Najlepszy RPG Maker
Aktualny czas: 28-04-26, 18:09 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Ankieta: Najlepszy RPG Maker? (wybierz 1 lub 2)
95
2000
2003
XP
VX
VX Ace
[Wyniki ankiety]
Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Odpowiedz 
Najlepszy RPG Maker
tracersgta Offline
*

Liczba postów: 237

RE: Najlepszy RPG Maker

Spazmatic napisał(a):multiplajer

Zły adres. Szukasz Eclipse.

I'm a tiger! I roar. I hunt, I climb, I eat, I wash, I sleep!
[Obrazek: userbarrf.png]
[Obrazek: LbEbK.gif]
15-08-13 14:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
MrQubo Offline
*

Liczba postów: 20

(02-05-13 14:07)PaKiTos napisał(a):  No ja mam bardzo stary komputer z windowsem xp i mi się tnie ;]

Ja mam 6-letni komputer również z XP wymieniana jedynie karta graficzna na z ćwierć gigowej na pół i mi się nie tnie. Może grałeś w grę, w której jest dużo skryptów i duże mapy.

Aktualny projekt: Twierdza
20-08-13 13:30
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

(15-08-13 14:34)tracersgta napisał(a):  
Spazmatic napisał(a):multiplajer

Zły adres. Szukasz Eclipse.

Adres istotnie zły.

ALBO I NIE!!!!!!!

W RPG Makerze XP i nowszym jest Ruby, więc użytkownik programu, jeśli ma odpowiedni poziom w tych skryptach, może stworzyć dowolny multiplayer, jaki tylko jest w stanie. Dam tylko dwa przykłady na dowód, że DA SIĘ ZROBIĆ.

1. gra dwóch graczy na jednym komputerze na zmianę.
2. gra dwóch graczy na jednym komputerze w tym samym czasie.

To, że jeszcze nikt tego w RPG Makerze nie zrobił, nie znaczy, że to niewykonalne.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
26-08-13 21:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
PaKiTos Niedostępny

Liczba postów: 48

Tak, ale za pomocą Eclipse można to zrobić dużo łatwiej jeśli ktoś nie jest mistrzem Ruby :-)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-14 18:51 przez PaKiTos.)
27-08-13 13:35
"Pomógł" przyznał(a):
pepczakk Offline
*

Liczba postów: 133

Nie można wybrać najlepszego mejkera, to jest indywidualna sprawa. jeden woli Xp a inny Vx. Ja na przykład przez prawie 4 lata robiłem na Xp'ku, ale ostatnio przerzuciłem się na VX Ace, bo słyszałem o nim wiele dobrego, zwłaszcza że jest łatwy w obsłudze i ma dużo możliwości. cały czas sie uczę pracy na nim i idzie mi całkiem nieźle, więc według mnie to jest najlepszy maker :)

[Obrazek: XKUG67Z.png]

Nie biegam w kółko starając się być kimś, kim nie jestem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-13 20:15 przez pepczakk.)
27-08-13 20:15
"Pomógł" przyznał(a):
Rave Offline
*

Liczba postów: 327

Może i się nie da wybrać najlepszego, ale tematy takie jak ten z pewnością pomogą w wyborze najlepszego makera dla CIEBIE. Nie najlepszego obiektywnie, a subiektywnie.

Nie ma rzeczy niemożliwych, jest tylko brak umiejętności.
[Obrazek: UXIyBZb.gif][Obrazek: UXIyBZb.gif]

Spoiler: (Otwórz)
28-08-13 01:28
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Pewne rzeczy z RPG Makera VX Ace można przenieść do RPG Makera XP. Pozwolę sobie wymienić kilka rzeczy.

emocje postaci - Pojawiły się dopiero w RPG Makerze VX. Można wywołać w RPG Makerze XP w następujący sposób (najpierw trzeba zmodyfikować odpowiednie skrypty). W mojej roboty grze, bohaterem której jest Pinokio, emocje są wywoływane komendą "wywołaj skrypt" zawierającą "emocja(char_id, emo_id)", np. "emocja(-1, 1)" powoduje wyświetlenie na znaczniku pozycji gracza emocji pierwszej (standardowo w RPG Makerze VX dymek z wykrzyknikiem)

przewijany tekst - jest w RPG Makerze VX Ace. Po odpowiednich modyfikacjach w RPG Makerze XP tam też można wywołać. W "Virtua Modern 3" używam komendy "wywołaj skrypt" zawierającej "awans(mode, speed, reset)", np. "awans(:long, 1, true)" oznacza, że na tekst przewijający się z prędkością 1 piksela na kratkę (speed = 1) składają się teksty w wszystkich komend "wiadomość" ułożonych po tej komendzie jedna pod drugą, a ustawiona wcześniej twarz zostanie wyczyszczona.

twarz - Można to wprowadzić w RPG Makerze XP. Dowód? W grze, bohaterem której jest Pinokio, twarz ustawiana jest komendą "wywołaj skrypt" zawierającą "twarz(grafika, odcień, numer, pozycja, okno)", np.
Cytat:twarz("pinokio1", 0, 0, 2, 0)
oznacza:
+twarz jest z grafiki "pinokio1" (grafika = "pinokio1")
+kolory grafiki są normalne (odcień = 0)
+twarz jest pierwsza w zestawie (numer = 0)
+okno jest na dole ekranu (pozycja = 2)
+okno posiada grafikę jak każde okno (okno = 0)

Jak więc widać, RPG Maker XP może się utrzymać obok tych nowszych bez żadnych problemów.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
09-09-13 20:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Mateusz nie może RM XP utrzymać się w śród nowszych. Rzeczy które wypisałeś to pierdoły które da się wykonać na zdarzeniach (no może prócz szybkości tekstu). Emocje, odpowiednia animacja i pokaż animacje, twarz obrazek i wyświetl obrazek obok tekstu. Więc to pierdoły.

Dwie podstawowe różnice dlaczego maker xp nie może równać się z nowszymi:
- skopany system wydarzeń na mapie co sprawia że juz mapa 50 na 50 z kilkunastoma zdarzeniami wyświetlającymi jakąkolwiek grafikę tnie. Anti Lag nie jest tu rozwiązaniem.
- brak możliwości wyświetlenia panoramy w programie, bo o ile pierwszy problem zapaleniec piszący całe skrypty w rm xp od nowa (wszystkie) jest w stanie rozwiązać to tu dupa.
09-09-13 23:00
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

FAKT. XP jest skopany. Ten program ma źle napisany analizator eventów na mapie. Tego się nie da naprawić w żaden sposób co powoduje, że prawie nie da się w tym robić gier. Spacerówki z mapami 20x15 to tak.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-13 14:41 przez X-Tech.)
10-09-13 14:41
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Moja ocena makerów:

Rpgmaker VX ACE

4+/6

Zalety:

Dużo gotowych skryptów, które zastępują funkcje programu (Obsługe myszki/formaty dźwięku itp.)
Dobrze działające zdarzenia
Grafika w stylu 8bitowych JRPG na nesa
Sporo dodatków do zdarzeń i rozwinięcie podstaw w systemie walki, których nie ma w 2k
Program idealny do 8bitowych Jrpgów
Unikając gotowych skryptów Ruby na całe fragmenty rozgrywki - da się tu robić na zdarzeniach w całości własne i oryginalne gry bez kucia RGSS.

Wady:

*Dużo gotowych skryptów, które zastępują fragmenty gier przez co ogromna część gier w akcji działa tak samo i nie różni się za wiele od innych w mechanice...Wyzwala to lenistwo i monotonię w grach wielu osób, które korzystają z gotowych skryptów, których używają tysiące innych osób przez co wiele gier w akcji prezentuje się jak 2 krople wody....
*Funkcji w zadarzeniach jest trochę mniej niż w 2k3 - brakuje kilku istotnych, ale łatwo je zastąpić ucząc się dosłownie 2,3 linijek Ruby i niczego więcej.
*Grafika w stylu 8bitowych JRPG na nesa (Sprawia, że program narzuca styl anime w grach)
System budowania map - kwadratowe autotile (co jest w domyślnym gatunku gier do jakich stworzono tego rma zaletą)
* Jest Ruby i RGSS dzięki temu są świry, które mogą rozszerzać funkcje programu - do tego to zostało dodane, ale i tak masa ludzi robi jakieś skrypty, które stanowią podstawy rozgrywki przez co grając w wiele gier z VX ACE ma się wrażenie, że są jak 2 krople wody.
*Mała elastyczność gotowców stanowiących elementy rozgrywki napisanych w Ruby - bez znajomości RGSS i Ruby nie da się ich zmieniać, a więc najlepiej w ogóle unikać, bo gracz który gra w gry z tego rma szybko wpadnie w znudzenie - grania w ciągle to samo.
*Ekran w ilości wyświetlanych klocków tile jest mniejszy niż w rpgmakerze 2k3.

Gdyby ten program miał ciut lepszy system budowania map dałbym 5/6, a może nawet ocenę równą tej z rpgmakera 2k3. W każdym razie da się do tego systemu przywyknąć, ale trzeba pamiętać, że sprawdzi się głównie w jrpgach w stylu 8bitowych na nesa.

Rpgmaker XP

1+/6

Zalety:
Podstawowy styl grafiki RTP
System budowania map
Wiele zdarzeń działa jak należy

Wady:

Zepsute zdarzenia - które totalnie lagują i uniemożliwiają niemal całkowicie robienie własnych gier od zera - Niech ktoś zacznie robić coś własnego, a nie z gotowców w Ruby to będzie
wiedział o czym piszę. (Zdarzenia w trybie działania nieustannie w tle...)

Przymus kucia RGSS i Ruby, aby omijać zabugowany podstawowy system zdarzeń programu co automatycznie zabija efektywność programu i skłania użytkowników do używania gotowców, których używa masa innych ludzi celem unikania zepsutych zdarzeń.
Walka z zepsutymi zdarzeniami w trakcie tworzenia gier.

Rpgmaker 2k3

5+/6

Zalety:
Pikselowa grafika
Szybkość i łatwość importowania zasobów
Zróżnicowanie styli zasobów w tysiącach rodzajów
Szybkość działania zdarzeń i gier
Szybkość i intuicyjność i łatwość tworzenia gier
Brak konieczności nauki RGSS i Ruby, aby budować własną rozgrywkę i jej elementy w grach co oszczędza tygodnie/miesiące, oraz sprawia, że cały proces tworzenia gry jest wygodniejszy, a nie wymaga nieustannego uczenia się RGSS
Łatwo o oryginalność - tworząc wszystko samemu gracz czuje, że gra w coś czego nie było wcześniej
Edytor Map i szybkość tworzenia map
Ogromna ilość patchy, które różnorako rozszerzają możliwości programu i zastąpią niezbędne rzeczy, których nie dało się zmienić zdarzeniami w skrajnych wypadkach (rozszerzyć funkcji programu o np: obsługę myszy)
Tak naprawdę więcej nic już do tego programu nie potrzeba (nawet tych łat) aby i tak robić genialne gry

Wady:

Uzależnia

Z tego co wiem Windows 8 i Windows 7 ma jakieś problemy z wyświetlaniem grafiki w trybie Direct Draw - Co jest póki co winą Windowsów - czekamy na jakieś łatki do tego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-09-14 14:39 przez X-Tech.)
24-09-14 14:17
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS