Muzyka z VX w VX ACE
Aktualny czas: 20-06-25, 12:16 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Muzyka z VX w VX ACE
Pokuta Offline
*

Liczba postów: 46

Muzyka z VX w VX ACE

Witam, przeniosłem swoją grę z VX na VX ACE jakiś czas temu ale mam problem z muzyką. Jako, że VX używa MIDI a ACE OGG gryzie się to mocno... po konwersji gry (tzn. zmienia mi się całkowicie soundtrack na ACE). Znacie może jakiś dobry program (darmowy) do konwersji plików muzycznych z MIDI na OGG? Ja szukałem ale żadnego nie znalazłem :(

Pozdrawiam.
12-12-14 23:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

RE: Muzyka z VX w VX ACE

A czemu nie użyjesz midików?
13-12-14 00:18
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

Bo po konwersji gry program nie rozpoznaje midików tylko podmienia muzykę na tę z VX ACE.
Nawet normalnie importować do programu się ich nie da, jedynie wkleić do katalogu z grą.
13-12-14 00:57
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Po pierwsze to skąd mamy wiedzieć na czym polega i w jaki sposób jest zrobiona ta konwersja ?
Na logikę przerzucenie ręczne powinno automatycznie sprawić, że muza zadziała. Po prostu ją tam wrzuć tak jak napisałeś ?
13-12-14 02:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Nie wiem, jak przeprowadzić konwersję plików, ale istnieje pewien trik, który jednak jest bardzo trudno zastosować.

1. Ściągnij i zainstaluj Audacity.
2. Wyłącz dźwięki we wszstykich komunikatorach internetowych, które masz uruchomione.
3. Uruchom Audacity.
4. Wrzuć MIDI do Winampa.
5. W Audacity kliknij "Nagrywanie" (wcześniej upewnij się, że nagrywa z urządzenia "Stereo Mix", i że poziom głośności nagrywania nie jest za wysoki)
6. W Winampie włącz MID, który chcesz nagrać.
7. Kiedy uznasz, że już dość nagrałeś, w obu programach kliknij "Stop" (najpierw Audacity).
8. Po odpowiedniej obrócbe w Audacity plik OGG jest gotowy.

Sam używam Audacity głównie do zgrywania muzyki z gier (zripowanej przez kogoś innego) i zapisywania jej jako muzyka możliwa do odtworzenia w innym programie.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-14 11:05 przez Mateusz SSJ8.)
13-12-14 11:03
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

(13-12-14 02:55)X-Tech napisał(a):  Po pierwsze to skąd mamy wiedzieć na czym polega i w jaki sposób jest zrobiona ta konwersja ?
Na logikę przerzucenie ręczne powinno automatycznie sprawić, że muza zadziała. Po prostu ją tam wrzuć tak jak napisałeś ?

Niestety nie działa, opisałem problem w punktach na wszelki wypadek:

Mam grę z VX
Robiłem programem takim programem z strony RPG Maker (forum) konwersję z VX do VX Ace (projekt)
Muzyka w programie nie robi problemów
Robię konwersję gry na dysk (czyli instalkę po prostu)
Potem gra się instaluje na dysk, po uruchomieniu jednak muzyka jest podmieniona na tę z VX Ace (czyli np. Battle z VX jest Battle z VX ACE co zmienia totalnie klimat) mimo iż mają inne nazwy. Zgaduję, że jest to problem tego, że muzyka z VX Ace ma format OGG a z VX MIDI którego normalnie nie da się przenieść do ACE, w projekcie działa tylko po przekopiowaniu do katalogu gry jednak sposób nie działa po stworzeniu instalki.
Chodzi mi o to żeby nie było tego problemu, chcę by po instalce gra miała soundtrack który wybrałem dla niej w projekcie.
13-12-14 14:58
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

Twórcy konwertera nawalili to do nich musisz uderzać.
13-12-14 15:09
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

Dobra, sprawa rozwiązana! :)
Rozwiązanie mnie kompletnie zaskoczyło, co się okazało? Wina leżała po stronie projektu.
Po prostu w programie był podpis muzyki z VX przy wyborze mapy, przy testowaniu była właściwa muzyka ale okazało się, że tak naprawdę był zaznaczony utwór z VX ACE (po rozwinięciu okienka wyboru muzyki na mapie program pokazuje która naprawdę muzyka jest podpięta pod mapkę). Po przestawieniu już działa prawidłowo :)

Dzięki wszystkim za chęć pomocy!

Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-12-14 15:30 przez Pokuta.)
13-12-14 15:29
"Pomógł" przyznał(a):
Dragon Kamillo Offline
*

Liczba postów: 330

Wrzuć linka do tego programu co umożliwia przenoszenie projektów. Jestem ciekawy jak to działa.
14-12-14 16:07
"Pomógł" przyznał(a):
Pokuta Offline
*

Proszę:
http://forums.rpgmakerweb.com/index.php?...n-program/

Tylko należy pamiętać (jak sam autor ostrzega), że program jest w wczesnej fazie i ma jeszcze błędy. Jednak sam przetestowałem i działa, przenosi z powodzeniem projekt na VX Ace jednak po przeniesieniu jest masa rzeczy do naprawienia (np. skille i dialogi wychodzące za ekran), jednak jak ktoś jest bardzo zdesperowany (jak ja byłem ;)) to program ratuje projekt.
14-12-14 18:47
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS