Quick Save w grach to oszustwo.
Aktualny czas: 20-06-25, 22:35 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Ankieta: Quick Save w grach to oszustwo.
Nie. Lubię oszukiwać w grach.
Tak. Dla frajerów.
[Wyniki ankiety]

Odpowiedz 
XBroX Offline

Liczba postów: 50

Zróbmy głosowanie.

1) Quick Save w grach. Zdecydowanie to oszustwo ponieważ przez quick save ma się nieskończoną ilość prób w dowolnej chwili co czyni postać nieśmiertelną.

2) Quick Save w grach zabija poczucie wyzwania i próby. Mogąc powtarzać każdą chwilę gry, a nie planując dłuższej sekwencji często gry odgórnie od strony projektowej są po prostu słabe - przez quick save od samego początku...DLACZEGO ? Bo nie wymagają od gracza rozsądnego planowania danych fragmentów gry...twórca dając quick save na start - najczęściej tworzy grę bez sensownego zaprojektowania. Nie zawsze tak jest, ale często się z tym spotykam. Nie zmienia to faktu, że jeśli jest dobrze zaprojektowana wracamy do punktu 1...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-03-18 00:46 przez XBroX.)
14-03-18 00:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Quick Save w grach to oszustwo.

Obwiniam głównie twórców gier, bo gdyby lepiej zaprojektowali swoje gry to takie spamowanie F5 nie byłoby koniecznie. To znaczy nie do końca zgadzam się z punktem pierwszym, ale zgadzam się z punktem drugim.
Na przykład w grze Bethesdy (Skyrim, Fallout 4) zapisywałem grę co kilka kroków, z powodu ogromnej ilości bugów. Czasem robiłem tak w niektórych walkach, ponieważ gra nie przewiduje czegoś takiego jak uniki, a siła przeciwników wzrasta wraz z poziomem gracza. (Inaczej mówiąc, nie ma sposobu na bycie 'lepszym' w tych grach, wystarczy nam lepszy sprzęt)
W Dishonored wciskałem F5 co jakiś czas kiedy próbowałem zdobyć osiągnięcie za przejście gry bez bycia wykrytym. Bardzo trudne i jeżeli musiałbym zaczynać grę od nowa za każdym razem, gdy ktoś mnie zauważył (Nie zawsze uczciwie) to bym oszalał. :co:

Zwykle używam szybkiego zapisu żeby nie musieć wracać do punktu 30 minut wcześniej przy małej pomyłce.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-03-18 15:01 przez Yoroiookami.)
15-03-18 15:00
"Pomógł" przyznał(a):
XBroX Offline

Liczba postów: 50

RE: Quick Save w grach to oszustwo.

Bardzo ciekawa opinia, która po części pokrywa się z tym co napisałem. Dodam tylko, że stosując quick save do gry - nie przez samego gracza, ale twórcę - zwykle zabija on emocje w grze. To znaczy wiedząc, że sobie zapiszemy kiedy chcemy nie czujemy adrenaliny związanej z samą grą ponieważ wiemy, że nie zginiemy, bo w każdej sekundzie możemy tworzyć nowy zapis i każdy błąd wczytać. To powoduje, że gra traci napięcie. Przykładem niech jest wersja horroru na PC Silent Hill 2 - gdzie to quick save powoduje, że gra już nie jest tak straszna jak w wersji na konsoli gdzie zapisywać można tylko przy czerwonych kartach. Trzeba się wysili, aby pokonać dany fragment gry - odczuwamy wtedy niepewność i strach.
16-03-18 15:50
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS