Jak zrobić "Misję Na Czas"?
Aktualny czas: 28-04-26, 21:28 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Jak zrobić "Misję Na Czas"?
DeEm69 Offline
*

Liczba postów: 21

Jak zrobić "Misję Na Czas"?

Witajcie.
Mam do was olbrzymią prośbę, byście mi pomogli.
Tworzę właśnie grę z gatunku Zręcznościowo-Logiczny-Horror/Thriller.
Jest taka scena że uciekamy z placówki i mamy na to 5 minut. Ustawiam stoper, ale zawsze nie mogę się ruszyć ani nie mogę wykonać żadnej akcji.
Nie wiem też jak zrobić by koniec gry następował po upływie wyznaczonego czasu.
Z góry dziękuję za pomoc.

mrgreenmrgreen
Nie ma złych pomysłów, są tylko złe wykonania.
mrgreenmrgreen
09-07-13 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

RE: Jak zrobić "Misję Na Czas"?

Musiałeś ustawić zdarzenie na autostart lub równoległe zdarzenie. Ustawiasz zdarzenie na autostart i ustawiasz stoper na te 5 minut i dajesz przełącznik np. Start. W drugiej karcie tego zdarzenia dajesz warunek że jeśli start jest włączony to przełącza na tą kartę. W typowych zdarzeniach ustawiasz warunek że jeśli stoper wyniesie 00:00 to koniec gry, jeśli nie wynosi zero to zostawiasz w spokoju dalej. Te zdarzenie dajesz na równoległe by co jakiś czas sprawdzało czy zegar nie wynosi 0. Zegar możesz też ustawić w zdarzeniu że po rozmowie z kimś nagle włączasz czas i przełącznik odpowiadający na wyłączenie tej osoby i włączenie warunku na sprawdzanie czasu. Zrozumiałeś czy wolisz zdjęcia?

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
09-07-13 13:40
"Pomógł" przyznał(a):
DeEm69 Offline
*

(09-07-13 13:40)kanumerki napisał(a):  Musiałeś ustawić zdarzenie na autostart lub równoległe zdarzenie. Ustawiasz zdarzenie na autostart i ustawiasz stoper na te 5 minut i dajesz przełącznik np. Start. W drugiej karcie tego zdarzenia dajesz warunek że jeśli start jest włączony to przełącza na tą kartę. W typowych zdarzeniach ustawiasz warunek że jeśli stoper wyniesie 00:00 to koniec gry, jeśli nie wynosi zero to zostawiasz w spokoju dalej. Te zdarzenie dajesz na równoległe by co jakiś czas sprawdzało czy zegar nie wynosi 0. Zegar możesz też ustawić w zdarzeniu że po rozmowie z kimś nagle włączasz czas i przełącznik odpowiadający na wyłączenie tej osoby i włączenie warunku na sprawdzanie czasu. Zrozumiałeś czy wolisz zdjęcia?

Dziękuję za pomoc.
jestem początkujący i nie wiem wielu spraw.
Czytając twoją wypowiedź zrozumiałem że mam ustawić zdarzenie na auto start, włączyć stoper i i przełącznik przełączający na drugą stronę na której muszę ustawić warunek że jeśli stoper wyniesie 00:00 to koniec gry, a w innym wypadku zostawiam w spokoju. Do tego ta druga strona musi być ustawiona na zdarzenie równoległe prawda??

mrgreenmrgreen
mrgreenmrgreen
09-07-13 13:54
"Pomógł" przyznał(a):
kanumerki Offline
*

Liczba postów: 247

Wieczorkiem zrobię demo żebyś wiedział co i jak. Chwilowo nie mam czasu na to więc jak sobie nie poradzisz to najwyżej ściągniesz z mojego dema.

Stary nick:ka0909
Pomagam w przerabianiu lekkich skryptów smiles
09-07-13 14:07
"Pomógł" przyznał(a):
DeEm69 Offline
*

Załapałem.
Dziękuję za pomoc, a do tego jak zakończyć misję doszedłem sam. Nie wiem czy można tu dawać jakieś plusy za pomoc ale jeśli się da to na pewno ci dam.

mrgreenmrgreen
mrgreenmrgreen
09-07-13 16:10
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS