Sprowadzić niebo na dół
Historia
Nadzieja Sho to miasto znajdujące się na bezimiennej planecie. Ludność rządzi się jednym prawem: albo jesteś na górze, albo na dole. Co jednak się stanie gdy w niezawodny system zostanie wrzucony obcy? Cóz... możesz spodziewać się błędów.
Luka pracuje jako Oficer Wykonawcza w Wewnętrznym Biurze Śledczym. Dostała rozkaz z góry aby odnaleźć pewną osobę dysponując jedynie jej imieniem i przybliżonym położeniem. Owszem, to nie lada wyzwanie, ale dostawała gorsze zadania. Sprawy jednak się komplikują gdy jej cel nie pamięta nic oprócz własnego imienia.
Ogólnie
Historia będzie utrzymana w klimatach science - fiction, nie zabraknie jednak elementów fantasy. I tak obok miasta unoszącego się w chmurach zobaczymy również potyczki na ostrza czy pancerze zamiast mundurów. Oczywiście nie mówimy o zwykłych mieczach i zbrojach, większość z dostępnego ekwipunku jest zautomatyzowana dzięki czemu daje dodatkowe możliwości. Klasy postaci NIE BĘDZIE można wybrać dla którejkolwiek postaci, jest ona z góry narzucona. Można jedynie wybrać imię dla głównego bohatera. W grze będzie dużo opcji interakcji z otoczeniem, nasz gadatliwy heros będzie miał często do powiedzenia coś, co może naprwadzić gracza na ukryty sprzęt czy zapasy.
Główni bohaterowie
Luka - pracuje w Wewnętrznym Biurze Śledczym. Jest rzetelna i odpowiedzialna. Nie lubi zostawiać niedokończonych spraw.
Klasa: Operator.
Misza - nielegalny imigrant. Barczysty osobnik o kwadratowej szczęce i tysiącach tatuaży. Zawsze pogodny.
Klasa: Inicjator.
Fenn - Fennretta vos Deyrn, córka barona handlowego. Wbrew pozorom nie jest rozpieszczoną księżniczką. Dba o swoich bliskich.
Klasa: Medyk.
Bohater - braki w pamięci nie zdarzają się przypadkowym osobom. A konieczność przypominania sobie swojego imienia litera po literze to dość duży problem. Jest prawy ale umie nagiąć zasady jeśli stawką jest większe dobro.
Klasa: Egzekutor.
Co nieco o mechanice gry.
Standardowy silnik Ace'a z paroma modyfikacjami. Oznacza to walkę turową, poznawanie umiejętności co poziom oraz automatyczny wzrost statystyk. Duży nacisk położyłem na strategiczność starć, przeklikiwanie się spacją przez walki prowadzi do szybkiego zgonu. Podczas gry spotkamy i poznamy cztery główne postaci. Każda z nich reprezentuje inną profesję w świecie gry i każda ma swoją rolę w drużynie.
Egzekutor to swoisty zabójca. Jako jedyny w drużynie zadaje poważne obrażenia jednak żadna z jego umiejętności czy broni nie daje mu możliwości atakowania kilku celów na raz.
Operator ma świetną kontrolę na polu bitwy. Unieruchamia przeciwników bądź utrudnia im podejmowane akcje.
Medyk wspiera swoich kompanów opatrując im na bieżąco rany lub podnosząc ich mobilność w walce.
Inicjator skupia na sobie ataki przeciwników dbając o to by reszta drużyny nie została obrana za cel. Jako jedyny posiada sensowną obronę i dużą wytrzymałość na ciosy.
Zrzuty ekranu
Materiały
Jeśli chodzi o tileset to używam pierwszego z brzegu, który mi się spodobał po wpisaniu w wyszukiwarkę "modern/ futuristic". Przy tworzeniu postaci korzystałem wyłącznie z wbudowanego generatora wspierając się czaszami GIMPem dla osiągnięcia niektórych ekspresji twarzy. Dużo ciekawych battlersów znalazłem w koleckji cyanyu. Animacje i dźwięki w dużej mierze pochodzą z domyślnego RTP. Mam jednak zamiar użyć ścieżki dźwiękowej z Rogue Galaxy (ale tak po cichu, żeby twórcy tego zanmienitego RPG się nie dowiedzieli) gdyż uważam, że świetnie pasuje do klimatów science - fiction/ fantasy. Soundtrack z RG możecie przesłuchać
tutaj.
Od autora
Starałem się nie zaśmiecać projektu zbędnymi skryptami, nie zależy mi na fajerwerkach i wodotryskach. Zamiast tego chcę przedstawić ciekawą historię. Jest to również moja pierwsza, poważna gra a tym samym swoisty sprawdzian umiejętności. Krytykę oczywiście przyjmę jednak wątpliwym jest, żebym coś pod jej wpływem zmienił. Przewiduję, że pod koniec wakacji (prawdopodobnie wcześniej) będę miał gotowe demo.
Wersja demo (bez RTP).