Seria Silent Hill
Aktualny czas: 28-04-26, 23:38 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
Seria Silent Hill
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Seria Silent Hill

Co o niej sądzicie ? Która część jest waszą ulubioną ?

Wracam do serii gram w kolejne części. Każda część do trójki jest bardzo dobra, ale wg. mnie jedynka ma najlepszy poziom strachu ze wszystkich części. Cała fabuła jest bardziej "przyziemna" mniej zamieniająca grę w jakąś "przenośnię/surrealizm" co potęguje strach. Autentycznie obawiasz się o to dziecko, które ginie w SH. Kolejne sytuacje i rozmowy potęgują to wrażenie izolacji/odcięcia. Uwielbiam Soundtrack. Chore ambienty zrobione z dźwięków przemocy, potworów, krzyków ludzi, uderzania w metal itd. Co najbardziej podoba mi się w tej grze to najlepiej buduje napięcie. Nim dojdzie do alternatywności jesteśmy już dość mocno przerażeni tym co może nadejść, a kiedy wejdzie alternatywna rzeczywistość ze strachu można dostać zawału. Podoba mi się również w tej grze poczucie większej swobody niż w pozostałych częściach.

Dwójka trochę inna, ale już surreal. Wszystko tu jest bardzo dobre, ale brakuje mi tego szokowania i budowania ogromnego napięcia. Wszystko to taka opowiastka miłosna w mrocznym wydaniu. Wszystko w okół tego się skupia. W jedynce było więcej hardkorowych pomysłów, które sugerowały o wiele więcej niż wątek jednej postaci i jej problemów. Jedynka jest lepsza nie licząc grafiki.

Trójka jest spoko, ale gra dopiero rozkręca się kiedy wejdziemy do SH. Początkowo jest dziwnie i liniowo. No właśnie ta część jest bardzo liniowa jednak to co serwuje w dalszej części gwarantuje może przyprawić o zawał i jest tu parę momentów, które biją pod względem strachu najstraszniejsze momenty z całej serii.

Czwórka. Tego nie przeszedłem, ale klimat ma niesamowity pomimo tego, że nie ma tu latarki i wszystko jest oświetlone. Powoduje to niestety, że wracając w jakieś miejsce nie ma już tego napięcia i strachu. Klimat jednak jest zachowany. Fabuła jest też spoko.

Ogólnie uważam całą serię za coś świetnego z największym szacunkiem dla 1szej części, która dla mnie to arcydzieło co sprawia, że jest na mojej liście najlepszych horrków.
06-08-14 02:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Seria Silent Hill

A na co te gry? :co: Tylko na konsole? Ostatnio chciałem spróbować w Shattered Memories(czy coś takiego), ale emulator odmawiał współpracy. :ehe:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
06-08-14 03:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

@Yoroi, na konsole. Ale wyszły też na PC (może oprócz jedynki).

Najlepsza z części SH to... chyba jedynka, choć dwójka też jest bardzo dobra. Ogólnie biorę pod uwagę tylko te dwie części. W trójce brakowało mi elementu, który przyciągnąłby mnie na dłużej. Jakoś ta akcja była rozwlekła. No i jednak babka nie za bardzo mi pasuje do serii. Zdecydowanie wolę męskie kreacje.

Jedynkę przechodziłam kilka razy, nawet w grupie znajomych. Chcieliśmy mieć wszystkie zakończenia, choć i tak się nie udało smiles Do tej pory pamiętam, jak po kilkunastu minutach gry, ten, który trzymał pada, przekazywał go dalej, bo twierdził, że nie będzie samolubem i da pograć innym :lol2:

Teraz czekam na moment, aż nabiorę siły na SH Home Comming. Leży na półce od długiego czasu, jestem gdzieś w połowie gry... może w wolnej chwili ją dokończę, to dam opinię. Choć pewnie będę musiała zacząć od początku, aby na nowo wgryźć się w ten klimat.

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
06-08-14 09:53
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Yoroikami: Tylko jedynka była jedynie na konsole, ale da się pobrać wersję na PC połączoną z emulatorem, na którym da się poprawić grafikę. To się nazywa Silent Hill 1 PC i występuje z polską wersją językową.

@Ayene: Ja miałem styczność z jedynką pierwszy raz u kumpla, który grał a ja patrzyłem, ale za długo nie wytrzymywałem - natomiast najkrócej w trójce dawałem radę (patrzeć XD)

Nie ukończyłem tylko jeszcze czwórki, a podobno od piątki to już nie silent hill, ale kto tam wie - bardzo jestem ciekawy i będę chciał przejść.
06-08-14 10:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dagran Offline

Liczba postów: 23

O ile dobrze pamietam od pewnego czasu nowe Silent Hill'e Konami zlecalo mniejeszym studiom. Nowa czesc ma podobno wrocic do rak ojcow i zostac przygotowana w calosci przez Konami :3
Nie wiem gdzie, ale gdzies mi sie to obilo o uczy.
06-08-14 12:49
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Silent Hill skończył się na trzeciej części. Czwórka to już tylko w połowie Silent Hill, ale że uwielbiam to i tak przejdę w końcu.

Silent Hill zaczęły robić inne firmy, bo sprzedaż trójki i czwórki była za niska.
Konami przestało robić tę serię od czwartej części, która została zrobiona na podstawie innej już gotowej gry tylko zmieniono w niej fabułę i przez to jest dziwaczna. Zaczęli kombinować, aby zwiększyć sprzedaż czwórki na rynku zachodnim po małej sprzedaży trójki. Nie wyszło, A WIĘC ODDALI to Amerykanom, aby zrobili grę dla Amerykanów.

Nie mogę się doczekać grania w Homecoming, oraz w Downpour, aby sprawdzić jak bardzo są schrzanione względem oryginałów, a może jednak spodobają mi się ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-14 15:18 przez X-Tech.)
06-08-14 15:16
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Znalazłem pierwszą część na PC :klaszcze: niestety nie pogram sobie w Shattered Memories, bo emulatory są wredne jak nie wiem. Próbowałem wielokrotnie, albo emulator nie wczytuje, albo inny ma kiepską konfigurację klawiszy. :zmienny:

06-08-14 16:01
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

(06-08-14 16:01)Yoroiookami napisał(a):  Znalazłem pierwszą część na PC :klaszcze: niestety nie pogram sobie w Shattered Memories, bo emulatory są wredne jak nie wiem. Próbowałem wielokrotnie, albo emulator nie wczytuje, albo inny ma kiepską konfigurację klawiszy. :zmienny:

Ja też próbowałem grać na emu w Shattered Memories niestety u mnie obraz w trakcie gry miga i nie da się na to patrzeć, ale nie masz wiele do stracenia. Jedynka jest najlepsza. Później dwójka i trójka.
Zazdroszczę, że możesz pierwszy raz przechodzić te arcydzieła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-14 16:16 przez X-Tech.)
06-08-14 16:15
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

(06-08-14 16:15)X-Tech napisał(a):  Ja też próbowałem grać na emu w Shattered Memories niestety u mnie obraz w trakcie gry miga i nie da się na to patrzeć, ale nie masz wiele do stracenia. Jedynka jest najlepsza. Później dwójka i trójka.
Zazdroszczę, że możesz pierwszy raz przechodzić te arcydzieła.
Też bym zazdrościł, gdyby wersja na PC nie okazała się nie działającym syfem. ;-( Nie wiem, dlaczego nie działa, ale nie jestem sam. :lol2: Widzę dziesiątki osób piszących o podobnych problemach, ale nikt nie ma rozwiązań.

Instalator zawiesza się na "registering fonts". :ehe: Próbowałem odpalać na różne sposoby. Chyba niestety sobie nie pogram.

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-14 16:35 przez Yoroiookami.)
06-08-14 16:35
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Wersja na PC tak naprawdę nie istnieje. To przecież obraz płyty połączony z emulatorem epsxe tego się raczej nie instalowało. Nie rozumiem jakie fonty mogą ci się instalować na PC...Co ty pobrałeś tak w ogóle XD

Musisz mieć emulator epsexe, oraz obraz płyty, który znajdziesz np: na emu site pl ;p

Tym jest właśnie Silent Hill 1 na PC, a najlepiej zdobyć oryginalną grę i odpalić na szaraku. Do wyboru do koloru. Każda opcja ciekawa. Ja grałem w to u kolegi w latach premiery na psx, a grę kupiliśmy na bazarze od Ruskich XD Teraz mam wersję PC i wygląda 10x lepiej niż na szaraku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-08-14 16:41 przez X-Tech.)
06-08-14 16:38
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS