Klatkowanie
Aktualny czas: 28-04-26, 19:44 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Klatkowanie
Allemov Offline
*

Liczba postów: 75

Klatkowanie

Po przekroczeniu jakiej ilości zdarzeń na mapce gra zaczyna klatkować?

Zacząłem kombinować z tymi dużymi mapami, ale jak na razie wszystkie moje obawy i to co pamiętam z 2012 roku, się sprawdza. Klatkuje równo.

Jak bardzo pozbawiona interakcji z otoczeniem musi być gra, żeby dało się w niej te duże mapy robić, nie tracąc przy tym wydajności obrazku? xD

Pozdrawiam!
R
31-03-15 21:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Avaron Offline
*

Liczba postów: 213

RE: Klatkowanie

Hmm wszystkie wersje RM'a powyżej 2k3 mają problemy z wydajnością :/ są skrypty anty lag :) może to coś pomoże?

I am the bone of my sword.
Steel is my body, and fire is my blood.
I have created over a thousand blades.
Unknown to death.
Nor known to life.
Have withstood pain to create many weapons.
Yet, those hands will never hold anything.
So as I pray, "Unlimited Blade Works."
31-03-15 21:56
"Pomógł" przyznał(a):
ADI Offline
*

Liczba postów: 277

Ace troche lepiej by się sprawdzał od zwykłego VX'a.

Antilagi mogą pomóc, tak samo jak zredukowanie ilości równoległych zdarzeń.
HUD'ów wyświetlających non stop obrazki czy sprawdzające bez przerwy warunki, usunięcie pętli.

Pisząc 'duże mapy' jaki rozmiar masz na myśli?
Bo często bywa tak że po prostu taki rozmiar nie jest potrzebny, i szkoda się męczyć z problemem "pokazu slajdów". XD

https://SecreLocal.com - Vanessa Mimi Haley Vladochka Ana Vavx - No Verify - Anonymous Adult Dating - Meet Local Private Lady
01-04-15 00:28
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

To jest chyba bardziej kwestia podzespołów i optymalizacji niż wersji makera...?
W każdym razie jest conajmniej kilka antylagów, polecam stosować.
01-04-15 00:46
"Pomógł" przyznał(a):
Allemov Offline
*

ADI napisał(a):Ace troche lepiej by się sprawdzał od zwykłego VX'a.

Antilagi mogą pomóc, tak samo jak zredukowanie ilości równoległych zdarzeń.
HUD'ów wyświetlających non stop obrazki czy sprawdzające bez przerwy warunki, usunięcie pętli.

Pisząc 'duże mapy' jaki rozmiar masz na myśli?
Bo często bywa tak że po prostu taki rozmiar nie jest potrzebny, i szkoda się męczyć z problemem "pokazu slajdów". XD

Mam na myśli to, że w Upadku Wielkich wszystkie mapy były 13 na 17 między innymi dlatego, żeby tego typu rzeczy mnie nie ograniczały. ;)

Obecnie uległem trochę namowom i testuję inne podejście do walk i terenów na 50 x 200. Laguje choć wydarzeń jest dopiero jedna trzecia.

To że redukując ilość możliwości gracza i interaktywność wyłączam lagi jest oczywiste. Ale rozwiązaniem problemu "Dlaczego laguje plaża?" NIE JEST: "Usuń możliwość łowienia ryb", "Usuń liany do wspinaczki" albo "Usuń muszelki i rośliny".

Serio mam pozytywne podejście i staram się odpowiedzieć na pytanie czy da się zrobić grę z solidnymi interakcjami i walkami na większych mapach, ale na razie mi kurka wychodzi, że nie.

Nawet potwora chodzącego po plaży wte i wewte, reagującego jak się do niego za bardzo zbliżysz zrobić ni umiem. :/

No cóż. Poszukam tych antylagów. Może one w magiczny sposób naprawią sytuację. :P
01-04-15 01:14
"Pomógł" przyznał(a):
Diablo Offline
*

Liczba postów: 196

Zapewne ktoś pamięta jaki zabieg zastosowałem odnośnie Tajemnicy Wulkanu. Jedna mapa na cały świat. Teraz zdecydowanie odradzam ci robić takich giga map. TO TYLKO PROBLEMY! Obecnie jeśli już polecam robić mapy 50x70 lub coś w tym stylu, ale nie 50x200 :O
01-04-15 12:51
"Pomógł" przyznał(a):
Allemov Offline
*

Diablo napisał(a):Zapewne ktoś pamięta jaki zabieg zastosowałem odnośnie Tajemnicy Wulkanu. Jedna mapa na cały świat. Teraz zdecydowanie odradzam ci robić takich giga map. TO TYLKO PROBLEMY! Obecnie jeśli już polecam robić mapy 50x70 lub coś w tym stylu, ale nie 50x200 :O

50 x 70 to nadal może być ponad setka wydarzeń. Jak przez środek pójdzie rzeka, to w zależności w którą stronę będzie szła - mamy 100 albo 140 wydarzeń na wędkowanie i pobieranie wody. ;)

Ile się przechodziło Twoją grę? Musiała być bardzo mała, żeby się zmieścić na jednej mapie. :P

UW przechodziło się 9-10 godzin a i tak wydawała mi się to dość krótka historia. xD
01-04-15 13:14
"Pomógł" przyznał(a):
Diablo Offline
*

Liczba postów: 196

Jak ktoś się starał to dwie godziny xD

Proponuje żebyś na jednej mapce zrobił np 5 stanowisk i ze tylko na tych stanowiskach mozna lowić ryby.
01-04-15 14:03
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

"Jak ktoś się starał to dwie godziny xD "
Ja mam 1h 45min i dopiero orki pokonuje XD
To wszystko że jakieś mi błędy ze skryptamiwyskakują.
@Allemov
Szkoda. Wolę te mapy na jeden ekran. To był świetny pomysł. Mam nadzieję że gra nie straci na "tym czymś" i będzie spełniała moje oczekiwania najlepszej gry spod RMa. Jeśli mogę ci doradzić: wyrzuć ten pomysł z dużymi mapami w cholerę.
01-04-15 16:07
"Pomógł" przyznał(a):
BeVoo Offline
*

Liczba postów: 29

Mnie również swojego czasu zaczęło to irytować - klatkowanie przy zbyt dużej ilości zdarzeń. Moim zdaniem taka sytuacja mija się z celem - program, który głównie polega na stawianiu/tworzeniu zdarzeń, jednocześnie umożliwiając tworzenie sporych map, automatycznie ogranicza stosowanie tych zdarzeń. Dla mnie lekka paranoja, przez którą nowsze RPG Makery mocno deklasuję. Jasne, po części uzależnione to jest od konfiguracji komputera, ale nie oszukujmy się - te projekty powinny śmigać jak ta lala nawet na starym sprzęcie sprzed kilkunastu lat. Moim zdaniem te programy po prostu są źle zoptymalizowane (jeśli można tak powiedzieć), dlatego bardzo rzadko po nie sięgam. Niby mam je zainstalowane, ale głównie po to, by odpalać na nich gry, nie tworzyć.

Klik! > [Obrazek: fAjISnc.png]
02-04-15 22:01
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS