The Land Of Chaos
Aktualny czas: 20-06-25, 21:28 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VX / VXAce] The Land Of Chaos
GYARA Offline
*

Liczba postów: 3

The Land Of Chaos

A więc, witam. Nazywam się GYARA i żadne z was nie ma prawa mnie znać (wprawdzie udzielałem się minimalnie na starej ultimie, ale pod innym nickiem którego sam nie pamiętam. Anyway,) Chciałbym przedstawić mój wprawdzie nie pierwszy, aczkolwiek pierwszy tak ambitny projekt w RPG Makerze, The Land Of Chaos.

Gra będzie w języku Angielskim , ale zastanawiam się nad dodaniem języka ojczystego ("... iż Polacy nie gęsi, że swój język mają...")

Na razie projekt nie zaszedł za daleko, ale zacząłem go dzisiaj więc nie oczekuje 25% całości po 1,5h pracy.
A więc-
Zrobione:
-Mapka świata
Nie zrobione:
-Postacie
-Fabuła
-Reszta mapek
-Przeciwnicy
-Żaden skrypt
-Żaden item

Na razie ustaliłem jedynie tyle, że gra rozgrywa się w czasach magii, miecza i wielkich wojowników. Och, i będzie po brzegi wypełniona znakomitym humorem (dobre, bo polskie.) Mam kilka wspaniałych konceptów lokacji (np. wyspa z nawiedzonym zamkiem, ogniste pustkowie, zamek w chmurach, same odmęty piekieł itp.) oraz wiele genialnych pomysłów fabułowych (zwroty akcji co średnio 1,75 min)

ALE, jak mówiłem, dopiero zaczynam, a moja głowa aż dymi od pomysłów. Na chwilę obecną jest to wersja alpha 0.0001, ale codziennie będę update'ował ten temat kolejnymi sprawozdaniami z postępu. Dodatkowo chciałbym prosić każdą osobę która może w jakikolwiek sposób pomóc (od strony graficznej, tzn. charsety, tilesety, iconsety) aby mnie wsparła.

Przede mną i moim projektem długa droga. Nie zawsze będzie łatwo, wiem. Ale wiem, że dla pozytywnych ocen i radochy jaką wam dam z grania, oraz dla dumy ze swojego dzieła, warto.

Pozdrawiam. Życzcie mi szczęścia. ;-)
22-06-15 22:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Kryzz333 Offline
*

Liczba postów: 209

RE: The Land Of Chaos

Nie jestem zwolennikiem zakładania tak szybko tematów z grą (a ty chyba rekord pobijasz!).

Widać, że nie masz żadnego planu na grę, co źle rokuje. Jeśli nie masz doświadczenia, nie rzucaj się z motyką na słońce, tylko zrób jakiś plan ogólny i stwórz krótką ale zwartą grę.

Robienie gry pod lokacje uważam za słaby pomysł i wątpię czy je dobrze wykorzystasz.

Może nie dawaj zapowiedzi (w zasadzie niczego), tylko załóż raczej temat gdzie będziesz dopytywał innych czy Twoje pomysły są dobre. A dopiero po wyklarowaniu pomysłu na grę i zrobieniu chociaż pół godziny rozgrywki daj zapowiedź...
22-06-15 22:36
"Pomógł" przyznał(a):
GYARA Offline
*

Kryzz333 napisał(a):Nie jestem zwolennikiem zakładania tak szybko tematów z grą (a ty chyba rekord pobijasz!).

Widać, że nie masz żadnego planu na grę, co źle rokuje. Jeśli nie masz doświadczenia, nie rzucaj się z motyką na słońce, tylko zrób jakiś plan ogólny i stwórz krótką ale zwartą grę.

Robienie gry pod lokacje uważam za słaby pomysł i wątpię czy je dobrze wykorzystasz.

Może nie dawaj zapowiedzi (w zasadzie niczego), tylko załóż raczej temat gdzie będziesz dopytywał innych czy Twoje pomysły są dobre. A dopiero po wyklarowaniu pomysłu na grę i zrobieniu chociaż pół godziny rozgrywki daj zapowiedź...
Heh. Rzeczywiście, może i zbyt szybko stworzyłem tamtego posta, ale to po prostu mój styl. Zawsze staram się przeć do przodu pomimo wszystkiego.

Na prawdę cenię radę doświadczonego makerowca i uważam że pomysł z tematem na pomysły jest co najmniej dobry (jeżeli nie geniany) i tak zrobię, założę temat o pomysłach.

Doświadczenia nie mam, ale liczę na swoją kreatywność i spryt. Nie zawiodły mnie jeszcze ani razu.

A, i może rzucam się z motyką na słońce, ale po prostu czuję żę jeżeli ludzie zobaczą ten zalążek gry, a potem ostateczne dzieło pomyślą "Kurde, dużo w to poszło pracy. "
Ponadto mogę dostać opinie takie jak twoja, które mi, jako początkującemu makerowiczowi bardzo pomagają.
22-06-15 22:51
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Zapowiedź zapowiedzi w dziale zapowiedzi...
W dodatku nieregulaminowy... (Brak Screen Shotów)
Ale nie chcę być gorszy od Kryzza to swoje "mądrości" swojego wtrącę.

Odnośnie zapowiedzi:
http://rpgmaker.pl/?co=krypta&typ=artykuly&id=5

Odnoście tworzenia gier:
Rozpisz sobie wszystko co maszz robić bo inaczej nic z tego nie wyjdzie. Najpierw rób podstawy (fabułę) i potem rób szczegóły takie jak mapa, bo inaczej będziesz z każdą zmianą pierdułki zmieniać 3/4 gry.

"Na razie ustaliłem jedynie tyle, że gra rozgrywa się w czasach magii, miecza i wielkich wojowników. Och, i będzie po brzegi wypełniona znakomitym humorem (dobre, bo polskie.)"

Nie wiem czy to dobra mieszanka...
Ale można próbować...

"Pozdrawiam. Życzcie mi szczęścia. ;-)"

Życzę ci szczęścia.
I zdrowia.

EDIT: W życiu do tych 400 postów nie dobije ;(
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-06-15 23:06 przez Adrapnikram.)
22-06-15 23:05
"Pomógł" przyznał(a):
Viuu Offline
*

Liczba postów: 155

GYARA napisał(a):("... iż Polacy nie gęsi, że swój język mają...")
Jak używasz cytatów to chociaż poprawnie - "też" a nie "że".

Poza tym, martwi mnie to
GYARA napisał(a):Gra będzie w języku Angielskim
W swoim jak rozumiem ojczystym języku robisz sporo literówek i błędów jak tak czytam te posty, jakoś nie widzę żebyś lepiej znał angielski. No ale to tylko mniemanie.

Gorsza rzecz pojawia się tutaj:
GYARA napisał(a):Och, i będzie po brzegi wypełniona znakomitym humorem (dobre, bo polskie.)
"Dobre bo polskie" - gra będzie po angielsku. What?!

Ogólnie skrótowo mówiąc ta zapowiedź to "nie mam pomysłu na grę, założyłem temat, żeby się pochwalić, że CHCĘ coś robić". Nijak to nie zachęca.

Ogólnie wydaje mi się, że całe zainteresowanie tym tematem miało być na zasadzie "kontrowersji" (no wiesz, że nic tu nie pokazujesz i nieregulaminowe, więc ludzie poprzychodzą pisać, że robisz coś źle... mimo wszystko te gorsze projekty więcej przyciągają do swoich tematów, każdy lubi ponarzekać).

Jeśli jednak nie zrobiłeś tego celowo polecam poprosić o zamknięcie tematu i dobre przedyskutowanie swojego konceptu na grę z kimś bardziej doświadczonym. Wróć jak coś będziesz miał. Mówię serio.

[Obrazek: 4COJip7.png]
Victory Quotes: 1, 2
Spoiler: (Otwórz)
23-06-15 09:18
"Pomógł" przyznał(a):
GYARA Offline
*

(23-06-15 09:18)Viuu napisał(a):  
GYARA napisał(a):("... iż Polacy nie gęsi, że swój język mają...")
Jak używasz cytatów to chociaż poprawnie - "też" a nie "że".

Poza tym, martwi mnie to
GYARA napisał(a):Gra będzie w języku Angielskim
W swoim jak rozumiem ojczystym języku robisz sporo literówek i błędów jak tak czytam te posty, jakoś nie widzę żebyś lepiej znał angielski. No ale to tylko mniemanie.

Gorsza rzecz pojawia się tutaj:
GYARA napisał(a):Och, i będzie po brzegi wypełniona znakomitym humorem (dobre, bo polskie.)
"Dobre bo polskie" - gra będzie po angielsku. What?!

Ogólnie skrótowo mówiąc ta zapowiedź to "nie mam pomysłu na grę, założyłem temat, żeby się pochwalić, że CHCĘ coś robić". Nijak to nie zachęca.

Ogólnie wydaje mi się, że całe zainteresowanie tym tematem miało być na zasadzie "kontrowersji" (no wiesz, że nic tu nie pokazujesz i nieregulaminowe, więc ludzie poprzychodzą pisać, że robisz coś źle... mimo wszystko te gorsze projekty więcej przyciągają do swoich tematów, każdy lubi ponarzekać).

Jeśli jednak nie zrobiłeś tego celowo polecam poprosić o zamknięcie tematu i dobre przedyskutowanie swojego konceptu na grę z kimś bardziej doświadczonym. Wróć jak coś będziesz miał. Mówię serio.
Okej, rozumiem. Na razie nie mam praktycznie nic, a temat założyłem z pośpiechu bo poczułem przypływ "wizji twórczej", tak więc

A) Wróce jakbęde miał co najmniej 15 lokacji i 1h gameplayu
B)Temat chyba do zamknięcia.

A odnośnie języka angielskiego, to sądzę, że używam go bieglej niż polskiego (chociaż i tak z obu korzystam dość dobrze)

Pozdrawiam i przepraszam, że niepokoję innych użytkowników portalu.
23-06-15 18:15
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS