Gra oparta na explorowamniu?
Aktualny czas: 28-04-26, 17:12 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Gra oparta na explorowamniu?
ThrashHD Offline
*

Liczba postów: 64

Gra oparta na explorowamniu?

Siemanko, kombinowałem ostatnio co by tu przyjmnego porobić i napadła mnie dzika koncepcja stworzenia gry z największym światem jaki kiedykolwiek, ktokolwiek stworzył w RPG Makerze. Koncepcja polega na tym żeby cała gra opierała się na exploringu świata (ew. dodatkowo na survivalu, wszystko sie może zdarzyć). Myślę że na początku mogły by być 3 biomy:
- Umiarkowany, z umiarkowaną temperaturą, lasy liściaste
- ciepły, wysoka temperatura, niewiele roślinności i wody
- polarny, tundry/pustynie lodowe, głównie lasy iglaste brak innej roślinności
- Dungeony, różniące się ze względu na biom

Każdy z biomów móglby mieć na początek wymiary 500x500, oczywiście byłyby dalsze aktualizacje które by poszerzały teren gry.

Fabuła by raczej znikoma, oczywiście pojawia się motyw dlaczego bohater w ogóle podróżuje, chodzi bardziej o to, żeby gracz swoimi poczynaniami, spisał swoją własną historię.

Zaznaczam że jest to jedynie koncepcja, mimo to zapraszam do otwartej dyskusji na temat pomysłu ;-)

:gokulol:
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-14 19:22 przez ThrashHD.)
15-06-14 19:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: Gra oparta na explorowamniu?

http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=4582 - wszystko na temat.
15-06-14 19:30
"Pomógł" przyznał(a):
ThrashHD Offline
*

Liczba postów: 64

(15-06-14 19:30)Dragon Kamillo napisał(a):  http://tsukuru.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=4582 - wszystko na temat.
Można poczytać, ale średnio zależy mi na opinii kogoś kogo nie znam (was też w sumie nie znam ale na ulubionych śmieciach zawsze raźniej) smiles

:gokulol:
15-06-14 19:52
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

No co mamy napisać? :/
Pomysł ciekawy, ale trudny, zacznij coś robić, a nie rozpoczynaj dyskusję to zobaczymy.
15-06-14 20:14
"Pomógł" przyznał(a):
Soul Offline
*

Liczba postów: 89

Mapy 500x500? To trochę nie przesada? Zazwyczaj w grach nieliniowych cenię sobie to, że nie trzea za daleko nigdzie łazić bo to zniechęca, wolałbym nieliniową wioskę lub miasto, a tam pełno wyborów.
15-06-14 21:58
"Pomógł" przyznał(a):
pepczakk Offline
*

Liczba postów: 133

Właśnie pracuję nad gigantyczną wręcz grą, może bez map 500x500 ale z naprawdę dużym światem, jednak fabuła odkrywa tu ważną wbrew pozorom rolę.

[Obrazek: XKUG67Z.png]

Nie biegam w kółko starając się być kimś, kim nie jestem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-14 00:01 przez pepczakk.)
16-06-14 00:01
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

ReetzO
Raczej jest odwrotnie: Pomysł nudny i prosty w realizacji, wymagający jednak sporo czasu.
Takie gierki robi się prościutko, o wiele trudniej zrobić przemyślanego od A do Z RPGa z krwi i kości, z ponadprzeciętną fabułą, ciekawymi postaciami, dobrze wyważonymi walkami, do tego z dopracowaną warstwą graficznomuzyczną i mechaniką. To jest dopiero trudne - a takie pomysły jak ten powyżej to zwykle droga na skróty do sławy, której i tak się w ten sposób nie zdobędzie, bo taki projekt w RM to jedna wielka nuda.

Wyobraź sobie łażenie i robienie ciągle tych samych rzeczy po martwych mapach i ani źdźbła ciekawości co cię spotka dalej - bo już wiesz że to samo XD.
16-06-14 22:39
"Pomógł" przyznał(a):
Ka2x Offline
*

Liczba postów: 7

Jak dla mnie pomysł może i oklepany i troche zbyt wybitny jak na samego makera, ale uznajmy że taką grę stworzysz :)

1. Na początek pomyślmy o tak jakby podtemacie gry. Głównym jest SURVIVAL. Podtematem może być np zombie. Zależy od twojej decyzji.

2. Teraz przyszedł czas na wersje makera..
Po małym przemyśleniu doszedłem do wniosku że VXA będzie najlepszy!
Można dodać kilka titlesetów. I gdy np będziemy chodzili po jaskini możemy znaleść teleport który teleportuje nas do statku! Biomy przy tym to raczej nic trudnego !

3. Następnie pomyślmy aby gra była TRUDNA.

a) Chodzenie i siekanie stworków to nie zabawa, nieprawdaż ? Zaraz tego powinniśmy się ich bać!

[Obrazek: MONSTER_zpsd5a535a2.png]

- W grze powinny występować przeciwnicy silni. Ale nie że pająk bije po 200 hp.. siła w grupie :) No i jeśli mamy np. umarlaka to nie dajemy że bije dużo bo ma mało hp.. dajemu mu dużo życia ale jest słaby.. bo co to jeden słaby umarlak.. dwa.. pięc.. ewentualnie 10 aby było trudniej.
- Bossy powinny skłaniać do uciekania! No chyba że ma się odpowiednią ilość potionów.. które oczywiście powinny być bardzo drogie a zrobienie ich jest pracochłonne.
- Potwory nie powinny się potwarzać często i powinny być dobierane do otoczenia oraz powinno być ich dużo.

b)
W większości takich gier zdobycie dobrej broni równa się już z zdobyciem wszystkiego i gra traci sens...
[Obrazek: KROacuteL_zps404430a7.png]

Jak temu zaradzić ?
- sklep z ubronieniem. Dajmy jest największa mapa jaką się dało zrobić. Jest z 2 miasta itd. W tych miastach oczywiście jest sklep z bronią ale nie dobrą, powinna być w nich broń taka która zwalcza pierwsze potworki. A na całą mapę 2 sklepu z dobrą bronią.
- Aby mieć naprawdę dobrą broń trzeba ją sobie zrobić !
- Unikatowe bronie tylko z najsilniejszych bosów.

c)
Zbieranie materiałów do łatwych należy ?[Obrazek: TREE_zpsf415b71b.png]

Zbieranie materiałów takich jak drewno, węgiel, zylazo a nawet zbieranie roślin nie powinno być łatwe. Jedne trudno znaleść, drugie zwykle trzeba przedostać się przez potworki.

4. Kwestie techniczne za nami teraz wizualne.

MAPA ŚWIATA

[Obrazek: MAP_zps2bd99b83.png]

(15-06-14 19:20)ThrashHD napisał(a):  Myślę że na początku mogły by być 3 biomy:
Myśle że na początek to dobry pomysł. Jednak jeśli zaczniesz coś robić weź pod uwagę że później dodasz następne biomy.

Przydałby się jakiś dobry plan na mapę...
Weź kartkę papieru narysuj kawałem morza. Reszta kartki to ląd. Narysuj gdzieś miasto, góry wysokie i te niskie itd. Później zaznacz 3 obszary które chciałbyś zrobić na początku. I mały plan gotowy :)

5. KILKA CIEKAWYCH SKRYPTÓW

Falcao Pets Servants 1.3
Falcao Pearl ABS liquid V3
Falcao Mmorpg Alchemy and Extraction System

Postarałeś się to jak najlepiej wytłumaczyć moimi słowami :) Mam nadzieje że nie na darmo :)
17-06-14 00:47
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Bierzesz 16 map 500x500
łączysz ze sobą w kwadrat.
Robisz wejście i wyjście.
Gotowe.
17-06-14 00:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

@Dragon Kamillo
Musiałem źle zrozumieć koncepcję gry. Rozumiem, że to ma być Minecraft 2.0?

Ps.Ciągle uważam, że jest to projekt trudny.

@Ka2x
Z większością się zgadzam poza częścią o broniach. Zasady dobrego wyposażenia w RPG:
- handlarz może nam dać lepsze bronie za wykonanie misji
- z potworów (w tym bossów) powinny wypadać rzadkie materiały do tworzenia broni, nie same bronie
- kowal !!!
- kupowanie w ciemno !!!
- kupowanie od podejrzanych typów !!!
- eksploracja !!!
- ulepszanie broni !!!
- oszustwa i wyłudzanie !!!
17-06-14 14:49
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS