w Polsce brak (z wyjątkami). XP ma natomiast jakiś tam poważniejszy styl graficzny i już bardziej się nada do różnych gier, ale za to sam program zabugowany i jak dla mnie niemal bezużyteczny XD Co do grafiki natomiast to wszystko co jest w 2k i 2k3 ma różnorodny klimat i pasuje do różnych gatunków dlatego zdecydowanie wg. mnie grafika w starych makerach jest lepsza, bo pasuje do różnych gier, jest pikselowa i ręcznie robiona, a nie za pomocą efektów photoshopa. Nie narzuca się i jest uniwersalna i ma duszę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-14 20:14 przez X-Tech.)
24-09-14 20:12
"Pomógł" przyznał(a):
Kosmik123 Offline
*

Liczba postów: 36

To jaka jest grafika w mejkerze nie ma żadnego znaczenia! Przecież i tak każdy może sobie wczytać dowolne tilesety i wyglądy postaci. Gra w VX może wyglądać jak XP i odwrotnie. Grafika nie jest argumentem do lubienia lub nielubienia mejkera.

Tu chodzi o możliwości.

Ja na przykład jestem za RMXP. Nie próbowałem starszych modeli, więc może mam niepełny obraz.

Najdłużej na nim pracuję, więc trochę go znam. Plusy to przede wszystkim warstwy na mapie czego brakuje następcom.
Wiele ludzi mówi, że zbugowany, że od dużej ilości zdarzeń się tnie, że ma ciągle błędy. Osobiście nie spotkałem się z takimi incydentami.

Wyższość nad starszymi wersjami daje mu możliwość ingerencji w skrypty. Dają one wiele nowych możliwości. A ile radochy! Można wymyślać nowe systemy walki, zapisu lub menu. Może i nie jest to ściśle tworzenie RPG, ale daje dużo przyjemności.
25-09-14 01:06
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Bardzo chciałbym zobaczyć te możliwości i zagrać w jakieś demo, albo pełniaka od ciebie, bo aż się poderwałem czytając tyle zalet programu - a więc musiałeś na nim stworzyć coś świetnego skoro tak go chwalisz, ale założę się, że jesteś kolejnym, który ocenił program po grafice i na tym się skończyło.

Kosmik123 napisał(a):Wiele ludzi mówi, że zbugowany, że od dużej ilości zdarzeń się tnie, że ma ciągle błędy. Osobiście nie spotkałem się z takimi incydentami.

Skoro go używasz do robienia mapek, a nie do gier to się nie spotkałeś.

(25-09-14 01:06)Kosmik123 napisał(a):  Wyższość nad starszymi wersjami daje mu możliwość ingerencji w skrypty. Dają one wiele nowych możliwości. A ile radochy! Można wymyślać nowe systemy walki, zapisu lub menu. Może i nie jest to ściśle tworzenie RPG, ale daje dużo przyjemności.

Jeśli ci daje dużo przyjemności to pokaż jakieś systemy walki, albo menusy, które napisałes w Ruby. Nie napisałeś jednak nic z tych rzeczy w Ruby ? Tak myślałem. Wróć do starych makerów - tam nie musiałeś wkuwać ruby i rgss, aby zrobić menusy albo własne systemy walki - było to prostsze wg. mnie. Ah zapomniałem, że przecież tu nie chodzi o pisanie tylko - nie trzeba już robić walk/systemów walk, bo wstawisz sobie gotowe - problem w tym, że inni używają też tych gotowców, a więc robisz wtedy to samo co wszyscy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 01:38 przez X-Tech.)
25-09-14 01:23
"Pomógł" przyznał(a):
Kosmik123 Offline
*

Liczba postów: 36

Jak już wcześniej wspominałem grafika nie ma znaczenia w mojej ocenie. Ty oczywiście wiesz swoje, bo twój ulubiony RM to 2k3. Moim ulubionym jest RMXP. I tyle. Każdy wyraża swoje zdanie.

Co do pisania skryptów to masz trochę racji. Nie jestem jakimś Mega Programistycznym Wymiataczem, ale to co robię w projektach mi wystarcza. Uczę się składni na przykładach zawartych w standardowych skryptach. Nie mogę stworzyć czegokolwiek, co mi się zamarzy. Ale jeżeli chcę dodać jakieś udogodnienia, które mi się przydadzą to jestem w stanie metodą prób i błędów dojść do zamierzonego celu.

Zaczynałem na początku od zmiany wielkości okienek i cieszyłem się gdy to mi się udawało. Z każdym kolejnym dniem/tygodniem dawałem sobie coraz ambitniejsze wyzwania. Nowe polecenia w menu. Więcej save slotów. Własne typy menu.
Podglądałem gotowce innych w poszukiwaniu ciekawych rozwiązań.
W miarę rozwoju tworzyłem coraz fajniejsze w działaniu dodatki.
Inne tryby gry. HUDy. Zdarzenia różnie działające zależnie od daty. Zapisywanie gry co krok. Używanie przedmiotów z mapy.

To też jest akt twórczy. Nie możesz powiedzieć, że nie. I mnie taka kreatywność jara.
Możesz sobie dalej siedzieć na programach z 2003, ale jak dla mnie tworzenie gry bez użycia skryptów, jest jak jazda na nartach bez kijków.
25-09-14 02:06
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Gry to skrypty. Pisze się je w rmie na zdarzeniach od zawsze i OWOCUJE to świetnymi tytułami przede wszystkim oryginalnymi ,bo autorzy myślą sami i tworzą coś nowego. Zlepki skryptów RUBY, których używaja tysiace innych osób trudno nazwać grami - to zwykle połączone fragmenty czegoś co powinien zrobić sam autor - bo na tym polega proces tworzenia gry - na tworzeniu różnych idei, które połączone w całość stworzą grę - a jeśli autor nie tworzy tylko składa w całość idee innych osób to tak jakby zbierał śmiecie i tworzył z nich stertę gruzu, a nie własną grę.

Jeśli dla ciebie akt twórczy to wstawić do gry fragment rozgrywki, który już ktoś zrobił w rmie i użyło go tysiąc innych osób to powodzenia niedługo dla ciebie akt twórczy to będzie przycisk uruchom rmxp...
Zdarzenia w rmie powstały po to, aby twórcy gierek mogli jak nazwa wskazuje tworzyć swoje gierki, a więc wymyślać swoje gry w od początku do końca ze zdarzeń w sposób prosty bez kucia na pamięć rgss i ruby.

Edytor Ruby powstał, aby twórcy gierek mogli np: używać myszki w swoich grach dzięki kodowi skrypterów znających Ruby (bo tego nie dało się zrobić na zdarzeniach), ale nie powstał po to, żeby na tym robić całe gry, a jeśli ktoś tak myśli, że tworzy grę składając gotowe fragmenty gier, które zrobił ktoś inny w Ruby to polecam się puknąć w główkę - takie zachowanie to jest kolekcjonowanie śmieci, a nie tworzenie. Twórcy dodali edytor Ruby do jasnych celów, a nie do tego żeby noobki nie mające pojęcia o tworzeniu składały w jedną całość śmieci z Ruby i udawały, że zrobiły grę. To strasznie nieuczciwe.

Twórca gry to ktoś kto tworzy swój system walki, swoje elementy gry i sposób ich wyświetlania, swoje skille i swoich przeciwników i ich umysł - Tak to jest twórca gry, ale nie ktoś kto wstawia gotowy abs z tym wszystkim do wyboru i udaje, że zrobił grę - Nie zrobił nic. Zebrał kolejny gotowiec/gotowce do sterty śmieci z Ruby, którą nazywa mylnie grą.

Weźmy taką grę Unreal 1. Ona ma swój system walki, bronie i skille, oraz przeciwników. Kiedy autor robi nową mapkę w Unreal Edytorze i ustawia na niej przeciwników i bronie, które są podstawą Unreala to tworzy jedynie nową mapę do Unreala, a nie grę. Tak samo jest właśnie z tymi gotowymi ABS w makerze. Jeśli jednak tworzy nowe bronie, nowych wrogów, nowe ataki i sposób ich działania i reakcji na wrogów - czyli swój abs tworzy faktycznie coś więcej niż mapkę - tworzy swoją własną grę....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 02:59 przez X-Tech.)
25-09-14 02:33
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS