Dymek nad podstacią z questem
Aktualny czas: 28-04-26, 19:52 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Dymek nad podstacią z questem
FinalFlashGS Offline
*

Liczba postów: 2

Dymek nad podstacią z questem

Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Chcę aby nad postacią (npc) która posiada questa wyświetlał się dymek. Jest potrzebny do tego jakiś skrypt?
Z góry thx za podpowiedź
29-06-15 13:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

RE: Dymek nad podstacią z questem

Raczej ciężko byłoby znaleźć skrypt na VX. Można to za to zrobić na dwa sposoby bez potrzeby używania skryptów:

1. Pracochłonny - każdy npc posiadałby 2 grafiki, jedną zwykłą i drugą z dymkiem nad głową. Gdy dostępne byłoby zadanie, po prostu zamieniałby się grafikami (przełączniki własne).

2. Łatwy, za to generujący lagi - za pomocą równoległego zdarzenia aktywującego się za pomocą przełącznika, nad danym npc pojawiałby się dymek. Gdy zadanie zostałoby przyjęte, przełącznik wyłączałby się a dymek przestawał wyskakiwać (niestety animacja pojawiania się dymków w VX nie pozwala na "bezruch" tak więc dymek co chwila pojawiałby się na nowo). Oczywiście przy jednym dymku na mapę nie powinno to sprawiać problemów, ale przy większej ilości pojawią się lagi (tu przydaje się antylag który wyłącza poruszanie się zdarzeń gdy znajdują się poza widokiem gracza).

Instrukcja:
[Obrazek: HJTzdAd.png?1]
[Obrazek: Y2mL4jx.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-15 15:45 przez Revlis.)
29-06-15 15:24
"Pomógł" przyznał(a): FinalFlashGS
FinalFlashGS Offline
*

Liczba postów: 2

Dzięki wielkie, będę stosował 1 metodę. Troszkę więcej pracy ale wejdzie to w monotonność. :)
29-06-15 16:29
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

W zasadzie to wystarczy ustawić grafikę dymku nad postacią jako zdarzenie, ustawić żeby postacie mogły przez to przechodzić i to w sumie tyle. :ehe: Przynajmniej ja tak zrobiłem w Kejblu. Chyba nieco mniej czasochłonne.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-15 17:49 przez Yoroiookami.)
29-06-15 17:48
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS