X-Tech
Liczba postów: 876

|
RE: Porady dla twórców gier
Zajarać się jakimś pomysłem w głowie i go zacząć rozpisywać po czym przenosić stopniowo do rma i dalej rozpisywać lub wymyślić całą fabułę i opowieść i dopiero potem przenosić choć to już bardziej sztywna reguła gry. Lepsza zabawa jest z stopniowego rozwijania wszystkiego (kolejnych minut gry i fabuły o nowe elementy - jak przedmioty, postaci , skille, minigry, etapy czy inne rzeczy, zagadki itp.) Robienie w taki sposób (notując swój postęp w fabule) daje więcej radochy, bo nigdy nie wiemy jakie pomysły mogą przyjść do głowy . Najlepiej jak każdy znajdzie swój sposób na tworzenie po tym jak zrobi grę, ale jak piszę dobre gierki w rmie z niezłą fabułą ludzie robią i w 1-2-3 tygodnie niezależnie od sposobu - wiadomo, że większość robi trochę dłużej, ale są mózgi, które robią całkiem rozbudowane fabularnie gry szybko. W zasadzie każdy powinien mieć własny, który pozwala mu robić grę calkiem prosto ale i da z tego radochę. Myślę, że jedyna ważna rzecz to jeśli gra się opiera na fabule to żeby sobie notować w którym momencie fabularnym jesteśmy. Poza tym to raczej wszystko dozwolone. Nie ma jednego sposobu. Myślę, że w rmie jest ważne, żeby sobie dobrać pasujące grafiki, bo one są podstawą gry. Robienie lepszych gier wymaga robienia kolejnych. Pierwsza gra nigdy nie jest najlepszą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-14 21:37 przez X-Tech.)
|
|
| 09-10-14 21:13 |
|
| "Pomógł" przyznał(a): | |