Tworzenie gry w rmie czy tworzenie sterty gruzu z przypadkowych śmieci ?
Aktualny czas: 28-04-26, 16:04 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Co tak naprawdę stanowi o grze i kiedy ją tworzy autor za pomocą rpgmakera ?

ABS/System Walki -

Weźmy przykład gotowych ABS - to jest właśnie gra. Na tym się opiera. Przecież zachowania wrogów i działanie czarów, oraz działanie broni - to jest podstawa czyjejś gry. Autor musi wymyślić sam te elementy - wtedy mówimy, że tworzy grę zręcznościową z walką.

Coś co autor musi stworzyć sam aby była mowa o własnej grze zręcznościowej. Dlaczego kiedy używa gotowego ABSA z RUBY nie tworzy ? To jak robienie nowej mapy do Unreal Edytora - mamy grę Unreal 1 jakieś potwory/ataki/bronie i sposób ich działania i sposób zachowania wrogów - te rzeczy stanowią całego Unreal 1 jeśli ktoś robi sobie mapę w Unreal Edytorze to nie robi nic więcej jak mapy do Unreala 1 - po prostu rozrzuca po mapie gotowe już bronie i przedmioty i potwory. Ktoś musiał się napracować, aby stworzyć te działania czarów,broni,przeciwników,przedmiotów - tak powstał Unreal.

Tak samo jest z ABS w rpgmaker - jeśli ktoś używa gotowego to nie robi gry - wstawia podstawę cudzej gry jak totalny noob i udaje, że to jego. Rozkłada czary, rozkłada potwory i ich gotowe zachowanie i rozkłada gotowe bronie - to tak jak z Unreal Edytorem - ustawia kawałki czyjejś gry.

Aby gra była własna musi mieć własny system walki - czary ich działanie, zachowanie broni, zachowanie wrogów - oryginalność.

Różne systemy Pogody itp. Kowalstwa, Craftingu, minigry itd. - Nie robisz ich ? Chcesz mieć w grze ? Nie tworzysz. Znów jak noob kserujesz skrypty ruby i nie tworzysz tylko dokładasz kolejne zlepki, które zrobił ktoś inny i już były - a więc nie ty stworzyłeś kolejnego element gry, ale dołożyłeś gotowiec, który zrobił ktoś, a nie ty.

RGSS/Ruby - każdy kto wstawia kolejny gotowy skrypty budujący kawałek rozgrywki - odejmuje sobie punkt od tworzenia jako twórca. Taka zbieranina gotowych skryptów Ruby to nic innego jak zbieranina śmieci, które ktoś znajduje w sieci i układa na stertę gruzu, którą mylnie nazywa grą - bo to już nie jest tworzenie gry.

Gra to proces polegający na tworzeniu elementów, które stanowią o rozgrywce - takie rzeczy jak zachowania wrogów w systemach walki/walki/sposób działania systemów walki/różne sposoby na wymianę przedmiotów itd. to są elementy, które stanowią grę. Jeśli ich nie tworzysz co zostaje ?

Pewnie napiszecie no tak, ale jest jeszcze fabuła - zgadza się jest, ale rm służy do tworzenia gier - jaki jest twój udział w tworzeniu gry kiedy składasz całość z fragmentów rozgrywki, które zrobił ktoś, a nie ty ? - zbieranie sterty śmieci utworzenie kupki gruzu i napisanie książki.
Nie jesteś wtedy twórcą gry - jesteś powielaczem/śmieciarzem, który nie tworzy, ale zbiera i tworzy stertę gruzu i dodaje do tego trochę opisów. Na tym się udział twórczy kończy. Jeśli nie tworzysz systemu walki, nie tworzysz różnych dodatków budujących rozgrywkę - Jesteś tylko bajkopisarzem.

Ktoś się z tym nie zgadza ? Myślę, że jasno jest przedstawione. Kto składa całość z gotowców nie tworzy - powiela tylko cudze fragmenty gry...a tak naprawdę nie tworzy nic.

Dlatego ogólnie brzydzę się tymi wszystkimi projektami, które kopiują gotowe fragmenty rozgrywki w formie skryptów ruby i wstawiają do swoich projektów - takie osoby dla mnie to nie twórcy, ale śmieciarze, którzy zbierają sterty śmieci znalezionych w sieci i jeszcze mają czelność wmawiać innym kłamstwa, że stworzyli grę - a co zrobili tak naprawdę ? Zebrali różne śmiecie z neta i dopisali trochę tekstu. To nie tworzenie gry to dopisywanie tekstu do gier innych osób...Bo wierzcie mi lub nie, ale nawet taki ABS jest grą samą w sobie. Wystarczy rozstawić parę wrogów,broni i zbudować mapkę. Mówi wam to coś ? To to samo jak w przypadku wymienionego wcześniej Unreala...

O wiele lepszy efekt daje prostota - proste elementy, ale własne to już nie przypadkowe śmiecie, ale przemyślane elementy, które stworzą całą własną grę i ona będzie zawsze lepsza - bo w niej wszystko będzie do siebie pasować, a stworzone elementy będą się ze sobą zgrywać, a nie będzie zbieraniną przypadkowo znalezionych śmieci z neta , którą trudno nazwać grą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-10-14 02:21 przez X-Tech.)
25-09-14 13:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Deuce Offline
*

Liczba postów: 312

RE: Własna gra w rmie/ niewłasna gra w rmie

Zdajesz sobie z tego sprawę że skrypt to nie gra?
Grą jest całość, ostateczny wynik tego jak się posłużymy skryptami, muzyką i grafiką.

Piszesz tu o ABS, teraz ja dam ci ciekawy przykład:
Mamy Blizz ABS twórca udostępnia nam tylko szkielet żeby nikt nie musiał się męczyć z pisaniem tego od początku, mówiłeś coś o udawaniu że to jego, nikt nie mówi że to jest jego, od tego jest Credits, następną rzeczą jest gotowe zachowanie, ty w ogóle widziałeś te ABSy? wszystko musisz sam definiować żeby wrogowie jakoś działali, jeżeli ustawisz wroga na domyślnym zachowaniu to wszyscy będą tacy sami.
W samym Blizz ABS możesz tworzyć potwory wieloczęściowe, NPC, strażników czy pomocników, wszystko zależy od tego jak wykorzystasz szkielet ABSa.

Następnie Różne systemy Pogody itp. Kowalstwa, Craftingu, minigry itd:
Tutaj mogę sobie wkleić skrypt na alchemie dzięki autorowi który go udostępnił, ale wcale nie zrobił za mnie gry, to ja dopasowuję go do mojej fabuły i świata, sam ustalam zasady na jakich będzie działał w mojej grze, inaczej skrypt znowu jest szkieletem do którego dodajesz elementy swojego świata.

Na koniec:
Uświadom sobie że korzystanie z RGSS, grafiki z internetu nie robi za ciebie gry, wszystko zależny od tego w jaki sposób to wszystko wykorzystasz, liczy się efekt końcowy, gra jest efektem końcowym.
Gra to zbiór grafiki, dźwięków i programowania, nawet RM2k3 ktoś zaprogramował,
nie liczy się to skąd masz zasoby, liczy się tylko to jak je wykorzystasz.

A co do grafiki, zawsze będzie się liczyła, dlatego ludzie wolą 3D, gra to poruszające się elementy graficzne, każdy lubi patrzeć na coś porządnego, modele 3D też są wykonane ludzką ręką, maszyny nie robi tego za ciebie, więc niczym nie rożni się to od pixelartu.

Według ciebie jeżeli znajdę kamień i patyk, następnie zrobię z nich broń to jestem śmieciarzem bo nie wytworzyłem sam kamienia i patyka, tylko podniosłem z ziemi i połączyłem w całość.

[Obrazek: 240x4ye.jpg]
25-09-14 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

RE: Tworzenie gry w rmie czy tworzenie sterty gruzu z przypadkowych śmieci ?

Gra to mechanika - sam świat i fabuła to nie gra.

Mechanika gier - to gra. Nie tworzysz mechanik stanowiących rozgrywkę - nie tworzysz gry.
Jeśli robisz te mechaniki tworzysz elementy gry, a jeśli je łączysz składasz grę z elementów, których nie stworzyłeś, ale które zrobił ktoś - nie tworzysz, ale zbierasz śmiecie. Nie możesz porównać Kamienia i Patyka do skryptów Ruby - to jest dzieło Boga. Skrypty Ruby są jak złożone gotowe mechanizmy zrobione przez ludzi.

Weźmy na przykładzie tetrisa - tetris nie ma fabuły. Tetris to gra. Jesli ktoś bierze skrypt tetrisa to nie tworzy swojej gry tylko udaje, że zrobił własną - kłamie. Nic nie stworzył to noob. To samo jest z ABS, który zawsze ma gotowe reguły na bronie i wrogów - to się da grać bez niczego - wystarczy ustawić wrogów tak jak na mapach w Unrealu 1. ABS sam w sobie jest już podstawą gotowej gry - wystarczy rozstawić jego elementy na mapach i można to nazwać grą tak jak tetrisa. Problem w tym, że tego nie zrobiła osoba, która się pobawiła elementami abs - ona tylko zrobiła mapę.

Jeśli znajdujesz patyk i kamień i myślisz, że to broń to jesteś w śmiesznej sytuacji, bo ktoś może wyskoczyć na ciebie z pistoletem, albo cię zamknąć w wariatkowie za to, że biegasz jak człowiek pierwotny.

Jeśli wkładasz go gry ABS to nie tak jakbyś stworzył broń z kamienia, ale to tak jakbyś dostał
cały gotowy sklep z bronią, a do tego grupkę ruchomych celi z jakiejś gierki, której nie zrobiłeś i udawał, że to broń z twojego świata gry i przeciwnicy - co jest kłamstwem i już jest pierwszym krokiem który pokazuje, że nie stworzyłeś ABS i coś już zaczyna ze sobą nie współgrać w tej twojej zbieranince śmieci z cudzych gier.

P.S. Unreal jest światem tak jak ABS jest światem. Wystarczy wstawić wrogów i bronie i skille na mapę, aby rozpoznać - gram w Unreal - i nie trzeba dodawać fabuły itd. Tak samo jest z danym ABS wystarczy odpalić go i ustawić jego elementy aby stwierdzić, że znów gra się w to samo problem (w Unrealu też się da zmienić hp wrogów, albo ich siłę itp. ale to nie sprawia, że tworzysz swoją grę) w tym, że autor tego nie stworzył on tylko zrobił mapkę do ABS tak jak ktoś robi mapkę w UED do Unreala. To nie jest tworzenie tylko bawienie się gotową grą w przypadku ABS.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 15:36 przez X-Tech.)
25-09-14 14:50
"Pomógł" przyznał(a):
Kosmik123 Offline
*

Liczba postów: 36

Twoje rozumowanie jest bez sensu. Należy korzystać z dostępnych zasobów jeżeli mają one pomóc ci udoskonalić grę. Masz pomysł na grę i chcesz by był tam ABS, nie musisz tworzyć go całkowicie od nowa. Po co wyważać otwarte drzwi? Korzystasz z istniejącego już dorobku mejkerowców.

To tak jakbyś był naukowcem i chciałbyś odkrywać zasady rządzące światem. Nie badasz jabłka spadającego w dół, bo to jest już znane. Korzystasz z tego co inni już odkryli, żeby móc odkryć większe tajemnice.

Gdyby ludzie na całym świecie postępowali tak jak polecasz to dalej byśmy mieszkali w ziemiankach, bo nikt by nie chciał korzystać z tego, że ktoś odkrył cegłę, beton itd.
25-09-14 18:11
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Z twojego rozumowania wynika, żę wystarczy wstawić sobie całą grę do makera , która jest gotowa - w ten sposób idziemy do przodu i się rozwijamy - zamiast po prostu własną grę tworzyć. Przecież cały ABS sam w sobie jest już gotową grą, którą zrobił ktoś inny. Co za rozwój - to jest kopiowanie a nie rozwój.

"Gdyby ludzie na całym świecie postępowali tak jak polecasz to dalej byśmy mieszkali w ziemiankach, bo nikt by nie chciał korzystać z tego, że ktoś odkrył cegłę, beton itd. "

Gdyby ludzie na świecie postępowali jak piszesz polskie fora zalewałby sam crap zrobiony na gotowcach z ruby, które wyglądają zawsze tak samo. Dzięki kreatywnym osobom powstają całe własne i oryginalne gry, ale to dzięki ludziom, którzy siedzą głównie w 2k3 i tworzą całe własne i oryginalne gry, a nie składają śmietnik z cudzych ruby gotowców, ale tworzą coś nowego. Przykładem jest Zombik każda jego gra jest inna, a poświęcił na nią max kilka tygodni zwykle od 1-2 do trochę - więcej , a każda gra lepsza od polepionych z gotowców ruby klonów tego samego.

Także ogólnie się zgadzam dzięki ludziom myślącym gry dają od siebie coś nowego, ale byle idiota, który wkleja gotowego absa (czyli praktycznie już gotową grę) i rozstawia parę wrogów i dodaje do tego trochę tekstu nie tworzy nic nowego tylko więcej tego samego, a takie osoby jak Zombik dzięki pomysłowości faktycznie dają coś nowego w grach na rm...bo robią same gry, a nie wklejają gotowe i udają, że to ich własne. To jest stanie w miejscu z grami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 18:53 przez X-Tech.)
25-09-14 18:42
"Pomógł" przyznał(a):
Kosmik123 Offline
*

Liczba postów: 36

Samo wstawienie ABS lub czegokolwiek innego nie jest stworzeniem gry.

Ale jeżeli w wizji czyjejś gry ma właśnie odbyć się walka na mapie, ponieważ na przykład w czasie bitwy postacie zmieniły lokacje w której się znajdują albo w tym czasie coś ciekawego dzieje się w tle, to nie ma sensu ograniczać się i stworzyć grę nie do końca taką jaką chcieliśmy, bo pan X-tech nie lubi gdy wrzucamy gotowce do gry.

P.S. Spróbowałem sobie RM 2k3 i faktycznie dość fajny.
25-09-14 18:51
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Gra to mechanika sam tekst to nie gra zapamiętaj to sobie. Grą są ustawione na mapkach elementy gotowego absa, ale grą już nie jest sam tekst i fabuła - bo w samą fabułę sobie nie pograsz, ale w tego absa już sobie pograsz bez żadnego tekstu - jeśli ktoś używa gotowego abs to nie tworzy gry tylko jest noobem, który udaje że tworzy grę z walkami,a tak naprawdę jedynie rozstawia elementy gry, którą zrobił ktoś, a nie on sam - coś świadczy o tym, że jest noobem. Już 100x lepszym skillem dysponuje ktoś kto robi własnego prostego absa, ale dodaje do niego różne rozwiązania własne - bo coś własnego i pasującego do całości, a nie kseruje rozgrywkę, którą zrobił ktoś inny wklejając gotowca z ruby.

Tu nie pomoże zmiana charsetów potworów - bo one nadal są tym samym przecież w tym absie mają te same opcje, które daje abs, który zrobił ktoś dlatego gracz grając w grę na takim absie drugi raz będzie się nudził i czuł, że gra w to samo, bo faktycznie tak jest....dlatego te wszystkie gry robione na gotowcach w XP i VX ACE to syf, bieda umysłowa, nuda i ubóstwo , w które nikt nie gra popatrz sobie na zaangażowanie do grania w gierki na tym forum graczy...to będziesz widział. Ludzie jarają się własnymi i oryginalnymi rzeczami (takimi jak np: robi Zombik), a nie wklejonymi gotowcami z Ruby tymi samymi poraz 336366363ty, KTÓRE są nudne jak flaki z olejem. Jak ktoś robi gry z gotowców jest noobem i to się nie zmieniło - albo robi nudny syf, albo kończy na zapowiedzi.

Taki program jak VX ACE zły nie jest. Są też świry, które dają radę znosić korzystanie z XP, ale jeśli ktoś używa gotowców to taki projekt śmierdzi noobem i cienizną. Atrakcyjność gry stanowią nowe pomysły - nowe rodzaje walk, nowe zagadki, nowe elementy grywalne, a nie wałkowane w kółko te same absy, a więc jeśli ktoś nie robi swojego abs i go nie rozwija tworzy gówno, a nie grę - dopisuje najwyżej tekst do gry, którą zrobił ktoś przed nim. Taka jest prawda.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 19:09 przez X-Tech.)
25-09-14 18:56
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

X-Teszku. :roll: Jako, że to już któryś z serii post na temat "dlaczego tylko tworzenie gier w określonym programie w określony sposób z określonych zasobów dla określonych odbiorców jest dobre, a reszta to syf", prosiłbym cię o przeanalizowanie własnych myśli przed tworzeniem takich wątków.
Są troszkę negatywne, nie uważasz? :ehe: Gwarantuję ci, że nie osiągają niczego więcej niż demotywowanie ludzi do pracy, denerwowanie ich lub obrażanie.

Brzmię zapewne jak hipis (:boogie:), ale może zamiast tworzyć wątki typu "czemu ty i twoje aspiracje ssą", przerzuć się na wątki "jak usprawnić własny projekt", czy "jak skutecznie planować rozwój fabuły"? Coś konstruktywnego, rozumiesz. smiles

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 19:47 przez Yoroiookami.)
25-09-14 19:47
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Cytat:Gra to mechanika sam tekst to nie gra zapamiętaj to sobie. Grą są ustawione na mapkach elementy gotowego absa, ale grą już nie jest sam tekst i fabuła - bo w samą fabułę sobie nie pograsz, ale w tego absa już sobie pograsz bez żadnego tekstu - jeśli ktoś używa gotowego abs to nie tworzy gry tylko jest noobem, który udaje że tworzy grę z walkami,a tak naprawdę jedynie rozstawia elementy gry, którą zrobił ktoś, a nie on sam - coś świadczy o tym, że jest noobem. Już 100x lepszym skillem dysponuje ktoś kto robi własnego prostego absa, ale dodaje do niego różne rozwiązania własne - bo coś własnego i pasującego do całości, a nie kseruje rozgrywkę, którą zrobił ktoś inny wklejając gotowca z ruby.
Weź już skończ pleść 3 po 3. Na samej mechanice gry nie zrobisz. Weźmy na przykład "Wario Land: Legends of 6 Crystals" zrobione w Multimedia Fusion przez youtubera o nicku radel999. Jeden ze sposobów, w jakie gracz może zabijać kucyki, pochodzi ewidentnie z "Super Mario Bros. 1". Mówię tu o możliwości naskakiwania na przeciwników. Nie wiem, czy z bossami się dało, bo nie próbowałem, ale na wszystkie kusyki to działało. Nawet, jak spadłeś na któregoś z platformy, na której stałeś. I co? Klon "Super Mario"? Nie, bo o ile w "Super Mario" były kule ognia, to szarża, bomby i latanie (możliwe po podniesieniu odpowiedniej znajdźki deaktywującej inną broń) już nie są z serii o jakże często hejtowanym hydrauliku.

Cytat:Tu nie pomoże zmiana charsetów potworów - bo one nadal są tym samym przecież w tym absie mają te same opcje, które daje abs, który zrobił ktoś dlatego gracz grając w grę na takim absie drugi raz będzie się nudził i czuł, że gra w to samo, bo faktycznie tak jest....dlatego te wszystkie gry robione na gotowcach w XP i VX ACE to syf, bieda umysłowa, nuda i ubóstwo , w które nikt nie gra popatrz sobie na zaangażowanie do grania w gierki na tym forum graczy...to będziesz widział. Ludzie jarają się własnymi i oryginalnymi rzeczami (takimi jak np: robi Zombik), a nie wklejonymi gotowcami z Ruby tymi samymi poraz 336366363ty, KTÓRE są nudne jak flaki z olejem. Jak ktoś robi gry z gotowców jest noobem i to się nie zmieniło - albo robi nudny syf, albo kończy na zapowiedzi.
Sam jesteś syf, bieda umysłowa, nuda i ubóstwo. I nikogo z Zombikiem nie porównuj, bo jeszcze ściągniesz mu jakiegoś zabójcę na ogon, aczkolwiek wątpię, żeby Zombik miał ogon. Osobiście grałem w "Co z bocianem, Rahim?" i mimo, że nie podoba mi się, że byłem czarnym charakterem, to jednak nieźle się przy tej grze uśmiałem. Szczególnie, kiedy Rahim był ze swoją dziewczyną i w pewnym momencie okazało się, że Kleo nadal siedzi w jego głowie. I ty mówisz, że Zombik to drugi Sojita? Sojita nie potrafił tak zbalansować gry, żeby każdy mógł ją przejść. Na przykład misja z kradzieżą paliwa. Skąd ja niby miałem wiedzieć, że można tak szybko zebrać tyle, ile trzeba? Jak się wkurzyłem, to w RPG Makerze ME sobie ułatwiłem i dopiero wtedy udało mi się przejść to jedno zakichane miejsce. A u Zombika nie. W "Co z bocianem, Rahim?" udało mi się przejść grę bez większych frustracji. I nawet jeden raz niczego w RPG Makerze ME nie zmieniłem. Dlatego, jeśli jeszcze raz wspomnisz o Zombiku w ten sposób, to postaram się, żeby cię stąd zbanowano właśnie za wzmianki o Zombiku.

Cytat:Taki program jak VX ACE zły nie jest. Są też świry, które dają radę znosić korzystanie z XP, ale jeśli ktoś używa gotowców to taki projekt śmierdzi noobem i cienizną. Atrakcyjność gry stanowią nowe pomysły - nowe rodzaje walk, nowe zagadki, nowe elementy grywalne, a nie wałkowane w kółko te same absy, a więc jeśli ktoś nie robi swojego abs i go nie rozwija tworzy gówno, a nie grę - dopisuje najwyżej tekst do gry, którą zrobił ktoś przed nim. Taka jest prawda.
W ogóle RPG Makery XP i nowszy mają praktycznie nieograniczone możliwości (potwierdzenie czego jednak wymaga korzystania z edytora skryptów i opanowania Ruby), co w RPG Makerze XP pozwala przywrócić facesety z RPG Makera ME, czy dodać przewijany tekst z RPG Makera VX Ace, albo dodać do RPG Makera VX Ace komendę "obsługa klawiatury", której standardowo tam nie ma. A z używających gotowców noobem i cienizną śmierdzą tylko ci, którzy myślą, że pakowane przez nich do gier skrypty same się zharmonizują, bo oni liczą na to, że wkleją i już działa, jak chcą, co nie jest prawdą. Taki ATB dostępny na http://www.members.jcom.home.ne.jp/cogwheel/ na przykład. W całej serii "Miasteczko Nowoczesne" użyłem go już 5 razy. Ponieważ w "Miasteczko Nowoczesne 5" mają się pojawić ataki polegające na współpracy przynajmniej dwóch postaci w drużynie, może zajść konieczność wywołania wielu zdarzeń w tym samym czasie. Ten skrypt w walce pozwala dalej na wykonanie się TYLKO jednego zdarzenia, a jeśli wszystkie ataki są oparte na zdarzeniach, nie można na to pozwolić. Dlatego też od piątki użyję własnej fazówki, która kolejkuje typowe zdarzenia i wykonuje je po kolei. Nie wiem, czy wiesz, ale odkąd zacząłem się udzielać w pomocy na tym forum, nigdy nikomu nie dałem gotowych skryptów.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 20:16 przez Mateusz SSJ8.)
25-09-14 20:14
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

@Yoro: Uważam, że konstruowanie własnych abs jest konstruktywne bardzo i owocuje czymś nowym. Warto sprawdzić swój skill.

@Mateusz:
XP ma ogromne możliwości np: zrobienia kolejnej części miasteczka nowoczesnego XD Nowe makery są tak samo znośne (oprócz XP) jak rpgmaker 2k3 pod warunkiem, że robienie gry nie polega na składaniu gry z gotowych skryptów ruby...i zastępowania nimi własnych pomysłów na rozgrywkę...

Owszem zupełnie inne dodane przez autora gry jakieś mechanizmy owocują czymś nowym, ale operowanie na tych samych opcjach jakiegoś absa to to samo. Tworzenie gier to tworzenie czegoś nowego, a nie przemeblowywanie projektu z zlepka gotowców, których nie jesteśmy autorami - bo to zwyczajnie noobskie i niekreatywne. Myślę, że na tym koniec. Kto miał zrozumieć, zrozumiał.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-14 20:44 przez X-Tech.)
25-09-14 20:30
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS