Rozmiary mapy
Aktualny czas: 28-04-26, 14:32 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Rozmiary mapy
Creege Offline
*

Liczba postów: 7

Rozmiary mapy

Witam,

Jak sądzicie jaki rozmiar mapy jest lepszy mały czy duży ? Lepiej zrobić miasto, wieś, las, itd. na dużej mapie czy na kilku/kilkunastu mniejszych ?
Jakie wy preferujecie rozmiary i dlaczego akurat takie ?
29-03-15 19:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

RE: Rozmiary mapy

Jak dla mnie nie ma uniwersalnego rozmiaru mapy, nawet dla takiego samego stylu lokacji.

Ja robię tak (poglądowo):

Małe mapy (minimum do 30x30):
- dla większości rodzajów wnętrz (nie lubię, jak widać po bokach duże "czarne" przestrzenie), również dla wyszczególnienia poszczególnych pokojów
- gęstych, dużych lasów
- podziemi, w których gracz ma się gubić
- ciasnych zaułków, przejść, przełęczy itd.
- monumentalnych budowli (gdy szczyt budowli jest "zbyt wysoko")
- pomieszczeń z zagadkami

Średnie mapy (30x30 do 70x70)
- dla większości rodzajów krajobrazu i terenu - w różnej tematyce (lubię, jak takie mapy mają elementy "wystające" poza zasięg przemieszczania się - tworzy to wrażenie obszerności świata)
- większość miast i wiosek (pozwala to wyszczególnić dzielnicę/wieś przy sensownym rozmiarze)

Duże mapy (do 200x200)
- ogólnie nie lubię tego rodzaju map. Często powodują lagi, ale mogą być przydatne do ogromnych krajobrazów do swobodnego zwiedzania
- bywają przydatne, jeśli na mapie jest jakiś ogromny obiekt, a chcemy dać możliwość go ominięcia/obchodzenia
- mapy świata
- labirynty
29-03-15 19:43
"Pomógł" przyznał(a):
Creege Offline
*

Liczba postów: 7

Uniwersalnego rozmiaru mapy nie ma, tak. Rozmiar się może nawet zmienić od stylu gry czy grafik w nim wykorzystanych. Bo nie wszystko wygląda dobrze w niektórych rozmiarach map. Przynajmniej dla mnie.
Twoja wypowiedź może okazać się pomocna ( za co dziękuje ). Jeśli się do niej dostosuje oczywiście dam symboliczne "pomógł".
Zapraszam oczywiście do dalszej dyskusji wszystkich. :boogie:
29-03-15 21:42
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Ja u siebie walę w Nichterze wszystkie mapy 50x50 (nie dotyczy wnętrz, ale większe niż to nie mogą być). Jest tak bo to pozostałość po tym jak robiłem tą grę w RMXP (teraz robię w RM2k3), a tam większe mapy = lag. Więc w sumie tylko z tradycji projektu tak jest. Nawet myślałem czy by nie powiększyć, ale to też odbiło by się na rozmiarze gry (używam jako panoramy podkładu ziemi na mapie - więc mam ją w rozmiarze 50tilix50tili i jest OK).

W RM95 jak chcemy zaawansowaną technicznie grę to mapy tylko małe (dla bardzo zaawansowanego, albo dla tych co nie radzą sobie z problemami - tylko 20x15).
29-03-15 22:54
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS