Problem z mapą
Aktualny czas: 20-06-25, 19:59 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Problem z mapą
xLokson Offline
*

Liczba postów: 57

pytajnik Problem z mapą

Siemka, mam taki dziwny problem z mapą, pierwszy raz mi się coś takiego
zdarzyło i za bardzo nie wiem o co cho.
Otóż mam pierwszą mapkę:
https://www.dropbox.com/s/6mxo1sgmyju4ll...0.png?dl=0

Mapka jest mała ma 17x13 i wszystko ładnie działa... Problem pojawia się
przy przejściu na drugą, większą mapkę 45x28

https://www.dropbox.com/s/c2nmqf1y6zaj60...1.png?dl=0

Jak widać na obrazku zamiast kamera wycentrować się na bohaterze,
pokazuje inną część mapy, postać jest na tej mapie ponieważ mogę wrócić na poprzednia mapę.

Wie ktoś o co może chodzić? Bo ja już nie, w opcjach mapek mam standardowo poustawiane tak jak zawsze, nigdy wcześniej coś takiego mi się nie zdarzyło.
15-10-14 15:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

RE: Problem z mapą

Wiem, że to dziwne pytanie. :ehe:
Ale na pewno nie ustawiłeś na tej drugiej mapie przezroczystości postaci na 0? :co: Albo nie zmieniłeś jej charsetu na pusty?

Spróbuj skopiować drugą mapę, przestawić teleport z pierwszej na najnowszą i zobaczyć, czy działa. :taktak:

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 16:01 przez Yoroiookami.)
15-10-14 16:00
"Pomógł" przyznał(a):
xLokson Offline
*

Yoroiookami napisał(a):Wiem, że to dziwne pytanie. :ehe:
Ale na pewno nie ustawiłeś na tej drugiej mapie przezroczystości postaci na 0? :co: Albo nie zmieniłeś jego charsetu na pusty?

Spróbuj skopiować drugą mapę, przestawić teleport z pierwszej na najnowszą i zobaczyć, czy działa. :taktak:

Przekopiowałem mapki tak jak mówiłeś/aś i nic nie dało, dalej to samo. Co do przezroczystości bohatera, to nie zmieniałem jej i zmieniona nie jest. Postać jest prawdopodobnie normalnie ustawiona, po prostu kamera pokazuje złe miejsce, zamiast pokazać miejsce w którym nasza postać wchodzi na mapę, pokazuje jakieś inne miejsce. Dodatkowo mogę poruszać się postacią.

Zaraz dodam filmik z tego, może lepiej wyjaśni o co kaman ;/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 16:09 przez xLokson.)
15-10-14 16:05
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Liczba postów: 876

(15-10-14 16:05)xLokson napisał(a):  
Yoroiookami napisał(a):Wiem, że to dziwne pytanie. :ehe:
Ale na pewno nie ustawiłeś na tej drugiej mapie przezroczystości postaci na 0? :co: Albo nie zmieniłeś jego charsetu na pusty?

Przekopiowałem mapki tak jak mówiłeś/aś i nic nie dało, dalej to samo. Co do przezroczystości bohatera, to nie zmieniałem jej i zmieniona nie jest. Postać jest prawdopodobnie normalnie ustawiona, po prostu kamera pokazuje złe miejsce, zamiast pokazać miejsce w którym nasza postać wchodzi na mapę, pokazuje jakieś inne miejsce. Dodatkowo mogę poruszać się postacią.

Jeśli naładowałeś do projektu gotowe skrypty ruby to radzę przeczytać ich dokumentację i sam kod, bo może się okazać, że sobie nieświadomie jakimś przełącznikiem lub zmienną aktywowałeś kod w skrypcie, który do tego doprowadził.
Tak to właśnie wygląda robienie gierki na gotowcach...zamiast tworzyć własne systemy na zdarzeniach 100x prościej i do tego trochę myśleć i tworzyć - nieświadomie sobie wszystko komplikujecie z każdym kolejnym skryptem ruby na rozgrywkę, który powinien być waszym dziełem czy to na zdarzeniach czy ruby, bo tylko wtedy macie nad nim kontrolę i go w pełni rozumiecie (rekomenduję zdarzenia 10x szybciej się tworzy i mniej to zajmuje)

Ogarnij skrypty, które kontrolują wygląd postaci i ustawienie kamery. Kolejny dowód na to, że za pomocą rgss i ruby gier się nie robi, ale używa się tego do dodania do gry rzeczy, których się nie da zdarzeniami i nie służą za budulec rozgrywki (obsługa myszki na przykład)

Swoją drogą niezła ta mapa miasta.

Usuń Ruby syf z edytora skryptu, bo założę się że tam wrzucasz co popadnie zamiast tworzyć i stąd masz ten problem. Notuj sobie jeśli już które przełączniki i zmienne są wykorzystywane przez te skrypty ruby. zapewniam cię robiąc nimi rozgrywkę czeka cię matrix i nadmiar obowiązków dlatego ogranicz to do minimum twórz tyle systemów ile jesteś w stanie sam, bo tylko je naprawdę będziesz rozumiał dobrze i je faktycznie stworzysz. Dodając gotowce z Ruby które budują rozgrywkę najczęściej sobie wcale nie ułatwiasz. Gotowce z ruby, które obsłużą różne rzeczy, których się nie da zdarzeniami lub mogą je wspomóc naprawdę mogą pomóc (np: obsługa różnych formatów dźwięku itp. czy większy zakres kontroli charsetów na mapie itp.)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 16:24 przez X-Tech.)
15-10-14 16:11
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
xLokson Offline
*

LINK DO FILMU
https://www.youtube.com/watch?v=xlHSHCZE...e=youtu.be

X-TECH nie posiadam skryptów które modyfikują wygląd postaci.
15-10-14 16:21
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

na 100% jakiś skrypt ruby modyfikuje ustawienia kamery, albo inny skrypt powoduje błąd w innym który powoduje że ta kamera się przestawia. Nie mam zamiaru grzebać w tych skryptach na rozgrywkę bo ja nimi gardzę XD Uważam, że autorzy gier powinni sami tworzyć swoje systemy do rozgrywki tylko tak naprawdę rozumieją to co robią. Jeszcze raz polecam zdarzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 16:26 przez X-Tech.)
15-10-14 16:26
"Pomógł" przyznał(a):
Yoroiookami Offline
*

Liczba postów: 985

(15-10-14 16:21)xLokson napisał(a):  LINK DO FILMU
https://www.youtube.com/watch?v=xlHSHCZE...e=youtu.be

X-TECH nie posiadam skryptów które modyfikują wygląd postaci.
Wypisz nam łaskawie nazwy skryptów których używasz. smiles

[Obrazek: mt4dzY7.png]
[Obrazek: k5KQGOe.png]
15-10-14 16:34
"Pomógł" przyznał(a):
ReetzO Offline
*

Liczba postów: 101

Kolejne głupie pytanie: Sprawdź czy masz tam dobrze ustawiony teleport. Być może teleportuje cię za domek, a za nim jesteś zablokowany przez jakieś drzewa itp.
15-10-14 16:46
"Pomógł" przyznał(a):
xLokson Offline
*

(15-10-14 16:26)X-Tech napisał(a):  na 100% jakiś skrypt ruby modyfikuje ustawienia kamery, albo inny skrypt powoduje błąd w innym który powoduje że ta kamera się przestawia. Nie mam zamiaru grzebać w tych skryptach na rozgrywkę bo ja nimi gardzę XD Uważam, że autorzy gier powinni sami tworzyć swoje systemy do rozgrywki tylko tak naprawdę rozumieją to co robią. Jeszcze raz polecam zdarzenia.

Wiesz co nie wiem jak mógłbym zrobić poruszanie się po mapie w 8 kierunków lub inny system menu za pomocą zdarzeń. Jestem amatorem RM robię to dla zabicia czasu oraz dla tego, że to fajna odskocznia, pisanie książek już mi się znudziło i to co mam chciałbym wrzucić do gry.

ReetzO napisał(a):Kolejne głupie pytanie: Sprawdź czy masz tam dobrze ustawiony teleport. Być może teleportuje cię za domek, a za nim jesteś zablokowany przez jakieś drzewa itp.

Kolejna głupia odpowiedź. Gdybyś poparzył do porządku na screeny jakie wrzuciłem, to widziałbyś gdzie mam ustawiony teleport.

Okej już poradziłem sobie z problemem :P
Miałem źle skonfigurowany skrypt na resolution :)

Dziękuje wszystkim, którzy próbowali pomóc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 21:07 przez xLokson.)
15-10-14 20:57
"Pomógł" przyznał(a):
X-Tech Offline

Czy nie jest przypadkiem tak, że postać jest po prostu przenoszona do wnętrza tego budynku ? Dach ma krycie ustawione, a postać jest pod nim ? .... Sprawdź po prostu cel który masz ustawiony w teleporcie może po prostu wywala gracza na ten dach i nie ustawiłeś tego na początku planszy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-10-14 21:44 przez X-Tech.)
15-10-14 21:38
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS