Przedmiot z wymaganiami
Aktualny czas: 28-04-26, 18:34 Witaj! Przejdź do zakładki Logowanie lub Rejestracja

Wątek zamknięty 
[VXAce] Przedmiot z wymaganiami
Bad Request Offline
*

Liczba postów: 30

Przedmiot z wymaganiami

Hej mrgreen To znowu ja mrgreen

Napotkałem kolejną przeszkodę podczas tworzenia. Chciałbym zrobić przedmiot, który będzie zwiększał daną statystykę permanentnie. Z tym sobie poradziłem. Chcę również, by przedmiotu można było użyć tylko, jeśli przełącznik jest ON. Jeśli jest OFF to przy próbie użycia wyświetlałaby się wiadomość. Z tym mam problem. Dodam, że przedmiot ten można użyć jedynie poza walką i, że jest on zużywalny. Jakieś pomysły?
29-07-15 17:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Amelanduil Offline
*

Liczba postów: 303

RE: Przedmiot z wymaganiami

http://www.rpgmakervxace.net/topic/3746-...trictions/ coś takiego? o ile sam program niekoniecznie byłby w stanie to zrobić, to za pomocą tego skryptu dałoby się to obejść.
29-07-15 18:07
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Liczba postów: 266

Chyba chodzi mu o coś w rodzaju standardowych dla rpg eliksirów siły itp. ale z ograniczeniem w postaci przełącznika (np. możesz wypić taki i taki eliksir tylko w takim i takim etapie gry, tylko jeśli jesteś magiem, tylko jeśli kiedyś wykonałeś taki i taki quest itp.)

1. Tworzysz przedmiot o określonych właściwościach (można użyć tylko poza walką, zużywalny) jednak nie zwiększa on jeszcze żadnych cech.
2. Tworzysz zdarzenie typowe w którym dajesz warunek:
Przełącznik X jest ON:
- postać zwiększa swoje atrybuty
W innym wypadku:
- wiadomość że użycie przedmiotu jest niemożliwe
- dodanie tego samego przedmiotu do ekwipunku (jeśli dałeś zużywalny, to przedmiot zniknie po aktywacji zdarzenia).

Edit* Sprawdziłem, u mnie działa.
Zaraz dam kilka sc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-15 18:58 przez Revlis.)
29-07-15 18:23
"Pomógł" przyznał(a): Bad Request
Bad Request Offline
*

Liczba postów: 30

@Revlis, dzięki, o to mi chodziło mrgreen

EDIT: Jest jednak mały problem. W zwięszaniu statystyki poprzez przedmiot można wybrać aktora na którym go użyjemy. W przypadku typowego zdarzenia musimy z góry określić któremu bohaterowi zwiększymy statystyki. Jak to obejść?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-15 18:39 przez Bad Request.)
29-07-15 18:34
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Jeszcze tylko te 2 sc abyś zobaczył jak to u mnie wygląda.
[Obrazek: dCYIAFh.png]
[Obrazek: gGasmIM.png]

Edit* Możesz zrobić tak, że po spełnieniu warunku do twojego ekwipunku zostanie dodana "kopia" powiedzmy eliksiru, ale tym razem zamiast wywoływać typowe zdarzenie będziesz go mógł użyć jako zwyczajny eliksir zwiększający statystyki.

Powiedz dokładnie jak ma działać twój przedmiot.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-15 19:10 przez Revlis.)
29-07-15 18:37
"Pomógł" przyznał(a):
Adrapnikram Offline
*

Liczba postów: 571

Możesz ustawić w przedmiocie, że nie używasz na przeciwnika/sojusznika (w XP jest to "Brak")
I dopiero w typowym zdarzeniu spytać na którego aktora dodać miksturę. Lub poinformować, że dodało gł. herosowi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-15 20:05 przez Adrapnikram.)
29-07-15 20:04
"Pomógł" przyznał(a):
Mateusz SSJ8 Offline
*

Liczba postów: 511

Niestety, typowe zdarzenia nie pozwalają wybrać, na kim Efect "Common Event" zostanie wywołany. W RPGach typu "Two Worlds" i "Gothic" nie ma to znaczenia (i tak masz tylko jedną postać w drużynie), ale w jRPGach, które są GŁÓWNYM gatunkiem gier tworzonych w RPG Makerze, już ma.

Proponuję zdefiniować przedmiot na nowo w Pure Ruby i w Edytorze Skryptów napisać skrypt ładujący definicje przedmiotu (osobno klasa i osobno lista obiektów mających tę klasę), dodając jakąś zmienną typu "@required_*" określającą, co chcesz zdefiniować tak, jak trzeba. Pamiętaj, że wartość mająca klasę "String" może być wykorzystana jako wywołanie skryptu, jeśli wszystkie wspomniane w tekście funkcje są dostępne.

Możesz też wykorzystać pole tekstowe "Notes", którego Revlis nie pokazał na screenie pokazującym zakładkę "Przedmioty", jednak wtedy też musisz się trochę w RGSS pobawić. Ale z tego, co się orientuję, ktoś tu, na Ultimie, podał skrypt na ustawianie wymagań w ten sposób. Poszukaj w JUŻ NAPISANYCH na TYM FORUM. Podobno ten skrypt został wrzucony przez Ayene.

Nienawidzony i nienawidzący. Przez nienawiść tego drugiego obaj będą martwi.
30-07-15 10:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
"Pomógł" przyznał(a):
Revlis Offline
*

Problem został już rozwiązany -.-
30-07-15 11:43
"Pomógł" przyznał(a):
Wątek zamknięty 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | Ultima Forum | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS