ABS na zdarzeniach
Aktualny czas: 28-04-26, 21:17 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] ABS na zdarzeniach
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

RE: ABS na zdarzeniach

Cytat:Ten kod nie robi nic. To wciskacz kitu - tym sposobem się chcesz pochwalić, że rozumiesz parę elementów z ruby.
A krzyżem Pinocchimona chcesz? Wspomniał o czołgach, więc mówię mu, jak zdefiniować czołgi, jeśli bohater ma do nich wsiadać i z nich wysiadać. Takie więcej niż 3 pojazdy. A ABSa może sobie sam w skrypcie napisać. Tyle, że jak "Game_Actor" odwołuje się do "RPG::Actor", tak "Game_Tank", które jest tu potrzebne, odwołuje się do "RPG::Tank". To ty tu jesteś wciskacz kitu. Mowiąc mi takie rzeczy, chcesz pokazać, że jesteś bogiem, ponieważ tak naprawdę nawet nazwanie cię śmieciem byłoby komplementem. Po prostu uciekasz przed tym, jaki naprawdę jesteś.

Cytat:Ten kod nie stanowi ABS to tylko twoje urojenie jak zrobiłbyś sobię podstawę ABS do rpgmakera, ale nawet do podstawy abs przez ruby w taki sposób lata świetlne. W rzeczywistości ten pak zmiennych nie robi nic. Taka długość kodu zrobionego na zdarzeniach to już by odczytywała położenie wrogów na mapie i ich obrażeń.
Po prostu lejesz wodę i wciskasz kicior. Napisz cały poradnik jak zrobić abs na rgss i ruby to będzie mieć więcej sensu, ale oczywiście do rpgmaker vx ace.
Na ABS pora przyjdzie, jak Baza Danych będzie gotowa. Poza tym tobie ruby spaliłoby mózg na proch, gdybyś posiedzał w nim dość długo, żeby napisać własny ABS i oszczędzić Typowe zdarzenia na czas, kiedy NAPRAWDĘ będą potrzebne. Obiekt klasy "Game_Actor" do zainicjowania wymaga odpowiedniej wartości w "$data_actors[id]", gdzie id jest podawane przy inicjalizowaniu bohatera. Tak samo musi być "$data_tanks[id]" zdefiniowane, zanim zainicjalizujesz obiekt klasy "Game_Tank". Z resztą było, że mają być czołgi, więc zacząłem od czołgów. Sojicie wystarczył "Bogdan" na zdarzeniach, ale w przypadku gry wojennej to za mało. Położenie zdarzeń to wartości zmiennych "$game_player.x" i "$game_player.y" dla gracza i "$game_map.events[id].x" i "$game_map.events[id].y" dla istniejącego na mapie zdarzenia o podanym ID. Ty ze swojego wacka już więcej na to forum wylałeś, niż policja pozwala. I jeszcze chcesz poradników? Tobie to nawet znak Jonasza nie będzie dany.

Cytat:Ja siedząc po godzinę dwie w rmie 3 dni na zdarzeniach zrobiłem do vx ace podstawę systemu walki w którym wrogowie puszczają pociski we wszystkie strony i da się ich unikać. Wrogowie ranią każdego kto wejdzie w miejsce uderzenia pocisku - także siebie. Wrogowie mają różną ilość hp/obrony i innych parametrów. Max wrogów na mapie to aż 5. Można ich dodawać do gotowych już map nieważne ile jest już na nich eventów wcześniej. Cały skrypcior walk zrobiłem na zdarzeniach...
A ja już po jednym dniu pisania w ruby obsługi questów w grze "Miasteczko Nowoczesne 4-2" bez przerwy na spanie miałem gotowe oskryptowanie. Pociski dałem tylko dla niektórych ataków i przedmiotów, a przeciwnicy mogli też ranić siebie nawzajem. A jeden z bohaterów gry, jeśli potraktował przeciwnika Kamehamehą, stoją za blisko celu, to nokautował i siebie i przeciwnika. Maksymalna liczba przeciwników na mapie zależała od tego, do ilu jeszcze gra chodzi płynnie. W skrypcie rdzeń, a reszta na zdarzeniach.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
11-10-14 14:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Nauczyłem się ruby większości podstaw i grzebania po rgss w ciągu 3 dni łącznie z tym całym tworzeniem klas i dziedziczeniem (posiedziałem nad tym łącznie z 3-4 godziny) Przeciętnej osobie samo rycie ruby zajmie z 2-3 tygodnie, a grzebanie po rgss to już hardkor na całe tworzenie gry. Zwala się na głowę przymus wkuwania rgss i rozumienia jego algorytmów przez cały okres tworzenia gry to tak jakby ktoś wlazł do twojego projektu z butami i mówił ci w jaki sposób masz go tworzyć. To jest to tak pop*e że komplikuje robienie gry i zabiera czas na robienie gry na uczenie się na pamięć gotowego kodu ruby z rpgmakera czyli rgss co krok do którego trzeba się odwoływać, a jest to moim zdaniem zajęcie dla kompletnych wariatów robić gry na ruby i rgss, które służą do rozszerzania możliwości rma, a nie robienia gier. Przykładem robienia gry na Ruby jest to całe Miasteczko Nowoczesne z Porażek XD Owszem odwołania się do jakiś script calls z rgss może czasem wiele ułatwić, ale i tak żeby z tego korzystać nie trzeba kuć ruby i rgss co podałem w odpowiednim temacie w tutorialach.

Widzisz nie zrobiłeś abs. Tobie ruby i rgss palą mózg na proch.
Ja zrobiłem rozbudowany dość abs na zdarzeniach w jakies 4 godziny, a ty od miesięcy próbujesz i mózg ci się pali przez RGSS i Ruby. Ten cały twój kod to lans znajomością ruby, ale liczy się efekt, a nie znajomość paru elementów z języka ruby, a tu efektu brak. Miesiące minęły i twojego urojonego absa na ruby i rgss cuda - brak XD To tylko pokazuje przewagę robienia gier na zdarzeniach używając mózgownicy. Owszem da się robić abs za pomocą ruby, ale jest to kompletne komplikowanie tworzenia całości i wydłużanie czasu tworzenia moim zdaniem. Przykład macie na autorze Miasteczka - absów brak - lanie wody 10000%

W Miasteczku Nowoczesnym to są skrypty robione na drutach. Pamiętam, że raz to odpaliłem nie pamiętam, która część to nawet odpalić gry się nie dało tam były takie popaprane rzeczy nawyczyniane z Ruby.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-14 16:36 przez X-Tech.)
11-10-14 16:29
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Powinno pomóc
http://rpgmaker.pl/?co=rpgmaker&typ=rpgx...oradyxp-17
11-10-14 16:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS