Kurs mappingu by Hubertov - Las
Aktualny czas: 28-04-26, 20:39 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Odpowiedz 
[VXAce] Kurs mappingu by Hubertov - Las
Hubertov Offline
*

Liczba postów: 86

Kurs mappingu by Hubertov - Las

Siema kabany! Przedstawię Wam tutaj mój sposób na robienie lasu. Przyjmuję zasadę "Od ogółu do szczegółu". Korzystamy z tilesetu Celianny. No to jazda!

1. Zróbmy sobie zarys wzniesień. Ważne żeby był nieregularny i nie różnił się zbyt wysokością (czyli "ściany" gór muszą mieć zawsze po tyle samo kratek)Ja akurat zrobiłem wszystkie po 3.
[Obrazek: llmX9ko.jpg]

2. Czas na trochę trawy! Musi być nieregularna. Ja rysowałem iksy, a następnie kilka kresek "byle jak". Nie bójcie się dać sporo trawy- to w końcu las wink
[Obrazek: 7uwmYg1.jpg]

3. Teraz machniemy sobie rzeczkę, będzie bardziej baśniowo. Ja robię tak:
Początek na wzniesieniu, wodospadzik i leci dalej aż do krańca mapy.
[Obrazek: 8atgYUH.jpg]

4. No, teraz najcięższa część- stawiamy drzewka wszędzie gdzie tylko się da. Na wzniesieniach też, daje to fajny efekt. Roślinki naziemne stawiamy wszędzie tam, gdzie mapa wydaje się pusta.
[Obrazek: eWoPm4E.jpg]

5. Ale to wciąż za mało! I nie da się zrobić niesymetrycznego, gęstego lasu, bo nie można nałożyć na siebie dwóch tilów... Wszystko się da razz Robimy drzewa zachodzące na siebie zdarzeniami, które nic nie robią, tylko dają grafikę (trzeba pamiętać o warstwach!) Możemy tak zrobić korzonki i inne bajery.
[Obrazek: zV9kEnm.jpg]
Nie zagęszczałem całego lasu, bo mi się nie chciało razz ale Wam musi się chcieć!

Tak efekt nachodzenia wygląda w grze:
[Obrazek: mSiYOH8.jpg]

Podoba się? O czym zrobić następny kurs? razz
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-14 16:56 przez Hubertov.)
08-01-14 23:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Gorn5 Offline
*

Liczba postów: 141

RE: Kurs mappingu by Hubertov - Las

Nom. Następny zrób o RUBY. Muszę się tego nauczyć, a nie chcę mi się ściągać lub oglądać jakiegoś ... :D
08-01-14 23:10
"Pomógł" przyznał(a):
Nokachi Offline
*

Liczba postów: 59

Trzy szósteczki dla Pana ;) bardzo fajny kurs, przystępny i prosty a jednak efektowny :zeby:

[Obrazek: mj1v.png]
09-01-14 08:02
"Pomógł" przyznał(a):
Ayene Offline
*

Liczba postów: 758

W treści tutka powinna znaleźć się informacja, że nie korzystasz z podstawowych tilesetów, tylko z... (tutaj pada imię autora i ewentualne źródło). Ktoś nowy gotów pomyśleć, że tak właśnie wyglądają standardowe zasoby.

[Obrazek: aye_furniture_pres.png]
09-01-14 13:19
"Pomógł" przyznał(a):
mikmon123 Offline
*

Liczba postów: 2

Moim zdaniem kiepski skoro to ma być gra to bohater powinien mieć jak przejść a tu jest za dużo gór to ma być las anie góry po drugie góry są robione bardzo nie estetycznie
09-01-14 14:46
"Pomógł" przyznał(a):
Soul Offline
*

Liczba postów: 89

Strasznie gęsty to ten las nie jest :)
Co do gór, to najpierw sam przejrzyj ten toturial:
http://tsukuru.pl/index.php?link=tutoriale/map1
Takiego efektu oczywiście nie uzyskasz w VX bez panoramek, ale warto popróbować i zrobić półki skalne o różnych wysokościach.
09-01-14 16:12
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

Tsk, przede wszystkim lipnie pod względem tego, że nie używasz shifta, a to momentami jest nieodzowne...
09-01-14 16:27
"Pomógł" przyznał(a):
Hubertov Offline
*

Liczba postów: 86

Nokachi napisał(a):Trzy szósteczki
Ave satan! xd

Soul napisał(a):Strasznie gęsty to ten las nie jest :)
Co do gór, to najpierw sam przejrzyj ten toturial:
http://tsukuru.pl/index.php?link=tutoriale/map1
Takiego efektu oczywiście nie uzyskasz w VX bez panoramek, ale warto popróbować i zrobić półki skalne o różnych wysokościach.

Przecież napisałem że nie chciało mi się go zagęszczać- pokazałem jak to robić i tyle :P
Na tym tilesecie nie zrobisz różnych wysokości, bo kijowo wychodzą.

Ayene napisał(a):W treści tutka powinna znaleźć się informacja, że nie korzystasz z podstawowych tilesetów, tylko z... (tutaj pada imię autora i ewentualne źródło). Ktoś nowy gotów pomyśleć, że tak właśnie wyglądają standardowe zasoby.

Ok, poprawię to.

mikmon123 napisał(a):Moim zdaniem kiepski skoro to ma być gra to bohater powinien mieć jak przejść a tu jest za dużo gór to ma być las anie góry po drugie góry są robione bardzo nie estetycznie

Musi być mało przejść, bo nie można tak iść aż do końca mapy i się "zatrzymać" bez powodu.
09-01-14 16:55
"Pomógł" przyznał(a):
helio108 Offline
*

Liczba postów: 208

Cóż... Las? Nie las. Polana z większą ilością drzew prędzej.
I to górzysta polana. Ale To jest inna sprawa. Tut wyszedł nieźle.
Przynajmniej niektórzy tu zajrzą i pomyślą zanim zrobią grę z mapami godnymi porażki RM'a.

MARCUS :D
09-01-14 19:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Multi0 Offline

Liczba postów: 163

(09-01-14 16:27)Amelanduil napisał(a):  Tsk, przede wszystkim lipnie pod względem tego, że nie używasz shifta, a to momentami jest nieodzowne...

Nie chętnie ale zgadzam się z Amylem. wiele razy już i tu na forum i na chatach Twierdzy czy Gospodzie tłumaczyłem działanie tego shifta, mleh...
Wraz nie dociera. Jak już robić poradnik to warto wspomnieć o tym iż mapki powinny być mniejsze, a lepiej uzupełnione. Najlepiej by nie było nawalonych kupę takich samych elementów blisko siebie. Tutek słaby, niby mój był nie wiele lepszy, no ale... 3/6
10-01-14 23:21
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
"Pomógł" przyznał(a):
Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS