Oryginalność
Aktualny czas: 28-04-26, 22:26 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Oryginalność
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

RE: Oryginalność

A tu się nie zgodzę. Dzięki makerowi od razu mi do łba weszło jak zastosować pętle czy warunki na informatyce. Z kolei moja nauczycielka od angola to tępa dzida i z takiej gry z angielskimi słówkami więcej wyniosę. Jeśli jednak chodzi ci o wyobraźnię też mi się zdaje, że się mylisz, od grania czy też tworzenia nic ci z głowy nie wylatuje acz przylatuje. Np. Nigdy bym nie domyślił się takich podróży w czasie jak to ma miejsce w CT.

Co do pierwszego pytania. Nowego - tak. Nieznanego - raczej nie.
Szczególnie w RPG. Bohater musi mieć jakiś motyw, a jak zrobić jakiś nowy, nietypowy, to zapewne będzie shtampowy.
12-07-15 14:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Liczba postów: 115

Dążenie do oryginalności zawsze jest spoko i nie rozumiem, czemu by się nie starać?

Cytat:w Makerze drugiego Similarionu czy Odysei.
Silmarilion pisarsko to akurat dno.

http://www.theasgun.blogspot.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-15 21:55 przez noruj.)
12-07-15 21:54
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

Cytat:Silmarilion pisarsko to akurat dno.

Nie wnikam, to jest akurat najmniej ważne. Chodzi o sens.

A rozmowę skończę chyba już 4. powtórzeniem, że oryginalność jest spoko, ale próby zrobienia własnego nowego, oryginalnego uniwersum to zadanie zbyt trudne dla większości ludzi. Po prostu ostrzegam tych którzy chcą porwać się z motyką na słońce.

I bynajmniej nie chodzi mi o to, że nie można starać się dodawać jakieś pojedyncze, oryginalne elementy. Piszę tylko w sensie ogólnym.
12-07-15 22:02
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Nie ma nic złego w porywaniu się z motyką na słońce. Większość spróbuje i odniesie klęskę i wyniesie z tego dobrą lekcję, a 1 osobie akurat się uda. W samym próbowaniu też kryje się wiele nauki. To tak jak w rywalizacji np. sportowej. Trzeba podnosić poprzeczkę i grać z lepszymi od siebie, bo od gorszych od siebie się niczego nie nauczysz.

12-07-15 22:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Złe i ogólnikowe porównanie. Co konkretnie chciałeś poruszyć? Rzeczywiście nowicjusz na siłowni nie wyciśnie od razu 130 kg i to właśnie by było porywanie się na słońce.

Ale zrobienie zupełnie nowego, oryginalnego świata to nawet nie jest wyciśnięcie 130kg tylko bycie Usainem Bolten albo Einsteinem literatury.

Nauka i rozwijanie talentów to zupełnie inna sprawa niż bycie Mickiewiczem.

A mówienie o wyczynach takich jak stworzenie nowej epoki literackiej (bo to jest wydarzenie na miarę prawdziwej oryginalności) w realiach naszej sceny RM-a jest niepoważne i oderwane od rzeczywistości.

Do rozwijania kunsztu oczywiście zachęcam i każdy kto załóżmy robi gry na poziomie 4 w Gońcu (xD) nie potrzebuje już moich rad. Ja tu po prostu ostrzegam nowych użytkowników, bo próby bycia oryginalnymi kończą się 2+ w Gońcu albo martwym tematem w Zapowiedziach.
12-07-15 22:27
"Pomógł" przyznał(a):
noruj Offline
*

Ja inaczej odbieram oryginalność. Oryginalna gra to dla mnie gra z pomysłem, która nie powiela tych samych schematów. Wystarczy pomysł, może trochę szczęścia, a nie wieloletniego doświadczenia.

Próby bycia oryginalnym kończą się cennym doświadczeniem, należy wyciągać cenne lekcje, a nie "bać się 2+".
Ja namawiam do starania się, jeśli ktoś tylko chce. Są ludzie warsztatowcy i ludzie, którzy odbierają tworzenie bardziej artystycznie. Jeśli ktoś ma ochotę robić grę oryginalną, to jest jego wola i ma moje poparcie, bo ja nie boję się, że ktoś a nuż zrobi grę lepszą niż moje. XD

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-15 23:03 przez noruj.)
12-07-15 23:02
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

A no to mówimy o czymś innym. Ja się odnosiłem do pierwszych paru postów, gdy mówiono o oryginalności "totalnej", a ja pisałem w jej kontekście gier.

Przyjmując twoją semantykę, oczywiście zgadzam się. Ale nadal podtrzymuję, że rzucanie się na zbyt duże wyzwanie kończy się zazwyczaj odbiciem od ściany.
12-07-15 23:12
"Pomógł" przyznał(a):
Crashykk Offline
*

Liczba postów: 368

Kryzz333 napisał(a):Do rozwijania kunsztu oczywiście zachęcam i każdy kto załóżmy robi gry na poziomie 4 w Gońcu (xD) nie potrzebuje już moich rad. Ja tu po prostu ostrzegam nowych użytkowników, bo próby bycia oryginalnymi kończą się 2+ w Gońcu albo martwym tematem w Zapowiedziach.

Nie wiem czy byłem przy tym oryginalny, ale na pewno tworząc moją fabułę do HZM nie czerpałem z żadnych innych znanych mi gier i można powiedzieć, że zrobiłem w makerze (przynajmniej na polskiej scenie) coś mniej lub bardziej nietuzinkowego jeżeli chodzi o fabułę (nie mylić ze stylem gry podobne były już lata przede mną). Nie wydaje mi się, żebym odbił się od ściany. Jak dla mnie takie właśnie dziwne i szalone pomysły są lepsze od "przepisywania" w dużej mierze tego, co już było, bo często wychodzi z nich coś dobrego, a nawet jeżeli się nie uda to wyciąga się z nich sporo doświadczenia.

Zobacz ile osób próbujących zrobić Gothica nie dostałoby nawet tych 2+ w Gońcu. :roll:

[Obrazek: oe6WuyS.png]
https://crashykk.itch.io/dunsas-prophecy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-15 23:49 przez Crashykk.)
12-07-15 23:48
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Ale ja pisałem oryginalnym w sensie podanym na początku dyskusji!

Oczywiście z tobą także się zgadzam, gry nietuzinkowe propsuję, chodziło mi li tylko o nierzucanie się z motyką na słońce.
13-07-15 01:16
"Pomógł" przyznał(a):
pokemon Offline
*

Liczba postów: 7

Dom małej maczuki.
[Obrazek: mentalmetal-o.gif]
13-07-15 10:18
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS