[VX] Jak zrobić "Misję Na Czas"? - Wersja do druku
Ultima Forum
[VX] Jak zrobić "Misję Na Czas"? - Wersja do druku

+- Ultima Forum (https://forum.ultimateam.pl)
+-- Dział: RPG Maker (/Forum-RPG-Maker)
+--- Dział: Wsparcie (/Forum-Wsparcie)
+--- Wątek: [VX] Jak zrobić "Misję Na Czas"? (/Thread-VX-Jak-zrobi%C4%87-Misj%C4%99-Na-Czas)

Jak zrobić "Misję Na Czas"? - DeEm69 - 09-07-13 13:20

Witajcie.
Mam do was olbrzymią prośbę, byście mi pomogli.
Tworzę właśnie grę z gatunku Zręcznościowo-Logiczny-Horror/Thriller.
Jest taka scena że uciekamy z placówki i mamy na to 5 minut. Ustawiam stoper, ale zawsze nie mogę się ruszyć ani nie mogę wykonać żadnej akcji.
Nie wiem też jak zrobić by koniec gry następował po upływie wyznaczonego czasu.
Z góry dziękuję za pomoc.

RE: Jak zrobić "Misję Na Czas"? - kanumerki - 09-07-13 13:40

Musiałeś ustawić zdarzenie na autostart lub równoległe zdarzenie. Ustawiasz zdarzenie na autostart i ustawiasz stoper na te 5 minut i dajesz przełącznik np. Start. W drugiej karcie tego zdarzenia dajesz warunek że jeśli start jest włączony to przełącza na tą kartę. W typowych zdarzeniach ustawiasz warunek że jeśli stoper wyniesie 00:00 to koniec gry, jeśli nie wynosi zero to zostawiasz w spokoju dalej. Te zdarzenie dajesz na równoległe by co jakiś czas sprawdzało czy zegar nie wynosi 0. Zegar możesz też ustawić w zdarzeniu że po rozmowie z kimś nagle włączasz czas i przełącznik odpowiadający na wyłączenie tej osoby i włączenie warunku na sprawdzanie czasu. Zrozumiałeś czy wolisz zdjęcia?

RE: Jak zrobić "Misję Na Czas"? - DeEm69 - 09-07-13 13:54

(09-07-13 13:40)kanumerki napisał(a):  Musiałeś ustawić zdarzenie na autostart lub równoległe zdarzenie. Ustawiasz zdarzenie na autostart i ustawiasz stoper na te 5 minut i dajesz przełącznik np. Start. W drugiej karcie tego zdarzenia dajesz warunek że jeśli start jest włączony to przełącza na tą kartę. W typowych zdarzeniach ustawiasz warunek że jeśli stoper wyniesie 00:00 to koniec gry, jeśli nie wynosi zero to zostawiasz w spokoju dalej. Te zdarzenie dajesz na równoległe by co jakiś czas sprawdzało czy zegar nie wynosi 0. Zegar możesz też ustawić w zdarzeniu że po rozmowie z kimś nagle włączasz czas i przełącznik odpowiadający na wyłączenie tej osoby i włączenie warunku na sprawdzanie czasu. Zrozumiałeś czy wolisz zdjęcia?

Dziękuję za pomoc.
jestem początkujący i nie wiem wielu spraw.
Czytając twoją wypowiedź zrozumiałem że mam ustawić zdarzenie na auto start, włączyć stoper i i przełącznik przełączający na drugą stronę na której muszę ustawić warunek że jeśli stoper wyniesie 00:00 to koniec gry, a w innym wypadku zostawiam w spokoju. Do tego ta druga strona musi być ustawiona na zdarzenie równoległe prawda??

RE: Jak zrobić "Misję Na Czas"? - kanumerki - 09-07-13 14:07

Wieczorkiem zrobię demo żebyś wiedział co i jak. Chwilowo nie mam czasu na to więc jak sobie nie poradzisz to najwyżej ściągniesz z mojego dema.

RE: Jak zrobić "Misję Na Czas"? - DeEm69 - 09-07-13 16:10

Załapałem.
Dziękuję za pomoc, a do tego jak zakończyć misję doszedłem sam. Nie wiem czy można tu dawać jakieś plusy za pomoc ale jeśli się da to na pewno ci dam.