Rozeznanie płci
Aktualny czas: 28-04-26, 23:30 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VX] Rozeznanie płci
Ambroz Offline
*

Liczba postów: 16

Rozeznanie płci

Witajcie. Chciałbym zapytać jak rozeznać się w płci bohatera? Jest mi to potrzebne, gdyż chciałbym stworzyć sukkuba jako przeciwnika i miałby się on różnie zwracać w zależności od płci wybranego bohatera.
Korzystam już ze skryptu Wybór postaci II [VX] stworzony przez Ayene.

Dziękuje za pomoc.
28-06-14 22:42
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Rozeznanie płci

(28-06-14 22:42)Ambroz napisał(a):  Witajcie. Chciałbym zapytać jak rozeznać się w płci bohatera? Jest mi to potrzebne, gdyż chciałbym stworzyć sukkuba jako przeciwnika i miałby się on różnie zwracać w zależności od płci wybranego bohatera.
Korzystam już ze skryptu Wybór postaci II [VX] stworzony przez Ayene.

Dziękuje za pomoc.

Najłatwiej(zdaje się) ustawić warunek, że zmienna "płeć" równa się tyle i tyle. I zależnie od liczby, dać inny dialog. :co: Nie znam samego skryptu. Nigdy nie widziałem.

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
28-06-14 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Najlepiej będzie cały obszar uczestników walki zrobić w czystym Ruby. Jest to jednoznaczne z przepisaniem do Ruby wszystkich bohaterów i przeciwników. Ten sposób jest, co prawda karkołomny, ale przecież nawet przeciwnicy mają płeć mniej lub bardziej widoczną. Strukturę klas bohaterów i potworów sam ustal.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
29-06-14 10:00
"Pomógł" przyznał(a):
Ambroz Offline
*

Jeśli chodzi o potwory to mniej istotne. Bardziej chce rozróżniać jakiej płci jest wybrany bohater, którym steruje gracz, bo chce zrobić dialog z sukkubem, który będzie się zaliczał do 18+ albo tez niekoniecznie..
29-06-14 19:14
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Ten sposób jest dosyć prosty, ale można użyć prostszego. Wystarczy jedna zmienna. smiles
https://www.sendspace.com/file/vx595h <- demko

29-06-14 19:59
"Pomógł" przyznał(a):
Ambroz Offline
*

Może to i proste, lecz trzeba pamiętać, że ja nie mam dwóch bohaterów a 16, 8 mężczyzn i 8 kobiet, co sprawia iż nie wiem kogo gracz wybierze a robienie 16 warunków przy prawie każdej postaci, która ma rozróżniać pleć to z lekka bezcelowe. W skrypcie jest Gender_Male i Gender_Female teraz pytanie jak właśnie tam zadeklarować zmienna, ze w Gender Male od początku ustawione jest 1 a w Gender_Female ustawione jest 2?
01-07-14 14:47
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

(01-07-14 14:47)Ambroz napisał(a):  Może to i proste, lecz trzeba pamiętać, że ja nie mam dwóch bohaterów a 16, 8 mężczyzn i 8 kobiet, co sprawia iż nie wiem kogo gracz wybierze a robienie 16 warunków przy prawie każdej postaci, która ma rozróżniać pleć to z lekka bezcelowe. W skrypcie jest Gender_Male i Gender_Female teraz pytanie jak właśnie tam zadeklarować zmienna, ze w Gender Male od początku ustawione jest 1 a w Gender_Female ustawione jest 2?

:kable: Kochanie, właśnie dałem ci sposób jak to zrobić na dwóch warunkach. :ehe:
Po prostu 8 postaci przypisz do zmiennej = 1, a 8 pozostałych do zmiennej = 2. Gdzie problem? :co:

(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-14 14:52 przez Yoroiookami.)
01-07-14 14:52
"Pomógł" przyznał(a):
Ambroz Offline
*

To jest problem.
[Obrazek: b4246e.jpg]

Sprawdziłem swoją bazę i się pomyliłem. ja mam 32 bohaterów do wyboru, czyli 16 po stronie męskiej jak i żeńskiej.
P.S Nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu niż pisanie tych 32 warunków?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-14 17:39 przez Ambroz.)
10-07-14 17:39
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

(10-07-14 17:39)Ambroz napisał(a):  To jest problem.
[Obrazek: b4246e.jpg]

Sprawdziłem swoją bazę i się pomyliłem. ja mam 32 bohaterów do wyboru, czyli 16 po stronie męskiej jak i żeńskiej.
P.S Nie ma jakiegoś łatwiejszego sposobu niż pisanie tych 32 warunków?

Ja ci niestety bardziej nie pomogę.
32 warunki to nie jest dużo(szczególnie dla mnie). Oczywiście, skrypt byłby 'ładniejszy' i może nawet szybszy, ale to naprawdę nie jest dużo pracy. :co:
Tyle warunków to ja stawiam przy skrzyniach z losowym lootem.

Nie wspominając o tym, że ty to tylko musisz ustawić raz. Jeżeli nie znajdziesz lepszego sposobu, proponuję ci to wstawić jako Common Event. Tak żebyś nie musiał kopiować zdarzenia na wszystkie mapy.

10-07-14 18:16
"Pomógł" przyznał(a):
Ambroz Offline
*

Tak czy siak, Dziękuje za pomoc.

P.S A tak na marginesie. Jeśli chciałbym zrobić grę, ale fabuła i postacie byłyby z pewnego serialu to jak to wygląda na tle praw autorskich? Dodam, że serial ma prawie 20 lat. Jak ktoś wie to niech napisze mi na PW
10-07-14 18:43
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS